Γιατί κάποιοι είναι ριψοκίνδυνοι, ενώ άλλοι όχι;

Εσείς, τι είστε; 

Νέα Υόρκη - Αναρωτιέστε γιατί ορισμένοι άνθρωποι είναι πρόθυμοι να ρισκάρουν μια νέα αρχή στην επαγγελματική τους καριέρα ή να πάνε διακοπές σε έναν άγνωστο προορισμό, ενώ άλλοι φοβούνται να κάνουν οτιδήποτε μη συνηθισμένο;

Η απάντηση βρίσκεται
στο πόσες αναπάντεχες καταστάσεις έχουν αντιμετωπίσει το παρελθόν.

Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου «Case Western Reserve» στο Οχάιο των ΗΠΑ, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Emotion, οι άνθρωποι που έχουν βιώσει πολλά αναπάντεχα αποτελέσματα σε διάφορές καταστάσεις (ανεξαρτήτως αν ήταν καλά ή κακά), είναι λιγότερο πιθανό να ρισκάρουν στο μέλλον. Με άλλα λόγια, δεν έχει σημασία αν θα κερδίσεις ή θα χάσεις, αλλά πιο είναι το αναμενόμενο αποτέλεσμα. Οι άνθρωποι φαίνεται να μειώνουν το ρίσκο, σε επίπεδα μετά από κάποια αναπάντεχα αποτελέσματα, ακόμη και όταν είναι θετικά.

Ο Δρ Χιθ Ντιμαρι, ψυχολόγος, θέλησε να κατανοήσει σε βάθος πως η παρούσα συναισθητική κατάσταση του ατόμου προβλέπει τη συμπεριφορά ανάληψης ρίσκου. Παλαιότερες μελέτες είχαν συσχετίσει τα θετικά και αρνητικά συναισθήματα γενικά με μειωμένη και αυξημένη ανάληψη ρίσκου, αντίστοιχα.

Ο ερευνητής έδωσε τους εθελοντές το φανταστικό ποσό των 50 δολαρίων για να παίξουν ένα ή δύο από τρία διαφορετικά είδη ηλεκτρονικού «κουλοχέρη», 25 φορές. Κάθε παιχνίδι ήταν προγραμματισμένο να παράγει νικηφόρο αποτέλεσμα με διαφορετικές πιθανότητες: 13%, 50% και 87%. Αν και οι συμμετέχοντες δεν χρησιμοποίησαν αληθινά χρήματα, το κίνητρο της νίκης ήταν έντονο. Για κάθε δολάριο του ατομικού λογαριασμού στο τέλος των 25 παιχνιδιών, το άτομο κέρδιζε μια συμμετοχή σε κλήρωση για έναν αληθινό χαρτονόμισμα των 50 δολαρίων.

 
Οι ερευνητές εντυπωσιάστηκαν από τον αριθμό των νικών που είχαν πετύχει οι 59 εθελοντές που έπαιξαν τα παιχνίδια υψηλού ρίσκου. Μια ξεχωριστή ομάδα 85 ατόμων έπαιξε με πιθανότητα 50% και 85% και ενώ αναμενόταν να έχει κυρίως νίκες, τελικά είχε αναπάντεχες απώλειες. Μετά από κάθε παιχνίδι, οι εθελοντές ένα ερωτηματολόγιο για τα συναισθήματα, τη διάθεση και την ανάληψη ρίσκου. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι ένα αναπάντεχο γεγονός, όπως η νίκη ή η ήττα, παρήγαγε προσωρινά αποστροφή στην λήψη ρίσκου. 
 
Πηγή: in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

ShareThis