SOS για τους λεμούριους !

Οι λεμούριοι, απειλούνται πλέον με άμεση εξαφάνιση σύμφωνα με νέα ερευνητική αποστολή στη Μαδαγασκάρη που είναι και το μοναδικό μέρος που ζουν αυτά τα πρωτεύοντα θηλαστικά. Τα τελευταία χρόνια είχε εντοπιστεί η συρρίκνωση των πληθυσμών των λεμούριων όμως σύμφωνα με τη νέα έρευνα αυτά τα ζώα κινδυνεύουν πολύ σύντομα να εξαφανιστούν.



Τη νέα έρευνα πραγματοποίησε ομάδα 19 επιστημόνων με επικεφαλής τον Κριστόφ Σκβίτζερ της Ζωολογικής Εταιρείας του Μπρίστολ στη Βρετανία. Οι ερευνητές ταξίδεψαν στη Μαδαγασκάρη και αναζήτησαν λεμούριους. «Η εξαφάνιση τους θα γίνει πολύ σύντομα αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα» αναφέρει ο Σκβίτζερ. 

Στη Μαδαγασκάρη υπάρχουν 100 είδη λεμούριων που σύμφωνα με τους ερευνητές στο σύνολο τους αντιμετωπίζουν άμεσα το φάσμα της εξαφάνισης.

Υπεύθυνος για αυτή την εξέλιξη δεν είναι ένας παράγοντας, αλλά ένας συνδυασμός παραγόντων. Ξεχωρίζουν η συνεχής καταστροφή του φυσικού τους περιβάλλοντος και το ανελέητο κυνήγι από τους ντόπιους για το κρέας τους. Ενδεικτικό της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί είναι ότι οι κυνηγοί συνεχίζουν απτόητοι να εξοντώνουν λεμούριους ακόμη και μπροστά στα μέλη ερευνητικών αποστολών

Σημαντικό ρόλο σε αυτή την αρνητική εξέλιξη έχει παίξει και η πολιτική αστάθεια που υπάρχει τα τελευταία χρόνια στη Μαδαγασκάρη με αποτέλεσμα να μην υπάρχει κανένας έλεγχος και καμία προστασία στο πλούσιο φυσικό περιβάλλον της νησιωτικής χώρας.

Η νέα ερευνητική αποστολή έχει εντοπίσει 30 περιοχές της Μαδαγασκάρης όπου πρέπει να αναληφθεί άμεσα δράση ώστε να προστατευθούν οι λεμούριοι για να ανακάμψουν οι πληθυσμοί τους. 

Τα ευρήματα της νέας έρευνας δημοσιεύονται στην επιθεώρηση «Science».


anekshghta.blogspot.gr
tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

ShareThis