Το Βατικανό ανοίγει μυστικά αρχεία αιώνων !

Εκατοντάδες από τα πιο σημαντικά έγγραφα των μυστικών αρχείων του Βατικανού θα εκτεθούν για πρώτη – και, ίσως, για τελευταία- φορά στο κοινό της Ρώμης.
Πρόκειται για μυστικά έγγραφα που φυλάσσονται περισσότερο από μία χιλιετία και σχετίζονται με πολλά και σημαντικά ιστορικά πρόσωπα και οργανώσεις, όπως οι Ναΐτες, Ο Γκαλιλέο Γκαλιλέι, ο Μάρτιν Λούθερ, ο Λουδοβίκος ο 8ος  κλπ.







Τα έγγραφα φυλάσσονται  σε κλιματιζόμενα δωμάτια στο Βατικανό Αποστολικό Παλάτι, του οποίου τα ράφια έχουν συνολικό μήκος 80 χιλιομέτρων. Μερικά από αυτά είναι κρυμμένα στα βαρέως τύπου καταφύγια, δεκάδες μέτρα μέσα στη γη.

Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία , που το Βατικανό αποφάσισε να δείξει στο κοινό,  στο Μουσείο του Καπιτωλίου της Ρώμης, τα αρχεία που άλλαξαν τη ζωή των ανθρώπων εδώ και 400 χρόνια.

«Πρόκειται για εξαιρετικό γεγονός, το πρώτο στο είδος του. Δεν έχει επιτραπεί ποτέ τόσα πολλά έγγραφα να βγουν από το αρχείο και να εκτεθούν στο κοινό», δήλωσε ο πατέρας Φεντερίκο Λομπάρτ, εκπρόσωπος του Βατικανού.

Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα έγγραφα  είναι εκείνα της δίκης του Galileo Galilei, των οποίων το ένα είναι με την υπογραφή του. 

Θα εκτεθεί επίσης το γράμμα της Mary I, βασίλισσας της Σκωτίας που έγραψε λίγες εβδομάδες πριν την εκτέλεσή της για τη φερόμενη συμμετοχή της σε σχέδιο της δολοφονίας της Elizabeth I.

Θα υπάρξουν τα τόσο αμφιλεγόμενα και άνευ προηγουμένου παπικά έγγραφα του DrinkXII, του Βατικανού, ο οποίος αρνήθηκε πεισματικά να τα δείξει, αφ’ ότου κατηγορήθηκε ότι δεν έκανε ότι ήταν δυνατό για να σώσει τους Εβραίους από το Ολοκαύτωμα.

Η έκθεση που θα έχει τον τίτλο «Στο Λουξεμβούργο κατά την Arcana: Ανακαλύπτοντας τα μυστικά αρχεία του Βατικανού» θα ανοίξει  το Φεβρουάριο και θα κλείσει το Σεπτέμβριο του 2012.

Ενδιαφέρον για τους Έλληνες θα έχουν τα γραμμένα με χρυσό έγγραφα των Βυζαντινών αυτοκρατόρων καθώς και των Οικουμενικών Πατριαρχών του Βυζαντίου.



Μικρές Εκδόσεις Γιῶργος  Ἐχέδωρος
mikres-ekdoseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

ShareThis