Το διαστημικό τηλεσκόπιο Chandra έστρεψε το βλέμμα του στον αστερισμό της Τρόπιδος (Carina Nebula) και κατέγραψε εντυπωσιακές όσο και λεπτομερείς εικόνες από αυτό. Το νεφέλωμα βρίσκεται σε απόσταση 7,5 χιλιάδων ετών φωτός από εμάς, αποτελεί μέρος του αστερισμού της Τρόπιδος (Carina Constellation) και είναι ένα από τα μεγαλύτερα εργοστάσια παραγωγής άστρων στον γαλαξία μας.
Οι εικόνες που έστειλε το Chandra επιτρέπουν στους επιστήμονες να κάνουν νέες παρατηρήσεις και αναλύσεις για το τι συμβαίνει στο νεφέλωμα.
Μια από τις πρώτες παρατηρήσεις τους είναι ότι εκτός από τη μαζική γέννηση άστρων στο νεφέλωμα υπάρχει σε εξέλιξη και η αντίστροφη διαδικασία δηλαδή η αυτοκαταστροφή γιγάντιων άστρων, οι γνωστές εκρήξεις σουπερνόβα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι σε μια περιοχή του νεφελώματος, την Trumpler 15, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι υπάρχουν αρκετά σουπερνοβα.
Στο νεφέλωμα της Τρόπιδος βρίσκεται και το Eta Carinae που αρχικά πιστευόταν ότι ήταν ένα υπέρλαμπρο άστρο. Τελικά διαπιστώθηκε ότι είναι ένα μικρό σμήνος άστρων το οποίο διαθέτει δύο άστρα γίγαντες που στα αρχικά στάδια της ζωής τους ήταν 150 φορές μεγαλύτερα από τον Ήλιο αλλά σύμφωνα με τους ειδικούς έχουν πλέον χάσει ένα μέρος της μάζας και της λαμπρότητας τους.
Θοδωρής Λαΐνας
tovima.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου