Δορυφόρος-Αρχαιολόγος Βρήκε Πυραμίδες !!

Η τεχνολογία έκανε το θαύμα της. Δεκαεπτά χαμένες πυραμίδες ανάμεσα σε 3.000 -επίσης χαμένους- αρχαίους αιγυπτιακούς οικισμούς και 1.000 τάφους, εντοπίστηκαν από έρευνα με δορυφόρο με υπέρυθρες ακτίνες. Μάλιστα, ανασκαφές σε αρχικό στάδιο έχουν ήδη επιβεβαιώσει την ύπαρξη των ευρημάτων κάτω απο την επιφάνεια της αιγυπτιακής γης, συμπεριλαμβανομένων δύο πυραμίδων.


Πρωτοπόρος και επικεφαλής της έρευνας είναι η Αμερικανίδα αιγυπτιολόγος Δρ. Σάρα Πάρσακ του Πανεπιστημίου της Αλαμπάμα στο Μπέρμιγχαμ, η οποία δηλώνει έκθαμβη με όσα έχει ανακαλύψει η ομάδα της στη Σακάρα και άλλες τοποθεσίες της Αιγύπτου.

«Πραγματοποιούσαμε αυτή την έρευνα εντατικά για περισσότερο από ένα χρόνο. Μπορούσα να παρακολουθώ τα δεδομένα καθώς αυτά αναδύονταν, αλλά για μένα η στιγμή του ''εύρηκα'' ήρθε όταν μπορούσα να κάνω ένα βήμα πίσω και να κοιτάξω όλα αυτά που είχαμε βρει και δεν μπορούσα να πιστέψω πώς ήταν δυνατόν να εντοπίσουμε τόσες πολλές τοποθεσίες σε όλη την Αίγυπτο» είπε στο BBC η κ. Πάρσακ.

«Η ανασκαφή μιας πυραμίδας είναι το όνειρο κάθε αρχαιολόγου» τόνισε η Σάρα Πάρσακ, υποστηρίζοντας πως υπάρχουν ακόμα περισσότερα κτίρια θαμμένα βαθύτερα από αυτά που εντόπισε ο δορυφόρος και το πιθανότερο είναι πως βρίσκονται κάτω από τον Νείλο:


«Ανακαλύψαμε μόνο τις τοποθεσίες που βρίσκονται κοντά στην επιφάνεια. Υπάρχουν χιλιάδες επιπλέον τοποθεσίες που ο Νείλος έχει καλύψει μες στις λάσπες του. Αυτή είναι μόνο η αρχή».


Η επιστημονική ομάδα ανέλυσε εικόνες από δορυφόρους που βρίσκονταν σε τροχιά 700 χιλιομέτρων πάνω από την επιφάνεια της Γης και οι οποίοι διαθέτουν τόσο ισχυρές φωτογραφικές μηχανές που μπορούν να εντοπίσουν αντικείμενα με διάμετρο μικρότερη από ένα μέτρο, ενώ η υπέρυθρη απεικόνιση επιτρέπει τον εντοπισμό των διαφορετικών υλικών κάτω από την επιφάνεια του εδάφους.

Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι έχτιζαν τα σπίτια και τα κτίριά τους με τούβλα από λάσπη, τα οποία είναι πολύ πιο συμπαγή από το έδαφος που τα περιβάλλει και έτσι με αυτό το σύστημα ανίχνευσης διαγράφονται οι μορφές σπιτιών, ναών και τάφων.

Το υψηλό επίπεδο ακρίβειας της έρευνας εντυπωσίασε τόσο την αιγυπτιακή κυβέρνηση, που τώρα σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει την τεχνολογία προκειμένου να προσδιορίσει και να προστατέψει την κολοσσιαία πολιτιστική της κληρονομιά στο μέλλον. Κατά τη διάρκεια της πρόσφατης επανάστασης λεηλατήθηκαν πολλές από τις γνωστότερες αρχαιολογικές τοποθεσίες.


Η Πάρσακ εξηγεί πώς θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί η τεχνολογία σχετικά με αυτό:
«Από την εικόνα του δορυφόρου μπορούσε να δούμε εάν ένας τάφος λεηλατήθηκε μια συγκεκριμένη περίοδο του χρόνου και να στείλουμε σήμα συναγερμού στην Ιντερπόλ ώστε να προφυλάσσει τις αρχαιότητες από τη στιγμή που τα ευρήματα θα δοθούν σε πώληση».

Η πιο συναρπαστική στιγμή, σύμφωνα με την αιγυπτιολόγο, ήταν όταν επισκέφθηκε τις ανασκαφές στο Τανίς:
«Εχουν ανασκάψει ένα σπίτι 3.000 ετών το οποίο είχε φανεί στη δορυφορική εικόνα. Μάλιστα το περίγραμμα της δομής ταίριαζε με τη δορυφορική εικόνα σχεδόν τέλεια. Ηταν στ' αλήθεια η επιβεβαίωση της τεχνολογίας».



Το τέλος του... Ιντιάνα Τζόουνς
Το τέλος της εποχής των πρακτικών της αρχαιολογίας του... «Ιντιάνα Τζόουνς» προέβλεψε η Σάρα Πάρσακ, ελπίζοντας ότι οι νέες τεχνολογίες θα αποτελέσουν βοήθεια για τους αρχαιολόγους όλου του κόσμου.
«Μας επιτρέπει να είμαστε πιο συγκεντρωμένοι στο έργο που κάνουμε. Αντιμετωπίζοντας μια μνημειώδη αρχαιολογική τοποθεσία, δεν ξέρεις κανείς από πού να αρχίσεις. Είναι σημαντικό εργαλείο για να εστιάζουμε στο πού κάνουμε ανασκαφή. Μας δίνει μεγαλύτερη αντίληψη για τα αρχαιολογικά μνημεία. Πρέπει να σκεφτόμαστε σε μεγαλύτερο εύρος και αυτό είναι κάτι που μας επιτρέπουν οι δορυφόροι. Ο Ιντιάνα Τζόουνς είναι παλιό σχολείο. Έχουμε προχωρήσει από την εποχή του Ιντι, λυπάμαι Χάρισον Φορντ».

 Αρχικά οι αιγυπτιακές αρχές δεν ενδιαφέρθηκαν για τα ευρήματα της ομάδας της Πάρσακ, όπως δείχνει το ντοκιμαντέρ του BBC, «Egypt's Lost Cities». Οταν, όμως έκαναν δοκιμαστικές ανασκαφές στην περιοχή της Σακάρα, πίστεψαν ότι πρόκειται για μία από τις σημαντικότερες αρχαιολογικές τοποθεσίες της Αιγύπτου.




ΣΟΦΙΑ ΣΤΥΛΙΑΝΟΥ
ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

ShareThis