Γιατί θεωρείται μαγικός ο αριθμός 7 ?

Ο αριθμός 7 παίζει έναν ειδικό ρόλο σε πολλές και διάφορες περιπτώσεις. Πώς προέκυψε αυτό και γιατί;






Η μαγεία του αριθμού 7 πάει πολύ πίσω στο χρόνο. Ο αρχαιότερος γνωστός πολιτισμός που πίστευε στη μαγεία του 7 ήταν ο σουμεριακός-βαβυλωνιακός πολιτισμός (περίπου 3.000-1.500 π.Χ.), στην περιοχή του σημερινού Ιράκ. 

Στη μυθολογία των Σουμερίων, ο αριθμός εμφανιζόταν πολλές φορές και, μάλιστα, ήταν πολλοί οι θεοί που σχημάτιζαν επταμελείς ομάδες θεών. Η εβδομάδα των επτά ημερών, όπως την ξέρουμε σήμερα, είναι επίσης επινόηση του σουμεριακού-βαβυλωνιακού πολιτισμού.


Δε γνωρίζουμε με βεβαιότητα γιατί ειδικά ο αριθμός 7 είχε ιδιαίτερη αξία για τους Σουμέριους και τους Βαβυλώνιους. Το πιο πιθανό είναι, ωστόσο, ότι οι Σουμέριοι, από αρχαιοτάτων χρόνων, είχαν στηρίξει τη γνώση και τη χρήση του αριθμού 7 σε διάφορα φυσικά φαινόμενα. Ίσως να ήταν τα 7 χρώματα του ουράνιου τόξου ή οι 7 «πλανήτες» που ήταν γνωστοί τότε, δηλαδή ο Ήλιος, η Σελήνη, ο Ερμής, η Αφροδίτη, ο Άρης, ο Δίας και ο Κρόνος.


Έκτοτε, πολλοί πολιτισμοί και θρησκείες υιοθέτησαν το μαγικό αριθμό 7. Για παράδειγμα, το μεγαλείο της Ρώμης –σύμφωνα με τη ρωμαϊκή μυθολογία– θεμελιώθηκε από τους επτά πρώτους βασιλιάδες της πόλης.


scienceillustrated.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

ShareThis