«Ετος Γη» για τη NASA το 2014

Η διαστημική υπηρεσία των ΗΠΑ έχει προγραμματίσει για εφέτος σειρά αποστολών με στόχο τη μελέτη του πλανήτη μας. Μπορεί η NASA να έχει ως βασική αποστολή την εξερεύνηση του Διαστήματος αλλά, όπως αποδεικνύεται, έχει στραμμένη την προσοχή της και στη... μητέρα Γη. Στο πλαίσιο αυτό έχει προγραμματίσει για το 2014 πέντε αποστολές που έχουν ως στόχο να συλλέξουν στοιχεία σχετικά με τις συνθήκες που επικρατούν στον πλανήτη μας - τόσο στη στεριά και κάτω από αυτήν όσο και στον αέρα και στη θάλασσα




«Παρότι η NASA προετοιμάζεται για τις μελλοντικές αποστολές προς έναν αστεροειδή και τον Αρη, τώρα επικεντρωνόμαστε στη Γη. Με πέντε νέες αποστολές που έχει οριστεί να ξεκινήσουν το 2014 , αυτό θα είναι πραγματικά ένα "έτος της Γης" και η εστίαση στον πλανήτη μας θα φέρει σημαντικές διαφορές στις ζωές των ανθρώπων ανά τον κόσμο» ανέφερε σε δήλωσή του ο διοικητής της NASA Τσαρλς Μπόλντεν.

Αν δεν υπάρξει κάποια απρόοπτη εξέλιξη της τελευταίας στιγμής, η πρώτη εκ των αποστολών θα ξεκινήσει στις 27 Φεβρουαρίου. Πρόκειται για μια αποστολή στην οποία η NASA συνεργάζεται με την Ιαπωνική Αεροδιαστημική Υπηρεσία (JAXA). Η αποστολή θα μελετήσει τις παγκόσμιες βροχοπτώσεις και χιονοπτώσεις

Στη συνέχεια σειρά θα πάρει τον Ιούλιο ο δορυφόρος Carbon Observatory-2. Ο δορυφόρος θα παρακολουθεί και θα καταγράφει τα επίπεδα του διοξειδίου του άνθρακα σε μια προσπάθεια να γίνει καλύτερα κατανοητό το φαινόμενο του θερμοκηπίου που συμβάλλει στην υπερθέρμανση του πλανήτη μας. Ο δορυφόρος Carbon Observatory-2 λειτουργεί σε αντικατάσταση ενός παρόμοιου δορυφόρου που καταστράφηκε κατά την εκτόξευσή του το 2009.

Τον Νοέμβριο η NASA σχεδιάζει να ξεκινήσει τη μέτρηση υγρασίας του εδάφους και των επιπέδων του νερού στο έδαφος. Τα δεδομένα αυτά αναμένεται να βοηθήσουν στις αποφάσεις διαχείρισης των υδάτινων πόρων, στις προβλέψεις για την ανάπτυξη των φυτών, την αγροτική παραγωγή, τις πλημμύρες και την ξηρασία, λένε οι επιστήμονες.

Μετά το καλοκαίρι αναμένονται και άλλες δύο αποστολές της αμερικανικής διαστημικής υπηρεσίας. Στην πραγματικότητα βέβαια δεν πρόκειται για αποστολές με τη συμβατική έννοια του όρου, αλλά για δύο μεγάλα πειράματα που θα διεξαχθούν στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Η NASA θα στείλει στον ISS όργανα παρατήρησης και μελέτης της Γης. Τα δύο πειράματα θα επικεντρωθούν στη μελέτη των ανέμων στους ωκεανούς, των νεφών και των αερολυμάτων στην ατμόσφαιρα.

Σύμφωνα με τους επιτελείς της NASA, τα επόμενα χρόνια θα αποστέλλεται συνεχώς στον ISS εξοπλισμός παρατήρησης της Γης. Θα υπάρχει δηλαδή ένα μόνιμα εγκατεστημένο εργαστήριο μελέτης του πλανήτη μας στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

(Υπο)Θαλάσσιο εργαστήριο

Ο γάλλος αρχιτέκτονας Ζακ Ρουζερί σχεδίασε μια φουτουριστική θαλάσσια εγκατάσταση. Το SeaOrbiter, όπως ονομάστηκε η εγκατάσταση, είναι στην ουσία ένα θαλάσσιο εργαστήριο με ύψος 55 μέτρων. Το ένα τρίτο της εγκατάστασης επιπλέει στο νερό, ενώ τα δύο τρίτα βρίσκονται κάτω από την επιφάνειά του. Το SeaOrbiter ενθουσίασε τους επιτελείς τόσο της NASA όσο και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA), ώστε αποφάσισαν να αναλάβουν από κοινού το κόστος της κατασκευής του. Οι δύο υπηρεσίες θα συγχρηματοδοτήσουν λοιπόν το SeaOrbiter, επειδή τόσο το ίδιο το εργαστήριο όσο και οι συνθήκες στις οποίες θα λειτουργεί προσομοιάζουν με εκείνες του Διαστήματος. Σύμφωνα με τα στελέχη των δύο υπηρεσιών, το SeaOrbiter αποτελεί ένα σημαντικό και σχετικά προσιτό οικονομικώς «πείραμα».


Το κόστος του SeaOrbiter αναμένεται να αγγίξει τα 53 εκατ. δολάρια. Θα λειτουργεί με φιλικές προς το περιβάλλον, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (αιολική, ηλιακή κ.ά.). Στο εργαστήριο θα μπορούν να ζουν και να εργάζονται 18-22 επιστήμονες και αναμένεται να αποτελέσει «παράδεισο» για τους ωκεανολόγους και τους θαλάσσιους βιολόγους.


tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

ShareThis