«Οι ΗΠΑ συγκεντρώνουν πληροφορίες όπως όλες οι χώρες» !

Ο Λευκός Οίκος επιχείρησε σήμερα να υποβαθμίσει το νέο σάλο που προκάλεσαν οι αποκαλύψεις σχετικά με τις παρακολουθήσεις Γάλλων πολιτών από τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών, υποστηρίζοντας ότι η Ουάσινγκτον συγκεντρώνει από το εξωτερικό στοιχεία «όπως όλες οι χώρες». «Δεν θα σχολιάσουμε δημοσίως όλες τις δραστηριότητες των (υπηρεσιών) πληροφοριών (...). Έχουμε πει με σαφήνεια ότι οι ΗΠΑ συγκεντρώνουν πληροφορίες στο εξωτερικό κατά τον ίδιο τρόπο με όλες τις χώρες», εξήγησε μία εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας, η Κέιτλιν Χέιντεν.
«Όπως δήλωσε στην ομιλία του στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών ο πρόεδρος (Μπαράκ Ομπάμα) αρχίσαμε να επανεξετάζουμε τον τρόπο με τον οποίο συλλέγουμε αυτές τις πληροφορίες ώστε να μπορέσουμε να εξισορροπήσουμε τις δικαιολογημένες ανησυχίες των συμπολιτών και των συμμάχων μας για την ασφάλειά τους και τις ανησυχίες που συμμερίζονται όλοι οι άνθρωποι όσον αφορά το θέμα της (προστασίας της) ιδιωτικής ζωής τους», πρόσθεσε η Χέιντεν.

Σύμφωνα με τη γαλλική εφημερίδα Le Monde, η Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας (NSA) των ΗΠΑ πραγματοποίησε 70,3 εκατομμύρια καταγραφές τηλεφωνικών δεδομένων στη Γαλλία από τις 10 Δεκεμβρίου 2012 μέχρι τις 8 Ιανουαρίου 2013. Η εφημερίδα επικαλέστηκε έγγραφα που αποκάλυψε ο πρώην τεχνικός σύμβουλος των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών Έντουαρντ Σνόουντεν.

Το Παρίσι, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ζήτησε από τον πρεσβευτή των ΗΠΑ, που κλήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών, να παράσχει διαβεβαιώσεις ότι δεν γίνονται πλέον υποκλοπές.

Το θέμα αναμένεται ότι θα τεθεί αύριο από τον υπουργό Εξωτερικών της Γαλλίας Λοράν Φαμπιούς στον Αμερικανό ομόλογό του Τζον Κέρι, στη συνάντηση που θα έχουν στο Κε ντ' Ορσέ πριν από τη σύνοδο των Φίλων της Συρίας στο Λονδίνο.


newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

ShareThis