Λιγότερες αναμνήσεις για τους μανιώδεις φωτογράφους !

Όσες περισσότερες φωτογραφίες τραβά κάποιος για ένα γεγονός της ζωής του, τόσο λιγότερα θυμάται για αυτό αργότερα, εκτιμά αμερικανική έρευνα ψυχολόγων του Πανεπιστημίου Fairfield του Κονέκτικατ. Σύμφωνα με την έρευνα η μανία φωτογράφησης εμποδίζει τον εγκέφαλο να συγκεντρωθεί πλήρως στα γεγονότα και να σχηματίσει μνήμες για αυτά...




Η δημοσίευση της έρευνας έγινε στο περιοδικό «Psychology Science» και το πείραμα έγινε σε ένα μουσείο με μια ομάδα φοιτητών εκ των οποίων κάποιοι φωτογράφιζαν τα εκθέματα, ενώ κάποιοι άλλοι όχι. Τα τεστ μνήμης έδειξαν πως όσοι τραβούσαν συνεχώς φωτογραφίες δεν θυμούνταν ή δεν αναγνώριζαν τα εκθέματα παρόλο που τα είχαν φωτογραφίσει, σε αντίθεση με όσους αρκέστηκαν στο να τα κοιτούν.

«Οι άνθρωποι με το παραμικρό βγάζουν τη κάμερα τους και σχεδόν αναίσθητα απαθανατίζουν τη στιγμή, σε σημείο που τελικά χάνουν αυτό που συμβαίνει ακριβώς μπροστά στα μάτια τους. Όταν οι άνθρωποι εξαρτώνται από τη τεχνολογία, προκειμένου να θυμάται αυτή για λογαριασμό τους, βασιζόμενοι στην κάμερα τους για να καταγράψει το συμβάν, τότε δεν έχουν ανάγκη να δώσουν τη πλήρη προσοχή τους στο γεγονός, κάτι που μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες όμως, στο πόσο καλά θυμούνται τις ίδιες τις εμπειρίες τους», δήλωσε η επικεφαλής της έρευνας Λίντα Χένκελ, που ερευνά και το κατά πόσο το περιεχόμενο μιας φωτογραφίας στην οποία απεικονίζεται κάποιο πρόσωπο, επηρεάζει τη μνήμη του και σε τι βαθμό επιλέγεται το τι θα φωτογραφίσει.

Ταυτόχρονα, βέβαια, μια δεύτερη έρευνα της ομάδας έδειξε ότι αν κάποιος κάνει ζουμ σε κάποια λεπτομέρεια τότε θυμάται καλύτερα και το σημείο που έκανε το ζουμ αλλά και το τμήμα που δεν περιελάμβανε το πλάνο.


tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

ShareThis