Ένα ιμπεριαλιστικό μυρμήγκι !

Ένα όχι και τόσο ταπεινό μυρμήγκι ανακαλύφθηκε στα δάση των ΗΠΑ. Το Temnothorax pilagens, όπως το ονόμασαν οι επιστήμονες, λεηλατεί τις αποικίες άλλων μυρμηγκιών και τα συλλαμβάνει ως δούλους. Το 2,5 χιλιοστών μυρμήγκι πήρε το όνομά του από το 




«pilere», που σημαίνει αποσπώ, λεηλατώ ή κάνω πλιάτσικο.

Στην εντομολογία είναι γνωστά αρκετά ακόμα είδη μυρμηγκιών που υποδουλώνουν άλλα μυρμήγκια και τους αναθέτουν τις κοπιαστικές εργασίες της αποικίας. Το T.pilagens διαφέρει, καθώς δεν επιτίθεται στα θύματά του με ολόκληρους στρατούς, αλλά με μικρές ομάδες.

Σε πρώτη φάση, ένας ανιχνευτής αναλαμβάνει να εντοπίσει το στόχο: μυρμήγκια των συγγενικών ειδών Τ.longispinosus και Τ.ambiguous, τα οποία φτιάχνουν τις αποικίες τους μέσα σε κούφια βελανίδια ή άλλους σπόρους.

Όταν ο στόχος εντοπιστεί, μια μικρή ομάδα τεσσάρων το πολύ μυρμηγκιών εισβάλλει στην αποικία και σκοτώνει το 5% με 100% των ενοίκων. Τα θύματα δέχονται δαγκώματα σε ένα μαλακό σημείο του λαιμού τους, οπότε παραλύουν και τελικά πεθαίνουν. Οι προνύμφες της αποικίας απαγάγονται, όπως και οι ενήλικες που επέζησαν της επίθεσης, οδηγούνται στην αποικία των Temnothorax pilagens και εργάζονται σκληρά για την υπόλοιπη ζωή τους.

Το περίεργο όμως είναι ότι τα θύματα δεν δείχνουν να αντιδρούν όταν η εισβολή ξεκινά. Οι ερευνητές εικάζουν ότι οι εισβολείς χρησιμοποιούν ένα είδος «χημικού καμουφλάζ» που τους κάνει να μην ξεχωρίζουν από τους ενοίκους της αποικίας.


tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

ShareThis