Τα δελφίνια ίσως και να είναι μαθηματικές ιδιοφυϊες !

Τα δελφίνια ενδέχεται να μπορούν να λύνουν σύνθετες μαθηματικές εξισώσεις όταν κυνηγούν. Αυτό υποστηρίζει μία νέα έρευνα που ενισχύει την άποψη πως τα δελφίνια είναι τελικά εξυπνότερα από ό,τι αρχικά είχε εκτιμηθεί. Ο Tim Leighton επικεφαλής της έρευνας, που δημοσιεύθηκε στο Proceedings of the Royal Society A, αναφέρει πως η ιδέα για την εν λόγω μελέτη γεννήθηκε όταν βλέποντας ένα ντοκιμαντερ του Discovery Channel παρατήρησε πως τα δελφίνια δημιουργούσαν μικροσκοπικές φυσαλίδες γύρω από το θήραμά τους







Εξάλλου τα δελφίνια κυνηγούν μέσα σε αφρισμένο νερό.

Οι φυσαλίδες προκαλούν προβλήματα στα σόναρ καθώς αλλοιώνουν την εικόνα, όμως για ένα περίεργο λόγο τα δελφίνια μπορούν και αντιλαμβάνονται την εικόνα του θηράματός τους μέσα από τις φυσαλίδες. Αυτό φαίνεται να προκύπτει από τη δυνατότητα των δελφινιών να λύνουν μη γραμμικές μαθηματικές εξισώσεις.

«Προβληματίστηκα καθώς τα ανθρώπινα σόναρ έχουν προβλήματα με τις φυσαλίδες», αναφέρει ο Leighton, καθηγητής υπέρηχων και υποβρύχιας ακουστικής  του Πανεπιστημίου του Southampton.

«Τα δελφίνια αυτά είτε για κάποιο λόγο αποφάσιζαν να ‘τυφλωθούν’ απενεργοποιώντας ουσιαστικά το σημαντικότερο αισθητήριο όργανό τους την ώρα του κυνηγιού, κάτι που σίγουρα θα ήταν περίεργο αν και θα συνέχιζαν να χρησιμοποιούν την όρασή τους, είτε τελικά μπορούν να κάνουν κάτι που δεν μπορούν να κάνουν τα ανθρώπινα σόναρ. Ίσως έχουν κάτι το διαφορετικό», σημειώνει.

Ο Tim Leighton, μαζί με τους Paul White και Gim Hwa Chua, ξεκίνησαν την έρευνά τους με στόχο να βρουν αυτή την ξεχωριστή ικανότητα των δελφινιών. Η απάντηση μοιάζει να κρύβεται στη λύση μίας πολύπλοκης μαθηματικής εξίσωσης και στην αποστολή παλμών διαφορετικού εύρους.

Μέσω των παλμών διαφορετικού εύρους και αναλύοντας τα δεδομένα που λαμβάνουν τα δελφίνια μπορούν να βλέπουν μέσα από τις φυσαλίδες και να εντοπίζουν το ψάρι.


tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

ShareThis