Η Πρώτη Απόδειξη Ότι Κομήτης Προσέκρουσε Στη Γη Βρέθηκε Στην Αίγυπτο !

Μια ομάδα επιστημόνων υποστηρίζει ότι έχει βρει την πρώτη οριστική απόδειξη ενός κομήτη που χτύπησε τη Γη.

Μετά τη διεξαγωγή μιας σειράς αναλύσεων, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ένα μυστηριώδες μαύρο βότσαλο που ανακαλύφθηκε χρόνια πριν στην έρημο της Αιγύπτου, είναι ένα κομμάτι του πυρήνα ενός κομήτη - το πρώτο που έχει ανακαλυφθεί ποτέ.

Το βότσαλο, που η ομάδα του έδωσε το όνομα "Υπατία" ( Hypatia" ) προς τιμήν της αρχαίας μαθηματικού, αστρονόμου και φιλοσόφου της Αλεξάνδρειας, Υπατίας, είναι επίσης σπαρμένο με διαμάντια, το οποίο είναι λογικό, δεδομένου της καταγωγής του κομήτη , είπαν οι ερευνητές.

"Τα διαμάντια παράγονται από υλικά που φέρουν άτομα άνθρακα" ,είπε ο Jan Kramers του Πανεπιστημίου του Γιοχάνεσμπουργκ, στη Νότια Αφρική.

"Κανονικά διαμορφώνονται βαθιά στη γη, όπου η πίεση είναι υψηλή, αλλά μπορείτε επίσης να δημιουργήσετε με πολύ υψηλή πίεση με δονήσεις . Μέρος του κομήτη επηρεάστηκε, και το σοκ των επιπτώσεων παρήγαγε τα διαμάντια."

Αυτή η επίδραση συνέβη περίπου 28 εκατομμύρια χρόνια πριν, πάνω από την Αίγυπτο, λένε τα μέλη της ομάδας. Ο κομήτης εξερράγη στην ατμόσφαιρα, θερμαίνοντας την άμμο κάτω με θερμοκρασία 3.630 βαθμών Κελσίου και παρήγαγε τεράστιες ποσότητες κίτρινης πυριτικής ύαλου σε 2.317 τετραγωνικά μίλια (6.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα) της ερήμου Σαχάρας.


Ένα υπέροχο δείγμα του γυαλιού, γυαλισμένο από τους αρχαίους κοσμηματοπώλες, βρίσκεται στην καρφίτσα του Τουταγχαμών με έναν εντυπωσιακό κίτρινο-καφέ σκαραβαίο.

Αυτή η εικόνα δείχνει μια καρφίτσα του Τουταγχαμών, με έναν εκθαμβωτικό σκαραβαίο από κίτρινο γυαλί πυριτίου, το οποίο οι επιστήμονες λένε ότι πιθανόν να διαμορφώθηκε από τις επιπτώσεις του κομήτη, ένα εκατομμύρια χρόνια πριν. Credit: Πανεπιστήμιο της Witswatersrand.

Οι κομήτες είναι σχεδόν βέβαιο ότι χτύπησαν τη Γη πολλές φορές στη μακρόχρονη ιστορία του πλανήτη. Αλλά πριν καθοριστεί η προέλευση του βότσαλου «Υπατία» μικροσκοπικά σωματίδια σκόνης στην ανώτερη ατμόσφαιρα και πλούσιοι σε άνθρακα πάγοι της Ανταρκτικής ήταν το μόνο υλικό κομήτη, γνωστό στη Γη, είπαν οι ερευνητές.

Οι κομήτες είναι κομμάτια που έχουν απομείνει από το σχηματισμό του ηλιακού συστήματος πριν από 4,5 δισεκατομμύρια χρόνια, έτσι η νέα ανακάλυψη θα μπορούσε να έχει σημαντικές επιστημονικές εφαρμογές.

"Η NASA και η ESA (Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος), ξοδεύουν δισεκατομμύρια δολάρια συλλέγοντας μερικά μικρογραμμάρια υλικό από τον κομήτη για να φέρουν πίσω στη Γη, και τώρα έχουμε μια ριζοσπαστική νέα προσέγγιση της μελέτης του υλικού αυτού, χωρίς να ξοδεύουμε δισεκατομμύρια δολάρια για τη συλλογή του, " είπε ο Kramers.

Η μελέτη θα δημοσιευθεί στο επόμενο τεύχος του "Earth and Planetary Science Letters".

myblogs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

ShareThis