NASA: "Αστεροειδής ισχύος πρόσκρουσης 30.000 ΜΤ κατευθύνεται προς τη Γη" !

Η NASA επιβεβαίωσε ότι έχει εντοπίσει ένα νέο αστεροειδή, με διάμετρο περίπου 140 μέτρα, ο οποίος έχει σοβαρές πιθανότητες για τα δεδομένα του διαστημικού χάους να προσκρούσει στη Γη σε μόλις 28 περίπου χρόνια από σήμερα, χωρίς να αποκλείεται πολύ ενωρίτερα, το 2023 να κινδυνεύσει σοβαρά η Γη







Το δυνητικά επικίνδυνο ουράνιο σώμα, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα Ντέιλι Μέιλ, που ανακάλυψε την έκθεση της NASA, απασχολεί την αρμόδιας ομάδας δράσης των Ηνωμένων Εθνών για τα εγγύς στη Γη αντικείμενα, η οποία άρχισε ήδη να μελετά τρόπους αντιμετώπισης του κινδύνου, αν αυτός μεγαλώσει στην πορεία, σε περίπτωση δηλαδή που οι υπολογισμοί είναι λανθασμένοι ή τροχιά του αλλάξει. Η χρήση πυρηνικών όπλων προσαρμοσμένων σε εξωατμοσφαιρικά βλήματα και άλλων τεχνικών εκτροπής από την πορεία του βρίσκονται υπό εξέταση.

Ο αστεροειδής με το κωδικό όνομα 2011 AG5, που για πρώτη φορά ανακαλύφθηκε πέρυσι, εκτιμάται ότι σήμερα έχει μια πιθανότητα στις 625, δηλαδή 0,16%, να χτυπήσει τον πλανήτη μας στις 5 Φεβρουαρίου 2040, έχοντας διατρήσει την "ασπίδα" της ατμόσφαιρας κια αφού μεταβληθεί σε πύρινη διαστημική "μπάλα" να πέσει στην επιφάνεια του πλανήτη.

Το 2013 ο αστεροειδής πρόκειται να κάνει ένα πρώτο πιο κοντινό πέρασμα από τον πλανήτη μας σε απόσταση περίπου 147 εκατ. χλμ., κατά τη NASA, κάτι που θα επαναλάβει το 2023, όταν θα πλησιάσει τον πλανήτη μας μόλις στα 1,9 εκατ. χλμ. ποσό που για τα διαστημικά δεδομένα είναι "μία τρίχα".

Η ΝΑSA δεν αποκλείει ακόμα και το 2023 να υπάρξει πρόβλημα ασφάλειας του πλανήτη αν αλλάξουν τα δεομένα τροχιάς του.

Ένας πολύ μεγαλύτερος αστεροειδής πιστεύεται ότι εξαφάνισε τους δεινόσαυρους πριν από περίπου 65 εκατ. χρόνια. Αν ο 2011 AG5 έπεφτε πράγματι στη Γη, θα προκαλούσε μεγάλες υλικές απώλειες και εκατομμύρια θανάτους, αλλά η ανθρωπότητα θα επιβίωνε από την πρόσκρουση. Εξαρτάται βέβαια που θα έπεφτε. Aν έπεφτε στον ωκεανό, η ισχύς της πρόσκρουσης θα ισοδυναμούσε με 1500 πυρηνικά όπλα των 20 ΜΤ!

Η τροχιά του γύρω από τον Ήλιο εκτείνεται έως πέρα από τον Άρη, αλλά ακόμα δεν έχει προσδιοριστεί με μεγάλη ακρίβεια και αυτό είναι που ανησυχεί τους επιστήμονες της ΝΑSΑ. Ότι μπορεί να αλλάξουν ξαφνικά οι πιθανότητες είτε προς τα πάνω, είτε, προς τα κάτω!

Ήδη συστήθηκε ειδική επιστημονική ομάδα που θα μελετήσει την πορεία του μέχρι το τέλος του 2016 και θα πρέπει να προσκομιστούν λύσεις αντιμετώπισής του. 

Ο 2011 ΑG5 είναι από τα 8.744 εγγύς στη Γη αντικείμενα που έχουν εντοπιστεί

Υπολογίζεται ότι υπάρχουν συνολικά περίπου 19.000 τέτοια μεσαίου μεγέθους ουράνια σώματα σε απόσταση έως 200 εκατ. χλμ. από τη Γη (συνεπώς πολλές χιλιάδες ακόμα δεν έχουν εντοπιστεί), τα οποία έχουν πλάτος 100 έως 1.000 μέτρων και τη δυνατότητα να καταστρέψουν μια ολόκληρη πόλη.

Βέβαια υπάρχει και η δεδομένη απειλή του αστεροειδή "Άποφι" που έχει μέγεθος περίπου δυόμισι ποδοσφαιρικών γηπέδων και προβλέπεται να περάσει κοντά από τη Γη το 2036, τόσο κοντά (σε απόσταση έως 30.000 χιλιομέτρων), που θα είναι ορατός από την Ευρώπη και άλλα μέρη του πλανήτη, ενώ κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει αν θα αλλάξει πορεία και  έρθει εγγύτερα στη Γη.

defencenet.gr



Αστρική Προβολή
Στο Wikipedia πάντως αναφέρει ότι ο συγκεκριμένος αστεροειδής είναι επιπέδου 1 στην κλίμακα Torino (κλίμακα επικινδυνότητας ουράνιων αντικειμένων), που σημαίνει φυσιολογική για τα δεδομένα της Γης απειλή. 

Επίσης αναφέρει 5 πιθανές συγκρούσεις με την Γη από το 2040 έως το 2047. 

Πάντως από τον Οκτώβριο του 2011 και μετά, οι μόνοι δύο αστεροειδής που βρίσκονται πάνω από το μηδέν στην κλίμακα Torino είναι ο 2011 AG55 και ο 2007 VK184 
(ο 2007 VK184 έχει 1 στις 1750 πιθανότητα να έρθει σε τροχια σύγκρουσης με την Γη τον Ιούνιο του 2048). 

Ο Αποφις που αναφέρεται στο άρθρο είχε σπάσει όλα τα ρεκόρ καθώς για ένα σύντομο χρονικό διάστημα είχε βρεθεί στο επίπεδο 4 και είναι μέχρι στιγμής ο μοναδικός που πήρε αυτήν την θεση. Ομως το 2009 ανακαλύφθηκε ότι η πιθανότητα να χτυπήσει την Γη ήταν 1 στις 250.000 κάτι που τον έριξε στο επίπεδο 0 όπου και παραμένει μέχρι σήμερα χωρίς να αποτελεί απειλή. 

Πάντως από την εμπειρία μας έχουμε να πούμε ότι, αν και το defencenet είναι πολύ καλός ιστότοπος, η Daily Mail από την μεριά της έχει αποκτήσει κακό όνομα για τα νέα τα οποία μεταχειρίζεται. 

Παρακάτω θα βρείτε όλους τους συνδέσμους που μπορεί να σας ενδιαφέρουν για το θέμα.

99942 Apophis

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

ShareThis