«Βάρκες» θα εξερευνήσουν τον Τιτάνα !





Μια πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση μελετά η NASA αφού οι επιτελείς της σκέπτονται να εξερευνήσουν για πρώτη φορά ένα άλλο κόσμο όχι από αέρος ή από ξηράς αλλά με πλωτά μέσα. Μελετούν το ενδεχόμενο να στείλουν κάποια πλοιάρια στις λίμνες μεθανίου και υδρογονανθράκων που εντοπίστηκαν στον Τιτάνα, τον μεγαλύτερο δορυφόρο του Κρόνου. Ο Τιτάνας είναι το μοναδικό σώμα στο ηλιακό μας σύστημα στο οποίο έχει εντοπιστεί υγρό στοιχείο ενώ η ατμόσφαιρά του
διαθέτει μια σειρά από οργανικές ύλες - συνδυασμός που θεωρητικώς μπορεί να παράξει ζωή.

Η NASA σκοπεύει να στείλει μια αποστολή εξερεύνησης στο Τιτάνα το 2016 και στο πλαίσιο αυτό δέχτηκε διάφορες προτάσεις. Από αυτές τα στελέχη της NASA ξεχώρισαν τελικά τρεις μια εκ των οποίων είναι η TiME (Titan Mare Explorer) η οποία προτείνει την μεταφορά με ένα σκάφος μιας ειδικά σχεδιασμένης "βάρκας" η οποία θα πέσει με αλεξίπτωτο σε κάποια από τις λίμνες του Τιτάνα.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό η "βάρκα" αυτή θα έχει σφαιρικό σχήμα και θα κινείται επί τρεις μήνες στην λίμνη. Θα συλλέγει δείγματα και θα κάνει αναλύσεις και μετρήσεις τόσο στο περιεχόμενο της λίμνης όσο και στο ευρύτερο περιβάλλον της (ανέμους, υγρασία, θερμοκρασία, βροχές κ.α).

Η NASA χορήγησε από τρία εκατομμύρια δολάρια σε κάθε μια από τις τρεις ερευνητικές ομάδες για να αναπτύξουν και να ολοκληρώσουν την πρότασή τους. Οι ερευνητικές ομάδες θα παραδώσουν την τελική μορφή της πρότασης τους το 2012 όταν και η NASA θα λάβει την απόφαση για το ποια απ' αυτές θα υλοποιηθεί αν και, σύμφωνα με πληροφορίες που διαρρέουν, η πρόταση για την εξερεύνηση των λιμνών είναι ήδη το φαβορί.

Παράλληλα Ιάπωνες επιστήμονες σε μελέτη τους αναφέρουν ότι η ατμόσφαιρα του Τιτάνα και ειδικά η έντονη παρουσία αζώτου σε αυτή διαμορφώθηκαν την περίοδο που ο δορυφόρος βομβαρδιζόταν από πτώσεις αστεροειδών και μετεωριτών πριν από τέσσερα δις έτη. Στο Τιτάνα υπήρχε εκείνη την εποχή πολλή αμμωνία με τους βομβαρδισμούς να προκαλούν χημικές αντιδράσεις που οδήγησαν στην δημιουργία της σημερινής ατμόσφαιρας του δορυφόρου.


Θ. ΛΑΪΝΑΣ
tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

ShareThis