Εξηγήσεις για τις παρακολουθήσεις της NSA ζητά η Ευρώπη

Μετά τις αντιδράσεις που προέκυψαν από την δημοσίευση άρθρου στην γαλλική Le Monde, σύμφωνα με το οποίο εκατομμύρια Γάλλοι παρακολουθούνταν από την NSA, την αμερικανική υπηρεσία πληροφοριών, ο Γάλλος Πρόεδρος,Φρανσουά Ολάντ απήυθυνε έκκληση για συνεργασία των υπηρεσιών πληροφοριών των δυο χωρών, με σκοπό να γίνει γνωστό το δίκτυο παρακολουθήσεων. Υπενθυμίζεται ότι η NSA είχε στήσει ένα παγκόσμιο δίκτυο παρακολουθήσεων, το οποίο αποκάλυψε ο πρώην σύμβουλός της, Έντουαρντ Σνόουντεν. Εξηγήσεις ζήτησε και η Γερμανίδα καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες οι αμερικανικές υπηρεσίες παρακολουθούσαν το κινητό της τηλέφωνο. Ο Μπαράκ Ομπάμα διαβεβαίωσε την Άνγκελα Μέρκελ κατά τη διάρκεια προσωπικής τηλεφωνικής τους συνομιλίας ότι «οι ΗΠΑ δεν παρακολουθούν και δεν πρόκειται να παρακολουθήσουν τις επικοινωνίες της καγκελαρίου».



Σημειώνεται ότι σήμερα, ο επικεφαλής των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών,Τζέιμς Κέπλερ, δήλωσε ότι «η πληροφορία σύμφωνα με την οποία η NSA συγκέντρωσε περισσότερα από 70 εκατομμύρια καταγραφές τηλεφωνικών δεδομένων Γάλλων πολιτών είναι εσφαλμένη. Δεν πρόκειται να επεκταθούμε στις λεπτομέρειες των δραστηριοτήτων μας, αλλά έχουμε ήδη αποσαφηνίσει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες συγκέντρωναν στοιχεία πληροφοριών αντίστοιχα με αυτά που συγκεντρώνουν όλες οι χώρες».

Όντως, το απόγευμα της δημοσίευσης της Le Monde, και την ώρα που ο Ολάντ ζητούσε εξηγήσεις, η Κέιτλιν Χέιντεν, εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, απάντησε ότι «σας κατασκοπεύουμε όπως το κάνουν όλοι».

Έτσι, σήμερα κατόπιν της συνεδρίασης του γαλλικού υπουργικού συμβουλίου, η κυβερνητική εκπρόσωπος Ναζάτ Βαλό-Μπελκασέμ ανακοίνωσε ότι ο Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ δήλωσε στον Αμερικανό ομόλογό του, Μπαράκ Ομπάμα, ότι η Γαλλία έχει «ευθύνη να πληροφορηθεί τα πάντα για τις παρακολουθήσεις».

Ο Ολάντ ζήτησε επίσης να δοθούν στις γαλλικές αρχές «όλες οι πληροφορίες στις οποίες ενδέχεται να είχε πρόσβαση ο πρώην σύμβουλος των αμερικανικών υπηρεσιών Έντουαρντ Σνόουντεν, ώστε το Παρίσι να ενημερωθεί πλήρως για την υπόθεση». Σύμφωνα με την κυβερνητική εκπρόσωπο, ο Μπαράκ Ομπάμα συμφώνησε με το γαλλικό αίτημα.

Οι δύο Πρόεδροι συμφώνησαν επίσης ότι «οι επιχειρήσεις κατασκοπείας θα πρέπει να επιβλέπονται και ότι η επίβλεψη, για να είναι αποτελεσματική, πρέπει να είναι ισότιμη και για τις δύο πλευρές».

Υπενθυμίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση προωθεί νομοσχέδιο που θα προσπαθήσει να βάλει ασπίδα προστασίας απέναντι στις διαδικτυακές παρακολουθήσεις μέσω παρόχων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Συγκεκριμένα, εφόσον το νομοσχέδιο ψηφιστεί εταιρίες όπως η Google και η Yahoo θα πρέπει να αιτηθούν άδεια σε ανώτατο αξιωματούχο της Ε.Ε. σε περίπτωση που θέλουν να μεταφέρουν στοιχεία για ευρωπαίο πολίτη σε τρίτο έδαφος. Κάτι αντίστοιχο είχε επιχειρηθεί και πριν από δυο χρόνια αλλά κατόπιν αμερικανικών πιέσεων σταμάτησε.

Επίσης, σήμερα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζήτησε με ψήφισμά του από την Κομισιόν την αναστολή της συμφωνίας με τις ΗΠΑ για το Πρόγραμμα Παρακολούθησης της Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας (TFTP), ως απάντηση στις κατηγορίες ότι η αμερικανική Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας (NSA) υπέκλεπτε τραπεζικά δεδομένα ευρωπαίων πολιτών. Το εν λόγω ψήφισμα, το οποίο κατέθεσαν μέλη των ομάδων των Σοσιαλιστών, των Φιλελευθέρων και των Πρασίνων, υιοθετήθηκε με 280 ψήφους υπέρ, 254 κατά και 30 αποχές.

Η συμφωνία Ε.Ε. - ΗΠΑ για το Πρόγραμμα Παρακολούθησης της Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας, που αφορά την επεξεργασία και τη διαβίβαση δεδομένων χρηματοπιστωτικών μηνυμάτων από την ΕΕ προς τις ΗΠΑ, τέθηκε σε ισχύ τον Αύγουστο του 2010. Σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου, η αμερικανική Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας (NSA) υπέκλεπτε τραπεζικά δεδομένα πολιτών της ΕΕ, που διαχειρίζεται η βελγική εταιρεία SWIFT. Σημειώνεται ότι η υποκλοπή των δεδομένων θα μπορούσε να ακυρώσει την συμφωνία καθώς η πρόσβαση των ΗΠΑ σε αυτά προβλεπόταν εξαιρετικά περιορισμένη.


tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

ShareThis