Οι Ρώσοι παραδέχονται ότι δεν εντόπισαν «νέες μορφές ζωής» στη Λίμνη Βοστόκ

Ρώσοι επιστήμονες αναγκάστηκαν να διαψεύσουν τις αρχικές δηλώσεις της περασμένης εβδομάδας, σύμφωνα με τις οποίες είχαν ανακαλύψει άγνωστα ως σήμερα βακτήρια στη μυστηριώδη Λίμνη Βοστόκ της Ανταρκτικής, έναν όγκο νερού που παραμένει εγκλωβισμένος κάτω από χιλιόμετρα πάγου εδώ και εκατομμύρια χρόνια














«Αφού αποκλείσαμε όλους τους πιθανούς εξωτερικούς παράγοντες που μπορεί να είχαν μολύνει τα βακτήρια, ελέγξαμε το DNA τους και είδαμε ότι δεν είναι συμβατό με κανένα άλλο γνωστό είδος» είχε δηλώσει την περασμένη εβδομάδα ο Σεργκέι Μπουλάτ, ερευνητής του Ινστιτούτου Πυρηνικής Φυσικής του Πανεπιστημίου της Αγίας Πετρούπολης.

Οι δηλώσεις του διαψεύδονται τώρα από τον Βλαντιμίρ Κορολιόφ, διευθυντή του εργαστηρίου Γενετικής στο Ινστιτούτο: Όλα τα βακτήρια που βρέθηκαν στα δείγματα νερού της λίμνης «προέρχονταν από επιμόλυνση» παραδέχτηκε.

«Δεν μπορούμε επομένως να μιλάμε για ανακάλυψη άγνωστων ως σήμερα μορφών ζωής» ξεκαθάρισε. Η ρωσική γεώτρηση στη Λίμνη Βοστόκ παρέμενε για χρόνια αμφιλεγόμενη, καθώς πολλοί ειδικοί από άλλες χώρες ανησυχούσαν για μόλυνση των νερών από το γεωτρύπανο.

Επειτα από μια δεκαετία προσπαθειών, η ρωσική αποστολή στην Ανταρκτική έφτασε μέχρι την επιφάνεια της λίμνης στις αρχές Φεβρουαρίου του 2012, και λίγο αργότερα τα πρώτα δείγματα νερού παραδόθηκαν πανηγυρικά στον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν. Παραμένει τώρα ασαφές αν είναι δυνατόν για τους Ρώσους επιστήμονες να λάβουν δείγματα που δεν έχουν επιμολυνθεί από το εξωτερικό περιβάλλον.

Πριν από μερικούς μήνες, η βρετανική αποστολή στην Ανταρκτική αναγκάστηκε να ματαιώσει τα σχέδιά της για γεώτρηση στη Λίμνη Έλσγουορθ, μιας άλλης λίμνης που καλύπτεται από παχύ στρώμα πάγου.

Φέτος τον Ιανουάριο, όμως, οι Αμερικανοί κατάφεραν να φτάσουν στα νερά της θαμμένης Λίμνης Ουίλανς στη Δυτική Ανταρκτική. Η ανακάλυψη ζωντανών οργανισμών που επιβιώνουν απομονωμένοι κάτω από τους πάγους για χιλιάδες ή εκατομμύρια χρόνια θα αναπτέρωνε τις ελπίδες των αστροβιολόγων και για την ανακάλυψη ζωής σε άλλα παγωμένα μέρη του Ηλιακού Συστήματος.

Μεγάλοι όγκοι γλυκού νερού δεν αποκλείεται να υπάρχουν κάτω από την παγωμένη επιφάνεια δορυφόρων του Δία όπως η Ευρώπη, καθώς και σε φεγγάρια του Κρόνου όπως ο Εγκέλαδος.

Βαγγέλης Πρατικάκης
tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

ShareThis