Η Κίνα ανακοίνωσε την πρόθεσή της να εξερευνήσει τη Σελήνη, την Αφροδίτη και τον Άρη.
Μέχρι το 2013, σκοπεύει να στείλει ένα σκάφος στη Σελήνη, ενώ μέχρι το 2020 θα στείλει και έναν αστροναύτη.
Μετά τη μείωση των αμερικανικών αποστολών στο διάστημα, πολλοί είναι εκείνοι που εκφράζουν την άποψη ότι
η Κίνα θα ηγηθεί σύντομα των διαστημικών εξερευνήσεων, παραγκωνίζοντας τις ΗΠΑ από την κορυφή.
«Η ηγεσία του Διαστήματος είναι εξαιρετικά συμβολική για τις ικανότητες μίας χώρας αλλά και για την παγκόσμια επιρροή της. Συνεπώς, η πτώση των ΗΠΑ από την ηγεσία του διαστήματος θα έχει συνέπειες τόσο στη δύναμή της ως χώρα όσο και στην επιρροή της,» αναφέρει ο Scott Pace, στέλεχος της NASA και υπέρμαχος της αποστολής Αμερικανών ξανά στη Σελήνη.
Κάποιοι Αμερικανοί αξιωματούχοι ανησυχούν πως το Πεκίνο θα προσπαθήσει να στρατιωτικοποιήσει το διάστημα, διότι οι διαστημικές τους αποστολές γίνονται από τον στρατό. Πριν από τέσσερα χρόνια, οι Κινέζοι εκτόξευσαν έναν πύραυλο προς έναν αδρανή δορυφόρο στο διάστημα, γεγονός που απετέλεσε το κόκκινο πανί για πολλούς αξιωματούχους.
Σε μία προσπάθειά του να αποκρούσει τις φήμες περί στρατιωτικοποίησης του διαστήματος από τους Κινέζους, ο Li Longchen, πρώην εκδότης του Space Probe Magazine, δήλωσε: «Η τεχνολογία του διαστήματος μπορεί να έχει τόσο πολιτική όσο και στρατιωτική χρήση, αλλά η Κίνα δεν επιδιώκει τη στρατιωτική χρήση. Ήταν πάντα δύσκολο για την ανθρωπότητα να πατήσει στο διάστημα και η Κίνα πρέπει να πάρει το μάθημά της από τις ΗΠΑ.»
Αν και οι Κινέζοι βρίσκονται πίσω από τους Αμερικανούς σε ό,τι αφορά στην τεχνολογία και την εμπειρία, εντούτοις οι πρώτοι έχουν ένα ξεκάθαρο πλάνο και τους οικονομικούς πόρους για να το υποστηρίξουν.
«Ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα του συστήματος των Κινέζων είναι ότι έχουν πενταετή πλάνα, επομένως μπορούν να αναπτυχθούν σωστά,» αναφέρει ο Peter Bond, σύμβουλος έκδοσης του Jane's Space Systems and Industry. «Ακολουθούν μία βήμα-προς-βήμα προσέγγιση, παίρνουν τον απαραίτητο χρόνο που χρειάζονται και βελτιώνουν σταδιακά τις δυνατότητές τους. Βάζουν όλα τα κομμάτια μαζί ώστε να δημιουργήσουν μία πολύ ικανή και προηγμένη διαστημική βιομηχανία.»
Η Κίνα ελπίζει πως θα καταφέρει να εκτοξεύσει έναν διαστημικό σταθμό μέχρι το 2020, τη χρονιά δηλαδή που ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός αναμένεται να κλείσει. Εάν τελικά ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός κλείσει, τότε η Κίνα θα είναι η μοναδική χώρα που θα έχει ανθρώπους στο διάστημα.
Η Κίνα έστειλε τον πρώτο της αστροναύτη στο διάστημα το 2003, σαράντα χρόνια μετά τις ΗΠΑ και τη Ρωσία. Οι Κινέζοι σκοπεύουν τώρα να ξεκινήσουν την εξερεύνησή τους με τη Σελήνη και κατόπιν με τον Άρη και την Αφροδίτη.
«Το διαστημικό όχημα για τη Σελήνη θα αποτελέσει την αφετηρία για μία εις βάθος διαστημική εξερεύνηση,» δηλώνει ο Wu Weiren, επικεφαλής σχεδιασμού του κινεζικού προγράμματος εξερεύνησης της Σελήνης.
«Πρώτα απ' όλα πρέπει να κάνουμε καλή δουλειά με την εξερεύνηση της Σελήνης και να δουλέψουμε πάνω στον πύραυλο, τη μεταφορά και την ανακάλυψη τεχνολογίας που θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τις μελλοντικές εξερευνήσεις του Άρη και της Αφροδίτης.»
TG Daily, Pathfinder.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου