Κι άλλος αστεροειδής "έξυσε" τη Γη!

Λίγες εβδομάδες μετά τη θεαματική πτώση του μετεώρου στο Τσελιαμπίνσκ της κεντρικής Ρωσίας, αλλά και το πέρασμα ενός μεγαλύτερου αστεροειδή ξυστά από τη Γη, ένας ακόμα διαστημικός βράχος πέρασε το πρωί της Δευτέρας μέσα από την τροχιά της Σελήνης.


Το διερχόμενο αντικείμενο εκτιμάται ότι είχε διάμετρο 10 με 17 μέτρα, περίπου όσο ο βράχος των 17 μέτρων που εξερράγη πάνω από το Τσελιαμπίνσκ στις 15 Φεβρουαρίου, και τραυμάτισε πάνω από 1.000 άτομα με το ωστικό του κύμα.

Ο νέος αστεροειδής, 2013 EC, πλησίασε στις 09.35 ώρα Ελλάδας σε απόσταση 396.000 χιλιομέτρων από τη Γη. Συγκριτικά, η απόσταση της Σελήνης κυμαίνεται από 363 έως 407 χιλιάδες χιλιόμετρα.

Το αντικείμενο ανακαλύφθηκε μόλις το περασμένο Σάββατο από Παρατηρητήριο του Όρους Λέμον της Αριζόνα, και λίγο αργότερα βιντεοσκοπήθηκε με το ευρωπαϊκό Εικονικό Τηλεσκόπιο. Δείτε τη σχετική μετάδοση εδώ .

«Το γεγονός ότι βρίσκουμε τόσο πολλούς αστεροειδείς το τελευταίο διάσημα δεν σημαίνει ότι δεχόμαστε περισσότερες επισκέψεις. Σημαίνει απλά ότι η ικανότητά μας να τους ανιχνεύουμε έχει βελτιωθεί κατά πολύ» σχολίασε ο Τζιανλούκα Μάσι, αστρονόμος του Εικονικού Τηλεσκοπίου.

Μέχρι στιγμής έχουν ανακαλυφθεί στο Ηλιακό Σύστημα περίπου 100.000 αστεροειδείς, και μερικές χιλιάδες από αυτούς θα μπορούσαν δυνητικά να βρεθούν κάποια μέρα σε πορεία σύγκρουσης με τη Γη.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

ShareThis