Η Κινέζα που πήγε στο διάστημα μιλά για την εμπειρία της!

«Tις πιο πολύτιμες στη ζωή της» θεωρεί η πρώτη κινέζα κοσμοναύτης κ. Λιου Γιαν τις αναμνήσεις από την πτήση της στο Διάστημα με το διαστημόπλοιο Shenzhou-9 και την εργασία της στην εργαστηριακή μονάδα Tiangong 1, που βρίσκεται σε τροχιά.

Μετά από παραμονή δύο εβδομάδων σε καραντίνα και την ολοκλήρωση του πρώτου κύκλου αποκατάστασης των τριών Κινέζων κοσμοναυτών, που ήταν το πλήρωμα του διαστημοπλοίου Shenzhou-9, στο οποίο συμπεριελήφθη η πρώτη Κινέζα κοσμοναύτης, η κ.Λιου Γιαν εμφανίστηκε για πρώτη φορά δημοσίως. Η ταϊκοναύτης σύμφωνα με την κινεζική ονοματολογία κ. Λιου Γιαν θεωρεί τη ζωή σε τροχιά συντροφιά με τους δύο συναδέλφους της κοσμοναύτες πολύ ενδιαφέρουσα και όπως είπε είναι έτοιμη να εκτελέσει νέες υπεύθυνες αποστολές στη Γη και το Διάστημα.

To «Shenzhou-9» είχε ξεκινήσει το ταξίδι του για το Διάστημα στις 16 Ιουνίου και η επιστροφή πίσω στη Γη ήταν απολύτως επιτυχής αφού παρέμεινε για 13 ημέρες στο Διάστημα.
To «Shenzhou-9» είχε προσεδαφιστεί στο βόρειο τμήμα της Κίνας κοντά στα σύνορα με τη Μογγολία.Η προσεδάφιση πραγματοποιήθηκε με τη βοήθεια ενός αλεξίπτωτου και η συνολική διαδικασία μεταδόθηκε ζωντανά από την κρατική τηλεόραση της Κίνας.

Νωρίτερα το πλήρωμα είχε ολοκληρώσει με επιτυχία μια μη αυτόματη (χειροκίνητη) ένωση του σκάφους με το διαστημικό εργαστήριο «Tiangong-1».Η συγκεκριμένη αποστολή είχε χαρακτηριστεί ως εξαιρετικά σημαντική για τα σχέδια του Πεκίνου να δημιουργήσει τον δικό του Διαστημικό Σταθμό μέχρι το 2020.

Η επιτυχημένη εκτόξευση του διαστημοπλοίου Shenzhou-9 με πύραυλο-φορέα Long March-2F από το διαστημικό κέντρο Jiuquan, η Κίνα επιχείρησε να κάνει το επόμενο βήμα της στην κατάκτηση του διαστήματος, με μερικές δεκαετίες βέβαια καθυστέρησης από τις ΗΠΑ και την Ρωσία (που αποτελεί την συνέχεια της ΕΣΣΔ).To Shenzhou-9 μετέφερε και δυο άνδρες, τους κκ Jing Haipeng και Liu Wang.

Η Κίνα πραγματοποίησε την πρώτη επανδρωμένη αποστολή της το 2003 και σήμερα είναι η μόνη χώρα εκτός της Ρωσίας που μπορεί να στείλει ανθρώπους στο Διάστημα με δική της τεχνολογία (οι ΗΠΑ παρόπλισαν τα διαστημικά λεωφορεία και δεν αναμένεται να εκτοξεύσουν νέο επανδρωμένο σκάφος πριν από το 2017.

onalert.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

ShareThis