Τεχνητό αίμα έφτιαξαν Ρουμάνοι επιστήμονες !

Tεχνητό αίμα κατάφεραν να φτιάξουν ερευνητές του Πανεπιστημίου της Κλουζ στην Ρουμανία. Το αίμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε χειρουργικές επεμβάσεις ή σε μεταγγίσεις σε περίπτωση ατυχήματος. Το υποκατάστατο ονομάζεται αιμερυθρίνη και είναι μια πρωτεΐνη που προέρχεται από τα σκουλήκια της θάλασσας. Εκτός από την πρωτεΐνη περιλαμβάνει επίσης νερό, άλατα αλλά και σε μερικές περιπτώσεις αλβουμίνη, μια άλλη πρωτεΐνη που βοηθά στην προστασία από στρεσογόνους παράγοντες. Το τεχνητό αίμα είναι άχρωμο, καθώς δεν περιέχει αιμοσφαιρίνη.
«Αυτό που έχουμε πετύχει εδώ είναι ένα μόνιμο υποκατάστατο του αίματος. Είναι κάτι που δίνει στο ανθρώπινο σώμα μια ολόκληρη μέρα για να ξαναπαράγει το αίμα που έχει ανάγκη» αναφέρει ο διευθυντής της ερευνητικής ομάδας, Ράντου Σιλάγκι-Ντουμιτρέσκου. Παράλληλα, τα προκαταρκτικά τεστ σε ζώα ήταν επιτυχή και το αίμα είναι ανθεκτικό σε μηχανικούς και χημικούς παράγοντες. Πειραματική χρήση σε ανθρώπους θα ξεκινήσει τα επόμενα δυο χρόνια, όταν ολοκληρωθούν οι μελέτες σε εργαστηριακά ποντίκια.

«Ο μοναδικός τύπος αυτού του αίματος οφείλεται στην πρωτεΐνη που αποσπούμε από τα σκουλήκια της θάλασσας. Αυτή η πρωτεΐνη είναι ιδιαίτερα ανθεκτική στους στρεσογόνους παράγοντες», είπε ο ερευνητής.

Οι ερευνητές προσανατολίζονται στην εξέταση της πιθανότητας το τεχνητό αίμα να υπάρχει σε μορφή στιγμιαίας σκόνης, κάτι που σημαίνει ότι δεν θα χρειάζεται αποθήκευση σε ψυγείο. Αυτή η σκόνη μπορεί να υπάρχει μόνιμα σε ένα χώρο, που διατηρεί θερμοκρασία δωματίου. Η σκόνη μπορεί να χρησιμοποιηθεί για παράδειγμα από στρατιώτες σε μια αποστολή, οι οποίοι μπορεί να την έχουν στα σακίδιά τους. Αν χρειαστεί, μπορούν να την αναμιγνύουν με νερό και να κάνουν την απαραίτητη μετάγγιση στα άτομα που την έχουν ανάγκη.


tvxs.gr


Αστρική Προβολή: Με βάση το βρυκολακίστικο παρελθόν τους, μόνο οι Ρουμάνοι θα μπορούσαν να φτιάξουν κάτι τέτοιο... :)  

Πέρα από την πλάκα όμως είναι ίσως μία από τις σημαντικότερες εφευρέσεις εφόσον κριθεί κατάλληλη!

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

ShareThis