Τι βλέπουν τα παγώνια ?

Μια πολύ ενδιαφέρουσα έκθεση διοργανώνεται στη Βρετανία υπό την αιγίδα της Βασιλικής Εταιρείας. Σε αυτή παρουσιάζονται φωτογραφίες στις οποίες απεικονίζεται ο κόσμος έτσι όπως τον βλέπουν διάφορα ζώα. Ορισμένες όπως αυτές των σκύλων ή των σκίουρων δεν έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αφού τα ζώα αυτά δεν έχουν τη δυνατότητα να αντιληφθούν τα χρώματα και απλά βλέπουν τον κόσμο ασπρόμαυρο
Σύμφωνα με τους ειδικούς η αδυναμία ορισμένων ζώων να αντιληφθούν τα χρώματα οφείλεται στο ότι κατά την εξελικτική τους διαδικασία ενισχύθηκαν ή έγιναν πιο σύνθετες άλλες αισθήσεις όπως, παραδείγματος χάριν, η όσφρηση και η όραση έμεινε «στάσιμη».

Μια από τις πιο εντυπωσιακές εικόνες της έκθεσης είναι αυτή που δείχνει το πώς βλέπει ένα θηλυκό παγώνι τα αρσενικά που φλερτάρουν μαζί του ανοίγοντας διάπλατα τα πλούσια ιριδίζοντα φτερά τους. Σύμφωνα με τους ειδικούς οι  υποδοχείς των ματιών των θηλυκών συλλαμβάνουν κυρίως την υπεριώδη ακτινοβολία. Ετσι δεν βλέπουν το εντυπωσιακό πολύχρωμο θέαμα που βλέπουμε εμείς, παρά μόνο μια έντονη μωβ ιριδίζουσα απόχρωση.


Τα πτηνά διαθέτουν τέσσερις τύπους κωνίων (φωτουποδοχεών) στα μάτια τους, την στιγμή που ο άνθρωπος διαθέτει τρεις.


Θοδωρής Λαΐνας
tovima.gr


 Παρόμοια βλέπουνε τον κόσμο και οι πεταλούδες, ενώ οι σκύλοι βασίζονται περισσότερο στην όσφρηση με αποτέλεσμα η όρασή τους να περιορίζεται σε αποχρώσεις του γκρι.
 
Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

ShareThis