Στο βυθό του Ειρηνικού το μεγαλύτερο ηφαίστειο του πλανήτη !!

Το μεγαλύτερο ηφαίστειο που έχει καταγραφεί μέχρι σήμερα, ανακαλύφθηκε στο βυθό του Ειρηνικού Ωκεανού και ονομάζεται Ταμού Μασί. Σύμφωνα με τους ερευνητές είναι μεγαλύτερο ακόμα και από το Μάουνα Λόα της Χαβάης, που μέχρι στιγμής κατείχε τα πρωτεία.

Το Ταμού Μασίφ ανήκει στην υποθαλάσσια οροσειρά Σάτσκι Ράιζ και βρίσκεται 1.500 χλμ. στα ανατολικά της Ιαπωνίας. Έχει πλάτος 650 χιλιόμετρα, ύψος τεσσάρων χιλιομέτρων και όγκο 2,5 εκατ. κυβικών χιλιομέτρων, ενώ σε έκταση ξεπερνά κατά 310.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα το ηφαίστειο Μάουνα Λόα της Χαβάης.

Το εν λόγω ηφαίστειο, εκτός από το παγκόσμιο τείνει να φτάσει και πανδιαστημικό ρεκόρ αφού είναι μόλις 25% μικρότερο σε όγκο από το «Όρος Όλυμπος» που βρίσκεται στο ηλιακό μας σύστημα και συγκεκριμένα στον Άρη, με ύψος 22 χιλιόμετρα.

Η ομάδα των ερευνητών που ανακάλυψαν το ηφαίστειο, είναι από το Πανεπιστήμιο του Χιούστον στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Ο εντοπισμός του έγινε με τη μελέτη σεισμικών κυμάτων και από την ανάλυση δειγμάτων λάβας που συλλέχθηκαν από ερευνητικά πλοία στη διάρκεια των τελευταίων χρόνων. Ο επικεφαλής των ερευνών και καθηγητής γεωλογίας Ουίλιαμ Σάγκερ, εξέφρασε την πεποίθηση ότι στο μέλλον θα ανακαλυφθούν ακόμα μεγαλύτερα ηφαίστεια κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, βόρεια των νησιών του Σολομώντα.
Οι ερευνητές, αναφέρουν πως το ηφαίστειο παραμένει ανενεργό από τη τελευταία φορά που εξερράγη πριν από 140 με 145 χρόνια - στη διάρκεια της Κρητιδικής περιόδου.


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

ShareThis