Σήμερα (11-08) η 'βροχή Περσείδων' στον ελληνικό ουρανό!!

Την Πέμπτη το βράδυ ο ουρανός θα πλημμυρίσει από φωτεινή βροχή, σε ένα μοναδικό αστρονομικό φαινόμενο γνωστό ως "βροχή Περσείδων". Τι είναι όμως οι Περσείδες και πώς θα τις απολαύσετε σε όλο τους το μεγαλείο?

Δύο έως τρία «πεφταστέρια» το λεπτό θα μπορέσουν να απολαύσουν όσοι στρέψουν το βλέμμα τους προς τον καλοκαιρινό ουρανό, το βράδυ Πέμπτης έως τα χαράματα της Παρασκευής, οπότε και θα κορυφωθεί η πιο εντυπωσιακή «βροχή Περσειδών».

Όπως εξήγησε στο «Πρακτορείο 104,9 FM» ο ομότιμος καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, αστροφυσικός Γιάννης Σειραδάκης, αυτή τη φορά προμηνύεται ισχυρότερη βροχή από πέρυσι, με δύο έως τρία «πεφταστέρια» το λεπτό, στο αποκορύφωμά της.

Τι είναι, όμως, η «βροχή των Περσειδών»; Όπως είπε ο κ. Σειραδάκης, μιλώντας στην εκπομπή «Πρωινό στο Πρακτορείο», «είναι ουσιαστικά σκόνη, άμμος, μικρότερα πετραδάκια, τα οποία εισέρχονται με πολύ μεγάλη ταχύτητα, της τάξεως των 60 χλμ/δευτερόλεπτο -όχι την ώρα- κι έτσι όπως εμείς όταν τρίβουμε τα χέρια μας ζεσταινόμαστε, έτσι κι αυτά θερμαίνονται διά τριβής στην ατμόσφαιρά μας, με αποτέλεσμα να ανάψουν και να αφήνουν αυτά τα ωραία ίχνη στον ουρανό, που τα λέμε πεφταστέρια».

Το ξεχωριστό αυτό φαινόμενο μπορεί να το παρακολουθήσει κάποιος από οπουδήποτε, αρκεί, όπως τόνισε ο κ. Σειραδάκης, να είναι σκοτεινό το μέρος. «Αν πάτε σ’ ένα φωτεινό μέρος και προσπαθήσετε να δείτε τους διάττοντες είναι σαν να προσπαθείτε να δείτε ένα κεράκι πίσω από έναν προβολέα αυτοκινήτου. Να επιλέξετε ένα σκοτεινό μέρος και στη συνέχεια να κοιτάξετε προς τον βορρά. Ανατέλλει ο αστερισμός αυτός γύρω στις 10-11 η ώρα» ανέφερε.
 

Και μπορεί για πολλούς η γοητεία της αυγουστιάτικης πανσελήνου, που φέτος θα συμβεί στις 18 του μηνός, να είναι ακαταμάχητη, για τον Έλληνα αστροφυσικό όμως, οι χειμερινές πανσέληνοι είναι αυτές που έχουν τη δική τους ξεχωριστή μαγεία. «Για να δει κάποιος την πανσέληνο του Αυγούστου» σημείωσε, «δεν χρειάζεται να κοιτάξει ψηλά προς τον ουρανό. Η πανσέληνος των καλοκαιρινών μηνών και ιδιαιτέρως του Αυγούστου συμβαίνει αρκετά χαμηλά. Μπορούμε να δούμε την πανσέληνο καθώς περπατάμε».

Στο άπειρο του ουρανού, κάθε φορά που ένας αστροφυσικός σηκώνει ψηλά το τηλεσκόπιο ή το βλέμμα στον ουρανό βρίσκει ή παρατηρεί νέα πράγματα, καθώς αν δεν υπήρχαν αυτά, «θα ήταν άχρηστο το επάγγελμά μας και άχαρη η ζωή μας» κατέληξε ο κ. Σειραδάκης.

*Τη συνέντευξη πήραν η Αναστασία Καρυπίδου και η Σοφία Παπαδοπούλου

news247.gr

3 σχόλια :

ShareThis