POLYBIUS: Ένα Παχνίδι Αστικός Μύθος !

Το Polybius ήταν ένα arcade παιχνίδι που εμφανίστηκε εντελώς μυστηριωδώς στο Πόρτλαντ του Όρεγκον στις αρχές της δεκαετίας του 1980. Ήταν από εκείνα τα παιχνίδια που ήταν ενσωματωμένα σε κονσόλες με μια οθόνη και δύο τρία κουμπιά και ένα μοχλό όλα κι όλα. 


Η καμπίνα του Πολύβιου ήταν τελείως μαύρη εκτός από το γκρι joystick και το logo στη κορυφή του. Το παιχνίδι ήταν ένας συνδυασμός από shooter game και από pacman και περιστασιακά puzzle και λαβύρινθους. Όταν παίζονταν υποτίθεται ότι προκαλούσε ένα είδος ναυτίας, αμνηστία blackout, επιληπτικές κρίσεις, πονοκεφάλους, εφιάλτες και σε μερικές περιπτώσεις αναφέρθηκε ότι παίκτες επιχείρησαν να αυτοκτονήσουν όχι πολύ μετά από το τέλος του παιχνιδιού. Επίσης έχει αναφερθεί ότι κάτι περίεργοι τύποι ντυμένοι στα μαύρα τριγυρνούσαν στις περιοχές όπου υπήρχαν μηχανήματα του Πολύβιου και πως μάζευαν δεδομένα από τη καμπίνα του παιχνιδιού. 

Αυτό οδήγησε πολλούς να πιστέψουν ότι η συσκευή δεν ήταν ένα απλό video game, αλλά ένα κυβερνητικό πείραμα. Πως η κυβέρνηση και συγκεκριμένα ο στρατός των ΗΠΑ διεξήγαγε πειράματα νοητικού ελέγχου, ή μετάδοσης υποσυνείδητων μηνυμάτων. Όλα αυτά την εποχή εκείνη ήταν φυσικά η κορυφή των συνωμοσιολογικών θεωριών.

Atari και Sega είναι οι δύο εταιρείες που έχουν συνδεθεί φυσικά με το παιχνίδι αφού ήταν και οι κυρίαρχες στο χώρο την εποχή εκείνη. Μάλιστα το ίδιο διάστημα η Atari είχε εκδώσει το πρωτοποριακό για την εποχή του παιχνίδι Tempest, και πολλοί είπαν ότι το Polibious ήταν κάτι σαν προετοιμασία, μια δοκιμαστική έκδοση του Tempest. Κατά άλλους το είχε κατασκευάσει μια γερμανική εταιρεία άγνωστη στο πλατύ κοινό με το όνομα Sinnesloschen, που στα γερμανικά σημαίνει κάτι σαν έλλειψη των αισθήσεων. Κατά βάση το παιχνίδι εξελίσσονταν μέσα σε ένα λαβύρινθο όπου ο παίκτης έπρεπε να αποφύγει παγίδες και γενικώς εχθρούς που κάθε τόσο πετάγονταν με στόχο τον ίδιο. Από ένα επίπεδο και μετά οι πίστες είχαν πολύ έντονα φλας και χρώματα σε στυλ strobe light και έντονα στριφογυρίσματα στις σπείρες του λαβυρίνθου.

Γενικά η ιστορία του Πολύβιου είναι αμφιλεγόμενη και μάλλον τραβηγμένη. Αν υπήρξε ποτέ η πραγματική εκδοχή του είναι σίγουρα θαμμένη κάτω από τόνους urban legends ιστορίες. Στο σημερινό καθολικά δικτυωμένο κόσμο όπου η πληροφορία κάθε είδους διασχίζει αστραπιαία αποστάσεις ο Πολύβιος έχει γίνει αγαπημένο θέμα και έχει αναβιώσει σε αρκετούς διαδικτυακούς τόπους με προφανές αποτέλεσμα να προστίθεται περισσότερη ομίχλη στην ήδη αμφιλεγόμενη ύπαρξη και διάσταση του.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

ShareThis