Μια από τις σημαντικότερες πυραμίδες του Ελληνικού χώρου είναι η πυραμίδα που βρίσκεται στο χωριό Λυγουριό της Αργολίδας. Είναι στους πρόποδες του όρους Αραχναίο και έχει διαστάσεις 14x12. Σύμφωνα με τον καθηγητή Αρχαιομετρίας του πανεπιστημίου Αιγαίου Ι. Λυριτζή, η πυραμίδα ανήκει στα μέσα της 3ης χιλιετίας π.Χ. Σήμερα υπάρχουν μόνο τα θεμέλια της πυραμίδας καθώς λίθοι από αυτήν έχουν χρησιμοποιηθεί για την οικοδόμηση άλλων κατασκευών

Η μετάφρασή όπως αναφέρεται στο βιβλίο: «Ερχόμενος κανείς από το Άργος στην Επιδαυρία, υπάρχει στα δεξιά οικοδόμημα που μοιάζει με πυραμίδα και έχει πάνω του ανάγλυφες παραστάσεις Αργολικών ασπίδων. Λένε ότι σε αυτήν την περιοχή πολέμησε ο Προίτος κατά του Ακρισιου για την εξουσία. Ο αγώνας τους λένε ότι έληξε ισόπαλος και αργότερα συμφιλιωθήκαν, αφού κανένας δεν μπορούσε να επικρατήσει με βεβαιότητα. Λέγεται ότι αυτή ήταν η πρώτη μάχη στην οποία και οι ίδιοι και τα στρατεύματα ήταν οπλισμένοι με ασπίδες. Για όσους σκοτώθηκαν και από τις δυο πλευρές - γιατί αυτοί ήταν συμπολίτες και συγγενείς- έφτιαξαν κοινό μνημείο.»
Συχνά η αναφορά του Παυσανία στην πυραμίδα συγχύζει τους μελετητές και τους αρχαιολόγους, καθώς στην ευρύτερη περιοχή του Άργους συναντάει κανείς, δύο πυραμίδες, του Λυγουριού όπως προαναφέρθηκε και η πιο γνωστή στις μέρες μας, του Ελληνικού.

Ωστόσο ύστερα συνεχίζει να μας περιγράφει την Τίρυνθα η οποία στον χάρτη βρίσκεται λίγο πιο κάτω από το Άργος (ενώ η τοποθεσία της πυραμίδας είναι κοντά στην Επιδαυρία).
Γι’ αυτόν τον λόγο είναι αμφίσημα τα λεγόμενα του Παυσανία.
Σε οποιαδήποτε και από τις δυο πυραμίδες του Άργους και να γίνεται η αναφορά από τον περιηγητή, είναι σημαντικές διότι έχουμε για πρώτη φορά στον ελληνικό χώρο χρήση των ασπίδων στο πεδίο της μάχης.
Και επίσης η αναφορά στα δίδυμα αδέλφια, και τον μεταξύ τους πόλεμο για την εξουσία (που ήταν και ο λόγος που χτίστηκε αρχικά η πυραμίδα του Λυγουρίου), Προίτο και Ακρίσιο, γιοί του Άβαντα και της Αγλαΐας επομένως και δισέγγονα του Δαναού η του Ναυπλίου που ανήκουν όλοι τους στο πλαίσιο της μυθολογίας και στα κυκλώπεια τείχη που έφτιαξαν οι κύκλωπες στην Τίρυνθα όπου βασίλευε ο Προίτος.
«Τὸ δὴ τεῖχος ὃ δὴ μόνον τῶν ἐρειπίων λείπεται, Κυκλώπων μέν ἐστιν ἔργον, πεποίηται δὲ ἀργῶν λίθων, μέγεθος ἔχων ἕκαστος λίθος, ὡς ἀπ᾽ αὐτῶν μήδ᾽ ἂν ἀρχὴν κινηθῆναι τὸν μικρότατον ὑπὸ ζεύγους ἡμιόνων» (Παυσανίας, Ελλάδος Περιήγησις- Κορινθιακά, Κάκτος, Αθήνα, 1992, σ.154-155) που σύμφωνα με τον Παυσανία χτίστηκαν από τους Κύκλωπες και ήταν αδύνατον δύο μουλάρια μαζί να κουνήσουν έστω και την μικρότερη πέτρα και από την άλλη όντως η ύπαρξη των ερειπίων του ακόμη και σήμερα..
Άραγε… Πού τελειώνει η μυθολογία και που αρχίζει η ιστορία;
Η μήπως είναι το ίδιο, άλλωστε οι αρχαίοι ,μυθολογία ονόμαζαν την ιστορία, τα αληθινά γεγονότα, καμία σχέση με την έννοια που της αποδίδουμε εμείς σήμερα ως παραμυθιακό γεγονός.
Αποστολή : ΟΜΑΔΑ ΠΑΥΣΑΝΙΑΣ
Κείμενο-Φωτογραφίες: Ghostis
Κείμενο-Φωτογραφίες: Ghostis
visaltis.blogspot.com
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου