Ένα νέο ελβετικό διαστημικό πρόγραμμα, το CleanSpace One, φιλοδοξεί να καθαρίσει τα διαστημικά σκουπίδια, τα οποία μπορούν να προκαλέσουν σημαντικά προβλήματα ή ακόμα και να καταστρέψουν τους δορυφόρους, όπως έγινε με τον Iridium-33. Το σχέδιο ανήκει στην Πολυτεχνική Σχολή της Λοζάνης και προβλέπει την κατασκευή μικρών δορυφόρων, οι οποίοι θα
αναζητούν τα σκουπίδια του διαστήματος και στη συνέχεια θα τα εκτρέπουν από την πορεία τους και θα τα καταστρέφουν.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες στο διάστημα υπάρχουν 16.000 αντικείμενα με διαστάσεις που ξεπερνούν τα 10 εκατοστά και εκατοντάδες χιλιάδες μικρότερα, που ταξιδεύουν με ταχύτητες πολλών χιλιομέτρων ανά δευτερόλεπτο.
Για τον τρόπο με τον οποίο θα λειτουργούν οι «διαστημικές σκούπες» εξετάζονται δύο σενάρια.
Σύμφωνα με το πρώτο, οι δορυφόροι θα παγιδεύουν τα σκουπίδια και στη συνέχεια θα αυτοκαταστρέφονται.
Η δεύτερη επιλογή που εξετάζεται από τους επιστήμονες είναι η δημιουργία δορυφόρων που θα μπορούν να εκτρέπουν τα διαστημικά σκουπίδια από την πορεία τους, δίνοντάς τους κατεύθυνση προς τη Γη, είτε για να συντριβούν είτε για να καούν κατά τη διάρκεια της εισόδου τους στην ατμόσφαιρα.
Η Πολυτεχνική Σχολή της Λοζάνης, σκοπεύει να καθαρίσει το διάστημα από τα επικίνδυνα «σκουπίδια» του χάρη στο πρόγραμμα CleanSpace One, την πρώτη διαστημική σκούπα.
«Είναι καιρός να κάνουμε κάτι για να μειώσουμε τα διαστημικά σκουπίδια», δήλωσε ο Ελβετός αστροναύτης και καθηγητής Claude Nicollier, παρουσιάζοντας το σχέδιο. Όπως είπε, κομμάτια κατεστραμμένων δορυφόρων ή πυραύλων που περιπλανιούνται στο διάστημα συνιστούν κίνδυνο για τη συνέχιση των διαστημικών αποστολών.
Το σχέδιο CleanSpace One εκτιμάται πως θα κοστίσει 10 εκατομμύρια φράγκα.
tvxs.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου