Ένας Παράξενος Σπειροειδής Γαλαξίας!

Το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble της NASA έχει φωτογραφίσει έναν ασυνήθιστο "edge-on" γαλαξία, που αποκαλύπτει αξιοπρόσεκτες λεπτομέρειες του στρεβλωμένου σκονισμένου δίσκου του, και μας δείχνει  πώς οι συγκρουόμενοι γαλαξίες είναι υπεύθυνοι για το σχηματισμό αστεριών νέας γενιάς.

Η σκόνη και τα σπειροειδή άκρα των κανονικών σπειροειδών γαλαξιών, όπως ο δικός μας "Milky Way", εμφανίζονται επίπεδα όταν τα παρατηρούμε από μακριά. Αυτό το μήνα η εικόνα Hubble "ESO 510-G13" παρουσιάζει έναν γαλαξία που, σε αντίθεση με τους άλλους, εμφανίζει ασυνήθιστη σπειροειδή δομή δίσκων, που παρατηρείται για πρώτη φορά από επίγεια φωτογραφία που λαμβάνεται από το "Νότιο Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο" (ESO) στη Χιλή.

Οι λεπτομέρειες της δομής ESO 510-G13 είναι ορατές επειδή τα εσωαστρικά σύννεφα σκόνης, που σχηματίζουν τον δίσκο του σκιαγραφούνται από πίσω από φως, το οποίο προέρχεται από το λαμπερό εσωτερικό του γαλαξία.

Η ισχυρή στρέβλωση του δίσκου δείχνει ότι ο ESO 510-G13 έχει υποβληθεί πρόσφατα σε μια σύγκρουση με έναν κοντινό γαλαξία και είναι στο στάδιο της κατάποσης του. Οι βαρυτηκές δυνάμεις διαστρεβλώνουν τις δομές των γαλαξιών καθώς τα αστέρια, η σκόνη και τα αέρια συγχωνεύονται μαζί σε μια διαδικασία που διαρκεί εκατομμύρια έτη. Τελικά οι διαταραχές θα σταματήσουν, και ο ESO 510-G13 θα γίνει ένας ενιαίος γαλαξίας με κανονική εμφάνιση.

Στις εξωτερικές περιοχές του ESO 510-G13, ειδικά στη δεξιά πλευρά της εικόνας, βλέπουμε ότι ο σπειροειδής δίσκος περιέχει όχι μόνο τη σκοτεινή σκόνη, αλλά και φωτεινά σύννεφα που προέρχονται από μπλε αστέρια. Αυτό δείχνει ότι καυτά, νέα αστέρια σχηματίζονται μέσα στο δίσκο. Οι αστρονόμοι θεωρούν ότι ο σχηματισμός των νέων αστεριών μπορεί να προκληθεί από τις συγκρούσεις μεταξύ των γαλαξιών, καθώς τα εσωαστρικά σύννεφά τους συνθλίβονται και συμπιέζονται.

Η ομάδα του Hubble χρησιμοποίησε πλανητική κάμερα 2 τομέων ευρείας λήψεως (WFPC2) για να παρατηρήσει τον ESO 510-G13 τον Απρίλιο του 2001. Οι εικόνες που λήφθηκαν μέσω των μπλε, πράσινων, και κόκκινων φίλτρων συνδυάστηκαν για να κάνουν αυτήν την σύνθετη εικόνα, η οποία δίνει έμφαση στην αντίθεση μεταξύ των σπειροειδών άκρων από σκόνη, του φωτεινού εσωτερικού, και των περιοχών δημιουργίας των μπλε αστεριών. Κατά τη διάρκεια των παρατηρήσεων του ESO 510-G13, το WFPC2 έβγαλε την 100,000 εικόνας του από την εγκατάστασή του στο τηλεσκόπιο από τους αστροναύτες το 1993.

Image Credit: NASA and The Hubble Heritage Team (STScI/AURA)


dailygalaxy.com
Μετάφραση: astrikiprovoli.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

ShareThis