Ερευνητές στη Γερμανία υποστηρίζουν ότι αν ο ποδοσφαιριστής που καλείται να εκτελέσει ένα πέναλτι σφίξει την αριστερή γροθιά του οι πιθανότητες να βάλει γκολ αυξάνονται. Μάλιστα σύμφωνα με τους ερευνητές το «κόλπο» αυτό έχει μεγαλύτερη εφαρμογή αν το πέναλτι είναι
κρίσιμο αφού ενεργοποιεί στον οργανισμό έναν μηχανισμό ο οποίος μειώνει τις παρενέργειες που προκαλούν το άγχος και η πίεση που συνήθως έχουν οι ποδοσφαιριστές σε αυτές τις περιπτώσεις.
Εχουν γραφτεί πάρα πολλά και έχουν γίνει και αρκετές μελέτες για τα πέναλτι: για τη ψυχολογία των παικτών που τα εκτελούν, για τη ψυχολογία του τερματοφύλακα, για το ποιες είναι οι ενδεδειγμένες κινήσεις που πρέπει να κάνει ο παίκτης που εκτελεί το πέναλτι ώστε να βάλει γκολ (πως να χτυπήσει τη μπάλα, που να στοχεύει κλπ), αλλά και για το ποιες είναι οι κινήσεις που πρέπει να κάνει ο τερματοφύλακας, ώστε να έχει περισσότερες πιθανότητες να μην δει τη μπάλα στα δίχτυα του.
Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μονάχου διατυπώνουν μια νέα θεωρία. Υποστηρίζουν ότι η πίεση και το άγχος που καταλαμβάνει έναν ποδοσφαιριστή όταν καλείται να χτυπήσει ένα πέναλτι έχει μια συνήθη παρενέργεια.
Αντί ο παίκτης να εκτελέσει το πέναλτι «μηχανικά» βασιζόμενος στις ικανότητες του, το μυαλό του αρχίζει να σκέφτεται πυρετωδώς για τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να κάνει το σουτ.
Αυτό έχει πολλές φορές ως αποτέλεσμα οι κινήσεις του ποδοσφαιριστή που εκτελεί ένα πέναλτι να είναι νευρικές ή άτσαλες και τελικά να μην καταφέρνει να πετύχει το γκολ.
«Οι αθλητές συνήθως έχουν καλύτερη απόδοση όταν εμπιστεύονται το σώμα τους και τις ικανότητες τους αντί να σκέφτονται τις κινήσεις που θα κάνουν ή να σκέφτονται τις οδηγίες που τους έχουν δώσει οι προπονητές» αναφέρει ο Γιούργκεν Μπέκμαν, επικεφαλής της έρευνας στην οποία έλαβαν μέρος 30 ποδοσφαιριστές που κλήθηκαν να χτυπήσουν πέναλτι μπροστά σε κοινό.
Σύμφωνα με τους ερευνητές ο τρόπος για να αποφορτιστεί ο παίκτης που πάει να εκτελέσει ένα πέναλτι και να το κάνει «μηχανικά» είναι να σφίξει την αριστερή του γροθιά.
Οπως αναφέρουν, το σφίξιμο της αριστερής γροθιάς ενεργοποιεί το δεξί ημισφαίριο του εγκεφάλου το οποίο «σπρώχνει» τον άνθρωπο να κάνει μια ενέργεια με μηχανικό τρόπο και όχι κατόπιν σκέψεως.
Υποστηρίζουν ότι ανάλογο αποτέλεσμα έχει αντί για το σφίξιμο της γροθιάς ο παίκτης να πιάσει τη μπάλα και να τη σφίξει πριν εκτελέσει το πέναλτι.
Η έρευνα δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Journal of Experimental Psychology».
Θοδωρής Λαΐνας
tovima.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου