Τα αστρονομικά φαινόμενα του 2014 που δεν πρέπει να χάσετε !

Όλες οι ημερομηνίες που θα πρέπει να σημειώσετε για να μην χάσετε τα σημαντικότερα αστρονομικά γεγονότα της χρονιάς που έρχεται.


3 Ιανουαρίου: Βροχή από διάττοντες αστέρες
Όπως κάθε χρόνο, οι Τεταρτίδες θα ανοίξουν το αστρονομικό υπερθέαμα της χρονιάς, με το φαινόμενο να κορυφώνεται τα ξημερώματα της 3ης Ιανουαρίου.

5 Ιανουαρίου: Τα βλέμματα στον Δία
Ο Γίγαντας του Ηλιακού μας Συστήματος θα πλησιάσει στο πιο κοντινό σημείο από τη Γη και με ένα καλό τηλεσκόπιο θα μπορέσετε να διακρίνετε τον Δία στο νυχτερινό ουρανό.

8 Απριλίου: Στη σκιά του Κόκκινου Πλανήτη
Στις αρχές του Απρίλη, ο Άρης θα έρθει στο πιο κοντινό σημείο του από τη Γη, οπότε μη χάσετε την ευκαιρία να αναζητήσετε τον Κόκκινο Πλανήτη στον ουρανό.

15 Απριλίου: Ολική Έκλειψη Σελήνης
Είναι η πρώτη από τις δύο ολικές εκλείψεις της Σελήνης το 2014 και η πρώτη από τον Δεκέμβριο του 2011.

23 Απριλίου: Βροχή από διάττοντες αστέρες
Μετά τους Τεταρτίδες, έρχονται οι Λυρίδες. Κάθε χρόνο, τέτοια εποχή, η Γη περνάει από το σημείο όπου βρίσκονται τα απομεινάρια του κομήτη Θάτσερ και τα πεφταστέρια ονομάζονται Λυρίδες.

29 Απριλίου: Δακτυλιοειδής έκλειψη Ηλίου
Το φαινόμενο θα είναι ορατό κυρίως από τους κατοίκους της Αυστραλίας, της νότιας Ασίας και της Ανταρκτικής. Επομένως θα πρέπει να αρκεστούμε στο live-streaming.

6 Μαΐου: Βροχή από διάττοντες αστέρες
Οι Ήτα Υδροχοΐδες (Eta Aquarids) είναι νιφάδες από την ουρά του κομήτη Χάλεϊ, που θα είναι ορατοί στον ουρανό σαν πεφταστέρια.

10 Μαΐου: Τα δακτυλίδια του Κρόνου
Στις αρχές του μήνα, ο Κρόνος θα είναι ορατός με γυμνό μάτι, ενώ με τη χρήση τηλεσκοπίου θα μπορείτε να παρατηρήσετε τα δακτυλίδια του.

29 Μαΐου: Βροχή από διάττοντες αστέρες
Οι Δέλτα Υδροχοΐδες (Delta Aquarids) δεν είναι τόσο έντονοι όπως οι Ήτα (Eta Aquarids). Πρόκειται για απομεινάρια από τους κομήτες Μάρσντεν και Κραχτ.

13 Αυγούστου: Βροχή από διάττοντες αστέρες
Οι Περσείδες είναι από τους πιο δημοφιλείς διάττοντες αστέρες και το φαινόμενο συμβαίνει όταν η Γη περνάει από το σημείο όπου βρίσκονται νιφάδες από την ουρά του κομήτη Σουιφτ-Τάτλ.

29 Αυγούστου: Στο βάθος …Ποσειδώνας
Αν και είναι πολύ μακριά από τη Γη, με ένα τηλεσκόπιο θα μπορέσετε να διακρίνεται μία μπλε κουκίδα στον ουρανό, που δεν είναι άλλος από τον πλανήτη Ποσειδώνα.

7 Οκτωβρίου: Ο Ουρανός …σε κοινή θέα
Ο γείτοντας του Ποσειδώνα, ο πλανήτης Ουρανός, θα βρεθεί στο πιο κοντινό σημείο από τη Γη στις αρχές Οκτωβρίου. Ψάξτε με το τηλεσκόπιο σας για μία γαλαζοπράσινη κουκίδα.

8 Οκτωβρίου: Ολική έκλειψη Σελήνης
Η δεύτερη από τις δύο ολικές εκλείψεις της Σελήνης τη χρονιά που έρχεται.

22 Οκτωβρίου: Βροχή μετεωριτών
Από τον αστερισμό του Ωρίωνα προέρχονται οι "επισκέπτες", που είναι γνωστοί ως Orionids.

23 Οκτωβρίου: Μερική έκλειψη Ηλίου
Η πρώτη από τον Νοέμβριο του 2011 και δε θα ξανασυμβεί πριν από τον Σεπτέμβριο του 2015.

14 Δεκεμβρίου: Βροχή μετεωριτών
Η βροχή των Διδυμίδων είναι από τις πιο φαντασμαγορικές, μαζί με τις Περσείδες.


Πηγή: ANT1

news.pathfinder.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

ShareThis