Ξεκινούν εκ νέου τα πειράματα στον Μεγάλο Επιταχυντή Αδρονίων του CERN

Έπειτα από δύο χρόνια επισκευών και αναβαθμίσεων και αφού έγιναν δοκιμαστικές συγκρούσεις πρωτονίων με χαμηλή ενέργεια, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Πυρηνικών Ερευνών (CERN) ανακοίνωσε ότι από το πρωί της Τετάρτης ξεκινά η επαναλειτουργία του Μεγάλου Επιταχυντή Αδρονίων (LHC) σε πλήρη ισχύ.



Οι αυριανές συγκρούσεις πρωτονίων, με ρυθμό έως ένα δισεκατομμύριο φορές ανά δευτερόλεπτο, σηματοδοτούν την έναρξη της δεύτερης φάσης λειτουργίας του επιταχυντή (γνωστής ως Run 2) και η επιστημονική κοινότητα προσδοκά να ανοίξουν νέους ορίζοντες στη Φυσική.

Οι συγκρούσεις θα πραγματοποιηθούν με την ενέργεια-ρεκόρ των 13 TeV (τεραηλεκτρονιοβόλτ), σχεδόν διπλάσια από την ενέργεια κατά την πρώτη τριετή περίοδο λειτουργίας του.

Μερικά ερωτήματα που ελπίζεται να απαντηθούν, είναι αν το σωματίδιο Χιγκς είναι μοναδικό ή μέλος μιας ευρύτερης οικογένειας συναφών σωματιδίων (που δίνουν μάζα στα άλλα σωματίδια), αν θα βρεθούν υπερσυμμετρικά σωματίδια (επιβεβαιώνοντας έτσι τη θεωρία της υπερσυμμετρίας) και αν θα βρεθεί επιτέλους κάποιο σωματίδιο που σχετίζεται με την σκοτεινή ύλη.



tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

ShareThis