Μερικά πράγματα που δεν ξέρατε για την Πρωταπριλιά

Τα ψέματα της Πρωταπριλιάς είναι ένα έθιμο που μας έχει έρθει από την Ευρώπη. Υπάρχουν διάφορες εκδοχές σχετικά με τον τόπο και τον χρόνο που γεννήθηκε το έθιμο αυτό. Δύο από αυτές, όμως, είναι οι επικρατέστερες, σύμφωνα με την Wikipedia. Σύμφωνα με την πρώτη εκδοχή, το έθιμο ξεκίνησε από τους 



Κέλτες. Λαός της βορειοδυτικής Ευρώπης, οι Κέλτες, ήταν δεινοί ψαράδες. Η εποχή του ψαρέματος ξεκινούσε την 1η Απριλίου. Όσο καλοί ψαράδες όμως και να ήταν, την εποχή αυτή του χρόνου τα ψάρια πιάνονται δύσκολα. Έτσι και αυτοί, όπως προστάζει ο "κώδικας δεοντολογίας" των ψαράδων όλων των εποχών, έλεγαν ψέματα σχετικά με τα πόσα ψάρια είχαν πιάσει. Αυτή η συνήθεια, έγινε με το πέρασμα του χρόνου έθιμο.

Η δεύτερη εκδοχή, που θεωρείται και πιο βάσιμη ιστορικά, θέλει γενέτειρα του εθίμου την Γαλλία του 16ου αιώνα. Μέχρι το 1564 η πρωτοχρονιά των Γάλλων ήταν η 1η Απριλίου. Τη χρονιά αυτή όμως, και επί βασιλείας Καρόλου του 9ου, αυτό άλλαξε και Πρωτοχρονιά θεωρούνταν πλέον η 1η Ιανουαρίου. Στην αρχή αυτό δεν το δέχτηκαν όλοι οι πολίτες. Οι αντιδραστικοί συνέχιζαν να γιορτάζουν, την παλαιά πλέον, πρωτοχρονιά τους την 1η Απριλίου, ενώ οι υπόλοιποι τους έστελναν πρωτοχρονιάτικα δώρα για να τους κοροϊδέψουν. Το πείραγμα αυτό μετατράπηκε με τον καιρό σε έθιμο.

Το έθιμο αυτό ήρθε και στην Ελλάδα και διαφοροποιήθηκε αποκτώντας μια ελληνική χροιά. Η βασική ιδέα βέβαια παρέμεινε ίδια. Λέμε αθώα ψέματα με σκοπό να ξεγελάσουμε το «θύμα» μας. Σε κάποιες περιοχές, θεωρούν ότι όποιος καταφέρει να ξεγελάσει τον άλλο, θα έχει την τύχη με το μέρος του όλη την υπόλοιπη χρονιά. Σε κάποιες άλλες πιστεύουν ότι ο «θύτης» θα έχει καλή σοδειά στις καλλιέργειες του.

Επίσης το βρόχινο νερό της πρωταπριλιάς, θεωρούν μερικοί, ότι έχει θεραπευτικές ιδιότητες. Όσο για το «θύμα», πιστεύεται ότι, σε αντίθεση με τον «θύτη», θα έχει γρουσουζιά τον υπόλοιπο χρόνο και πιθανότατα αν είναι παντρεμένος θα χήρεψει γρήγορα.

Σύμφωνα με το λαογράφο Λουκάτο το έθιμο αυτό αποτελεί ένα σκόπιμο «ξεγέλασμα των βλαπτικών δυνάμεων που θα εμπόδιζαν την όποια παραγωγή», όπως είναι η αρχή του μήνα τόσο για τον Μάρτιο, όσο και τον Απρίλιο υποχρεώνοντας πολλούς να λαμβάνουν διάφορα «αντίμετρα» (αλεξίκανα μέτρα).

Επίσης και ο λαογράφος Γ. Μέγας συμφωνεί πως η πρωταπριλιάτικη «ψευδολογία» παραπλανά ελλοχεύουσες δυνάμεις του κακού, έτσι ώστε να θεωρείται από τον λαό ως σημαντικός όρος μαγνητικής ενέργειας (έλξης ή αποτροπής) για μια επικείμενη επιτυχία.


Εμείς, αφού σας ευχηθούμε «Καλό μήνα!», θα σας παρουσιάσουμε μια λίστα με 19 πράγματα που μάλλον δε γνωρίζετε για την ημέρα αυτή...

1. Η φημισμένη έκθεση του 13ου αιώνα του Marco Polo για την Ασία, δεν είναι παρά μια εγκυκλοπαίδεια από... φάρσες, στην οποία περιγράφονται μονόκεροι αλλά και ένα παλάτι φτιαγμένο από χρυσό.

2. Ο ισχυρισμός ότι ο Marco Polo εισήγαγε τα noodles στην Ευρώπη είναι επίσης φάρσα, αλλά θα μπορούσε να είναι πιο πιθανό σενάριο, από όσα έδειξε τηλεοπτική εκπομπή του BBC την Πρωταπριλιά του 1957. Το BBC παρουσίασε ένα θέμα, σύμφωνα με το οποίο τα σπαγγέτι συλλέγονταν από... δέντρα. Αρκετοί τηλεθεατές πήραν τηλέφωνο, για να ρωτήσουν από πού μπορούσαν να αγοράσουν ένα τέτοιο δέντρο.

3. Μία ακόμη φάρσα είναι και το ότι η παράδοση της Πρωταπριλιάς ξεκίνησε στην Αναγέννηση, όταν η Πρωτοχρονιά μεταφέρθηκε από τον Απρίλιο στον Ιανουάριο. Όσοι δε γνώριζαν για την αλλαγή αυτή έπεφταν θύματα κοροϊδιών από τους άλλους.

4. Το πραγματικό έθιμο ξεκίνησε από τον Ιούλιο Καίσαρα, ο οποίος την 1η Απριλίου γελοιοποιούσε τους πολιτικούς του αντιπάλους. Τον δολοφόνησαν στα μέσα Μαρτίου για να αποφύγουν την ετήσια... ατίμωση.

5. Το «Αριστούργημα» του Αριστοτέλη ήταν ένα συνονθύλευμα κλασικών ιατρικών κειμένων και λαογραφικών αναφορών, το οποίο λανθασμένα αποδίδεται στο μεγάλο στοχαστή. Το εγχειρίδιο αυτό αποσκοπούσε στο να κάνει τις γυναίκες να πιστέψουν ότι τα παιδιά τους θα γεννιούνταν παραμορφωμένα, αν περνούσε –έστω- από το μυαλό τους η μοιχεία.

6. Η πρώτη φάρσα που κάνει ο καθένας από εμάς είναι από την εποχή που ήμασταν ακόμη.. έμβρυα και ξεγελούσαμε τις μανάδες μας να μας «ταΐσουν» περισσότερο, προκαλώντας την έκλυση μεγάλων ποσοτήτων ορμονών που ο οργανισμός τους θεωρούσε ότι ήταν... δική του πείνα.

7. Τα παιδιά γίνονται ακόμη πιο ύπουλα, μετά τη γέννησή τους –αν είναι έξυπνα αρκετά. Πειράματα σε εργαστήρια έχουν δείξει, ότι η συχνότητα με την οποία τα νήπια λένε ψέματα σχετίζεται με την εξυπνάδα τους.

8. Το 37% των αμερικανών ψηφοφόρων πιστεύουν ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη είναι μια... παγκόσμια φάρσα.

9. Σύμφωνα με μια έρευνα του πανεπιστημίου της Δυτικής Αυστραλίας το 2012, μπορεί κανείς να προβλέψει το αν οι άνθρωποι σκέφτονται την επιστήμη του κλίματος ως μια φάρσα, αν πιστεύουν σε θεωρίες συνομωσίας. Οι συνομωσιολόγοι απορρίπτουν πολλά επιστημονικά ευρήματα, όπως τη σύνδεση του HIV με το AIDS.

10. Όσοι την «πατήσουν» από μια φάρσα/συνομωσία έχουν την τάση να πιστεύουν αρκετές από αυτές, ακόμη κι αν είναι αντιφατικές. Έρευνα του πανεπιστημίου του Κεντ έχει δείξει, ότι οι άνθρωποι που πιστεύουν πιο έντονα ότι η πριγκίπισσα Νταϊάνα σχεδίασε το θάνατό της, είναι και αυτοί που πιστεύουν πιο παθιασμένα ότι δολοφονήθηκε.

11. Πάνω από το 80% των θαλάσσιων απολιθωμάτων που φιλοξενούνται σε μουσεία της Κίνας είναι... ψεύτικα, σύμφωνα με όσα υποστηρίζει ο κινέζος παλαιοντολόγος Li Chun.

12. Το National Geographic είχε εξαπατηθεί από έναν Κινέζο, ο οποίος είχε ανακοινώσει ότι ανακάλυψε μια «πραγματική σύνδεση» ανάμεσα στους δεινοσαύρους και τα πτηνά το 1999. Περαιτέρω μελέτες έδειξαν ότι ο ‘Archaeoraptor’ δεν ήταν παρά η ουρά ενός δεινοσαύρου, που είχε κολληθεί στο σώμα ενός εξαφανισμένου πουλιού.

13. Ο Piltdown Man είχε θεωρηθεί ως ο συνδετικός κρίκος ανάμεσα στους πιθήκους και τον Homo sapiens το 1912. Το κρανίο προερχόταν από ένα σύγχρονο άνθρωπο, ενώ σε αυτό είχε κολληθεί το σαγόνι ενός ουρακοτάγκου.

14. Βρετανοί ζωολόγοι είχαν πιστέψει αρχικά ότι ο πλατύπους ήταν μια φάρσα.

15. Το Γέτι μπορεί να είναι τόσο πραγματικό όσο ο πλατύπους. Την περασμένη χρονιά, ο γενετιστής Bryan Sykes από το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης εξέτασε αλληλουχίες DNA από ένα υποτιθέμενο δείγμα μαλλιών από Γέτι και βρήκε μια τέλεια αντιστοιχία με μια αρχαία σκανδιναβική, πολική αρκούδα. Το είδος μπορεί να ζει ακόμη, ψηλά στα βουνά των Ιμαλαΐων.

16. Παρά την έλλειψη αποδεικτικών στοιχείων και DNA η εταιρεία Clonaid το 2002 ισχυρίστηκε ότι είχε προχωρήσει στην πρώτη κλωνοποίηση ανθρώπου, ωστόσο αρνήθηκε να παράσχει γενετικές αποδείξεις. Η συγκεκριμένη εταιρεία –που θεωρείται ότι συνδέεται στενά με τη Ραελιανή αίρεση, η οποία πρεσβεύει ότι οι άνθρωποι δημιουργήθηκαν από εξωγήινους και πως η κλωνοποίηση είναι η μοναδική πύλη προς την αθανασία- εξακολουθεί να λειτουργεί.

17. Το 2010, ερευνητές από το εργαστήριο Laser Interferometer Gravitational-Wave Observatory εντόπισαν την πρώτη άμεση απόδειξη βαρυτικών κυμάτων. Μετά από χιλιάδες ώρες επιβεβαίωσης των στοιχείων, ανακάλυψαν ότι το σήμα που ελάμβαναν δεν ήταν παρά μια... εγκεκριμένη φάρσα από συναδέλφους τους.

18. Το 2013 το περιοδικό Science παρείχε μια αμφισβητούμενη επιστημονική έρευνα, γύρω από τη θεραπεία του καρκίνου σε 304 περιοδικά ανοιχτής πρόσβασης. Παρά τα πολυάριθμα σφάλματα, 157 από αυτά δέχτηκαν να τη δημοσιεύσουν.

Και κάπως έτσι ερχόμαστε στο τελευταίο και πιο σημαντικό στοιχείο της λίστας....

19. Μην πιστεύετε όσα διαβάζετε... Κάποια στοιχεία της λίστας μπορεί να μην είναι πραγματικά!

Καλή Πρωταπριλιά!

newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

ShareThis