Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ δημιούργησαν ένα «νανορομπότ DNA» το οποίο μπορεί να εντοπίσει και να καταστρέψει τα καρκινικά κύτταρα της λευχαιμίας ενεργοποιώντας τον μηχανισμό αυτοκαταστροφής τους
Το νέο δημιούργημα των επιστημόνων εντάσσεται στο πλαίσιο των προσπαθειών για ανάπτυξη «έξυπνων» φαρμάκων, τα οποία μπορούν να προσφέρουν αποτελεσματικότερες θεραπείες, και με λιγότερες παρενέργειες, ενάντια στον καρκίνο, αλλά και σε άλλες ασθένειες.
Για τη δημιουργία του νανορομπότ χρησιμοποιήθηκε η τεχνική «οριγκάμι» DNA, κατά την οποία μεγάλες αλυσίδες DNA, διπλώνονται, με έναν ορισμένο τρόπο, ώστε να δημιουργηθούν βιολογικές δομές από έλικες DNA. Αυτές όταν αναγνωρίζουν το καρκινικό κύτταρο, αλλάζουν αυτόματα σχήμα και παραδίδουν το φορτίο τους.
Αυτές οι δομές ονομάζονται «νανορομπότ DNA», επειδή έχουν τη δυνατότητα να εκτελέσουν ορισμένες ρομποτικές ενέργειες, καθώς, αναγνωρίζουν το καρκινικό κύτταρο, αλλάζουν αυτόματα σχήμα και παραδίδουν το περιεχόμενό τους.
Όπως αναφέρει το New Scientist, μέσα σε αυτό το «νανορομπότ», το οποίο μοιάζει με αχιβάδα, εμπεριέχονται αντισώματα-πρωτεϊνες, τα οποία την κατάλληλη στιγμή απελευθερώνονται και οδηγούν τα καρκινικά κύτταρα στην αυτοκαταστροφή τους, ενεργοποιώντας τον μηχανισμό «αυτοκτονίας» τους. Αυτός ο μηχανισμός υπάρχει σε όλα τα κύτταρα και οδηγεί στην φυσιολογική αυτοκαταστροφή των πιο γερασμένων ή ελαττωματικών.
Για να εξασφαλίσουν ότι το νανορομπότ θα απελευθερώσει το αντικαρκινικό περιεχόμενο του αποκλειστικά στον στόχο και όχι σε υγιή κύτταρα, το εφοδίασαν με δύο «κλειδαριές», τμήματα DNA, που μπορούν να αναγνωρίσουν τις καρκινικές πρωτεϊνες στην επιφάνεια των κυττάρων και να προσδεθούν σε αυτές.
Η επιστημονική ομάδα με επικεφαλής τον βιοφυσικό Σον Ντάγκλας του Ινστιτούτου Wyss του Χάρβαρντ, που δημοσίευσε τη σχετική μελέτη στο περιοδικό «Science», απελευθέρωσαν εκατομμύρια αντίγραφα του νανορομπότ μέσα σε ένα μείγμα υγιών και καρκινικών κυττάρων ανθρώπινου αίματος. Τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά καθώς τρεις ημέρες αργότερα περίπου τα μισά καρκινικά κύτταρα είχαν καταστραφεί ενώ τα υγιή είχαν μείνει ανέπαφα.
Ο Ντάγκλας εκτιμά πως με την προσθήκη επιπλέον «φορτίου» θα μπορούσαν να καταστρέψουν μέχρι και το τελευταίο καρκινικό κύτταρο. Με το νέο επίτευγμά τους οι επιστήμονες ελπίζουν να περιορίσουν τις «παράπλευρες απώλειες» που προκύπτουν από τις χημειοθεραπείες.
Ο Jørgen Kjems, από το Πανεπιστήμιο του Aarhus, στη Δανία, συμφωνεί, σύμφωνα με το «NewScientist». «Η επιστημονική ομάδα απέδειξε πως η τεχνική «οριγκάμι» μπορεί να δημιουργήσει ιδιαίτερα ευφυή φάρμακα, τα οποία να ενεργοποιούνται και να καταστρέφουν μόνο τα άρρωστα κύτταρα», τονίζει.
Επειδή το DNA είναι ένα βιοσυμβατό και βιοσδιασπώμενο υλικό, η νανοβιοτεχνολογία DNA θεωρείται πολλά υποσχόμενη ως μελλοντικός μηχανισμός μεταφοράς φαρμάκων και μοριακών εντολών στα σημεία της νόσου μέσα στο σώμα. Ήδη υπήρξαν δοκιμές με εργαστηριακά κύτταρα λευχαιμίας και λεμφώματος που καταστράφηκαν με επιτυχία.
Πάντως μένει να αποδειχθεί ότι η μέθοδος «δουλεύει» σε ένα ζωντανό ανθρώπινο οργανισμό.
Ένα εμπόδιο είναι ότι αυτά τα νανοβιορομπότ καταστρέφονται γρήγορα από τον ίδιο τον οργανισμό, από το ήπαρ ή από ένζυμα όπως οι νουκλεάσες. Οι ερευνητές σχεδιάζουν τα πρώτα πειράματα σε ποντίκια. Αν αποδειχθούν πετυχημένα, ανοίγει ο δρόμος για την αξιοποίησή τους σε ανθρώπους.
tvxs.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου