Λύθηκε το μυστήριο των χωμάτινων… καρούμπαλων

Τα αναχώματα Μάιμα (Mima mounds) στις ΗΠΑ δημιουργούνται από μικρά τρωκτικά για λόγους ασφαλείας.Τα αναχώματα Μάιμα στις ΗΠΑ δημιουργούνται, όπως φαίνεται, από μικρά τρωκτικά.






Μια μυστηριώδης γεωλογική «ανωμαλία» φαίνεται ότι βρίσκει την εξήγησή της. Σε μεγάλες εκτάσεις στις βορειοδυτικές ΗΠΑ υπάρχουν αναρίθμητα ομοιόμορφα κατανεμημένα ημισφαιρικά αναχώματα που ξεπροβάλλουν από το έδαφος σαν… καρούμπαλα. Τα αναχώματα αυτά έχουν λάβει την ονομασία «λοφίσκοι Μάιμα» και βρίσκονται εκεί πολλούς αιώνες. Εχουν αναπτυχθεί πολλές θεωρίες για την ύπαρξή τους αλλά επιστήμονες στις ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι βρήκαν την απάντηση. Οπως αναφέρουν, τα αναχώματα δημιουργούνται από μικρά τρωκτικά και λειτουργούν ως «δωμάτια ασφαλείας» για αυτά σε περίπτωση κινδύνου όπως η ξαφνική εισροή υδάτων στις φωλιές τους.

Μαργαριτάρια και εξωγήινοι
Με το πέρασμα των αιώνων αναπτύχθηκαν πολλές (περίπου 30) θεωρίες για την ύπαρξη αυτών των αναχωμάτων. Οι θρύλοι των τοπικών φυλών αναφέρουν ότι πρόκειται για μαργαριτάρια που έριξε από τον ουρανό κάποιο μυθικό πουλί. Φυσικά το φαινόμενο δεν θα άφηνε αδιάφορους τους «φίλους» των εξωγήινων στους οποίους πιστώνουν τη δημιουργία αυτών των αναχωμάτων. Η επιστημονική κοινότητα πρότεινε μια σειρά από γεωλογικά φαινόμενα για να εξηγήσει την ύπαρξη των λοφίσκων Μάιμα. Η σεισμική δραστηριότητα αλλά και το λιώσιμο παγετώνων έχουν υποδειχθεί ως δημιουργοί των εντυπωσιακών αναχωμάτων.

Τα τρωκτικά
Ειδικοί του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Σαν Χοσέ πραγματοποίησαν προσομοιώσεις, τα αποτελέσματα των οποίων υπέδειξαν ως «αρχιτέκτονα» των λοφίσκων Μάιμα ένα είδος τρωκτικού που ζει στις συγκεκριμένες περιοχές και μοιάζει με σκίουρο (ονομάζεται gopher). Οι ερευνητές δημιούργησαν ψηφιακά gopher τα οποία ήταν σχεδιασμένα να λειτουργούν και να συμπεριφέρονται όπως τα πραγματικά. Τα ψηφιακά τρωκτικά κάποια στιγμή άρχισαν να φτιάχνουν αναχώματα όμοια με τους λοφίσκους Μάιμα και μάλιστα σε πολύ μεγάλη έκταση. Οι ερευνητές θεωρούν ότι αυτή είναι η λύση του μυστηρίου και θα παρουσιάσουν τη μελέτη τους στο συνέδριο της Αμερικανικής Ενωσης Γεωφυσικής που διεξάγεται αυτές τις ημέρες στο Σαν Φρανσίσκο.



Τα gopher φαίνεται να είναι οι δημιουργοί των λοφίσκων Μάιμα

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

ShareThis