Άσχημα τα νέα για τους λάτρεις του frozen yogurt. Η δυναμική επέκταση των καταστημάτων που προσφέρουν το προϊόν με μότο ότι αποτελούν μια πέρα για πέρα υγιεινή τροφή προσελκύουν όλο και περισσότερους ανθρώπους που θέλουν να προσέξουν τη διατροφή τους, αλλά χωρίς να στερηθούν το γλυκό τους και μάλιστα επί καθημερινής βάσεως. Ποια είναι, όμως, η αλήθεια;
Σύμφωνα με δημοσίευμα της Huffington Post, το frozen yogurt δεν είναι τόσο «αθώο» όσο παρουσιάζεται στους καταναλωτές. Η λέξη «γιαούρτι» εξ ορισμού σημαίνει ότι πρόκειται για τροφή που προέρχεται αποκλειστικά από πηγμένο γάλα.
Όμως, η πικρή αλήθεια είναι ότι πολλά καταστήματα που ανήκουν σε γνωστές αλυσίδες και έχουν βγάλει τεράστια κέρδη, πουλάνε «παγωμένο γιαούρτι» μέσα στο οποίο υπάρχουν πολλά συστατικά των οποίων το όνομα είναι δύσκολο να το προφέρει κανείς, αλλά και μπόλικη ζάχαρη!
«Το γεγονός ότι υπάρχει η λέξη γιαούρτι στο όνομα ουδόλως “αθωώνει” αυτό που βρίσκεται μέσα στο κουτάκι σας», λέει ο Ντέιβιντ Κάτζ, ιδρυτικός διευθυντής του Κέντρου Έρευνας και Πρόληψης του Πανεπιστημίου Yale. «Δεν είναι μια εναλλακτική λύση να τρώει κανείς διαφορετικά το γιαούρτι, είναι μια διαφορετική πρόταση για παγωτό», προσθέτει.
Η Huffington Post έκανε έρευνα σε έξι διεθνείς αλυσίδες της Αμερικής και σύμφωνα με τα ευρήματα το «αθώο» frozen yogurt περιείχε, μεταξύ άλλων, κόμμι γκουάρ, κιτρικό νάτριο, κόμμι κυτταρίνης, φωσφορικό μονο-εστεροποιημένο, προπυλενογλυκόλη κ.ά..
Κάποια, μάλιστα, περιείχαν καραγενάνη, που είναι υδατάνθρακας ο οποίος παράγεται από ερυθροφύκη, χρησιμοποιείται ευρέως ως σταθεροποιητής και μέσο αύξησης της πυκνότητας σε γαλακτοκομικά προϊόντα (ειδικά στα λεγόμενα «ελαφρά») και που πολυάριθμες μελέτες σε πειραματόζωα έχουν δείξει ότι η χρήση του μπορεί να προκαλέσει έλκη και καρκίνο του πεπτικού συστήματος!
defencenet.gr
kastamonitis.blogspot.gr
Αστρική Προβολή: Η Huffington Post είναι μια από τις διασημότερες online εφημερίδες-ιστολόγιο που έχει κατηγορηθεί κατά καιρούς από επιστήμονες ότι προωθεί και υποστηρίζει τη λεγόμενη pseudo-science( ψευδοεπιστήμη), ανεβάζοντας άρθρα για "εναλλακτικές" θεραπείες ή κατά των εμβολίων κτλ . Αυτό δεν σημαίνει αυτόματα ότι κάθε τι που βγάζει πρέπει να το απορρίπτουμε ή να το θεωρούμε ανάξιο προς μελέτη. Όσοι λοιπόν είστε λάτρεις του παγωμένου γιαουρτιού και σας προβλημάτισε το άρθρο, ψάξτε το θέμα και αποφασίστε αναλόγως.
Δεν είναι διόλου απίθανο η παραπάνω έρευνα να χρηματοδοτήθηκε από εταιρείες παγωτών που είναι ανταγωνιστικές με τις εταιρείες που παράγουν frozen yogurt.
Από την άλλη είναι γνωστό και έχει δειχθεί σε πολλές έρευνες ότι τα light προϊόντα (τσιγαρα, αναψυκτικά, γαλακτοκομικά κτλ) κάνουν περισσότερο κακό από ότι καλό.
Εκεί λοιπόν που η παγκόσμια τάξη μας ωθεί σε εθισμούς και καταχρήσεις, μας προσφέρει μετά την εναλλακτική υγιεινή λύση, που είναι στην ουσία το ίδιο, ή και περισσότερο βλαβερή. Μπρός γκρεμός και πίσω ρέμμα δηλαδή.... Και τα βιολογικά προϊόντα τα έχουν σε διπλάσιες και τριπλάσιες τιμές, (όχι φυσικά ότι είναι υπερεκτιμημενα) ώστε με τους χαμηλούς μας μισθούς να μη μπορούμε να τα αγοράσουμε... Μια χαρά είμαστε παιδιά....! Μας παίρνει να χουζουρέψουμε λίγες δεκαετίες ακόμα...
Σύμφωνα με δημοσίευμα της Huffington Post, το frozen yogurt δεν είναι τόσο «αθώο» όσο παρουσιάζεται στους καταναλωτές. Η λέξη «γιαούρτι» εξ ορισμού σημαίνει ότι πρόκειται για τροφή που προέρχεται αποκλειστικά από πηγμένο γάλα.
Όμως, η πικρή αλήθεια είναι ότι πολλά καταστήματα που ανήκουν σε γνωστές αλυσίδες και έχουν βγάλει τεράστια κέρδη, πουλάνε «παγωμένο γιαούρτι» μέσα στο οποίο υπάρχουν πολλά συστατικά των οποίων το όνομα είναι δύσκολο να το προφέρει κανείς, αλλά και μπόλικη ζάχαρη!
«Το γεγονός ότι υπάρχει η λέξη γιαούρτι στο όνομα ουδόλως “αθωώνει” αυτό που βρίσκεται μέσα στο κουτάκι σας», λέει ο Ντέιβιντ Κάτζ, ιδρυτικός διευθυντής του Κέντρου Έρευνας και Πρόληψης του Πανεπιστημίου Yale. «Δεν είναι μια εναλλακτική λύση να τρώει κανείς διαφορετικά το γιαούρτι, είναι μια διαφορετική πρόταση για παγωτό», προσθέτει.
Η Huffington Post έκανε έρευνα σε έξι διεθνείς αλυσίδες της Αμερικής και σύμφωνα με τα ευρήματα το «αθώο» frozen yogurt περιείχε, μεταξύ άλλων, κόμμι γκουάρ, κιτρικό νάτριο, κόμμι κυτταρίνης, φωσφορικό μονο-εστεροποιημένο, προπυλενογλυκόλη κ.ά..
Κάποια, μάλιστα, περιείχαν καραγενάνη, που είναι υδατάνθρακας ο οποίος παράγεται από ερυθροφύκη, χρησιμοποιείται ευρέως ως σταθεροποιητής και μέσο αύξησης της πυκνότητας σε γαλακτοκομικά προϊόντα (ειδικά στα λεγόμενα «ελαφρά») και που πολυάριθμες μελέτες σε πειραματόζωα έχουν δείξει ότι η χρήση του μπορεί να προκαλέσει έλκη και καρκίνο του πεπτικού συστήματος!
defencenet.gr
kastamonitis.blogspot.gr
Αστρική Προβολή: Η Huffington Post είναι μια από τις διασημότερες online εφημερίδες-ιστολόγιο που έχει κατηγορηθεί κατά καιρούς από επιστήμονες ότι προωθεί και υποστηρίζει τη λεγόμενη pseudo-science( ψευδοεπιστήμη), ανεβάζοντας άρθρα για "εναλλακτικές" θεραπείες ή κατά των εμβολίων κτλ . Αυτό δεν σημαίνει αυτόματα ότι κάθε τι που βγάζει πρέπει να το απορρίπτουμε ή να το θεωρούμε ανάξιο προς μελέτη. Όσοι λοιπόν είστε λάτρεις του παγωμένου γιαουρτιού και σας προβλημάτισε το άρθρο, ψάξτε το θέμα και αποφασίστε αναλόγως.
Δεν είναι διόλου απίθανο η παραπάνω έρευνα να χρηματοδοτήθηκε από εταιρείες παγωτών που είναι ανταγωνιστικές με τις εταιρείες που παράγουν frozen yogurt.
Από την άλλη είναι γνωστό και έχει δειχθεί σε πολλές έρευνες ότι τα light προϊόντα (τσιγαρα, αναψυκτικά, γαλακτοκομικά κτλ) κάνουν περισσότερο κακό από ότι καλό.
Εκεί λοιπόν που η παγκόσμια τάξη μας ωθεί σε εθισμούς και καταχρήσεις, μας προσφέρει μετά την εναλλακτική υγιεινή λύση, που είναι στην ουσία το ίδιο, ή και περισσότερο βλαβερή. Μπρός γκρεμός και πίσω ρέμμα δηλαδή.... Και τα βιολογικά προϊόντα τα έχουν σε διπλάσιες και τριπλάσιες τιμές, (όχι φυσικά ότι είναι υπερεκτιμημενα) ώστε με τους χαμηλούς μας μισθούς να μη μπορούμε να τα αγοράσουμε... Μια χαρά είμαστε παιδιά....! Μας παίρνει να χουζουρέψουμε λίγες δεκαετίες ακόμα...
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου