Η Αρκτική γίνεται καταπράσινη και υπερθερμαίνεται !

Η υπερθέρμανση του πλανήτη θα μετατρέψει την Αρκτική σε ένα πλούσιο και καταπράσινο τοπίο, υποστηρίζει μια νέα επιστημονική έρευνα.  Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι δασικές εκτάσεις της περιοχής μπορεί να αυξηθούν κατά 50% στη διάρκεια των επόμενων δεκαετιών και η εξέλιξη αυτή θα επιταχύνει ακολούθως την παγκόσμια υπερθέρμανση








Η επιστημονική ομάδα, η οποία περιλαμβάνει επιστήμονες των AT&T Labs-Research, Αμερικανικού Μουσείου Φυσικής Ιστορίας, Ερευνητικού Κέντρου Woods Hole, Πανεπιστημίου Colgate, Πανεπιστημίου Cornell και Πανεπιστημίου του York, παρουσίασε τον πιο ακριβή χάρτη της εξέλιξης της βλάστησης στην περιοχή. Σημειώνεται πως στην ομάδα συμμετέχει και ένας Έλληνας ερευνητής, ο Θεόδωρος Δαμουλάς, ο οποίος είναι μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Cornell.


«Η ευρεία ανακατανομή της βλάστησης στην Αρκτική θα έχει επιπτώσεις στο παγκόσμιο οικοσύστημα», δηλώνει ο Ρίτσαρντ Πίρσον, επικεφαλής  της έρευνας και ερευνητής του Κέντρου Βιοποικιλλότητας και Προστασίας της Φύσης (CBC) του Αμερικάνικου Μουσείου Φυσικής Ιστορίας

Στην έρευνα που δημοσιεύτηκε στις 31 Μαρτίου, οι επιστήμονες αποκαλύπτουν νέα μοντέλα που προβλέπουν ότι οι δασικές περιοχές της Αρκτικής ενδέχεται να επεκταθούν κατά 50% τις επόμενες δεκαετίες. Η ομάδα χρησιμοποίησε κλιματικά σενάρια για τη δεκαετία του 2050 για να προβλέψει πώς αυτή η τάση θα εξελιχθεί στο μέλλον.

Οι ερευνητές ανέπτυξαν μοντέλα που προβλέπουν, στατιστικά, τα είδη των φυτών που θα μπορούσαν να αναπτυχθούν σε συγκεκριμένες κλιματικές συνθήκες. Στη Σιβηρία για παράδειγμα τα δέντρα θα μπορούσαν να αναπτυχθούν εκτοντάδες χιλιόμετρα βόρεια της υπάρχουσας γραμμής δέντρων, υποστηρίζουν οι επιστήμονες.

Οι επιπτώσεις αυτές μπορεί να επεκταθούν και πέρα από την περιοχή της Αρκτικής, σημειώνει ο Πίρσον.


Παράλληλα, οι επιστήμονες ερεύνησαν τις επιπτώσεις αυτής της αύξησης στη βλάστηση στην κλιματική αλλαγή. Διαπίστωσαν ότι ένα φαινόμενο που αποκαλείται «the albedo effect», βασισμένο στην αντανακλαστικότητα της επιφάνειας της Γης, θα έχει το μεγαλύτερο αντίκτυπο στο κλίμα της Αρκτικής.

Όταν οι ακτίνες του ήλιου πέφτουν στο χιόνι, η περισσότερη ακτινοβολία αντανακλάται πίσω στο διάστημα. Όταν όμως πέφτουν σε μια «σκοτεινή» περιοχή ή σε μια περιοχή γεμάτη δέντρα, περισσότερη ηλιακή ακτινοβολία απορροφάται και η θερμοκρασία αυξάνεται. Το τελευταίο εντείνει το πρόβλημα της παγκόσμιας υπερθέρμανσης.

«Συνδιάζοντας τις παρατηρούμενες σχέσεις μεταξύ φυτών και φαινομένου albedo, δείχνουμε ότι η εναλλαγή στην κατανομή της βλάστησης θα έχει ως αποτέλεσμα μια θετική ενίσχυση του κλίματος, κάτι που πιθανόν να προκαλέσει μεγαλύτερη θέρμανση σε σχέση με αυτή που έχει προβλεφθεί παλιότερα», δηλώνει ο ερευνητής Scott Goetz του Ερευνητικού Κέντρου Woods Hole.


tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

ShareThis