Νυχτερινά τοπία της Κέρκυρας - Η παρέα των αστεριών (TIME-LAPSE VIDEO)

«Νυχτερινά τοπία της Κέρκυρας- Η παρέα των αστεριών» είναι ο τίτλος του εκπληκτικού πεντάλεπτου time-lapse βίντεο του Βασίλη Μεταλληνού υπό τη μουσική του Γιάννη Μηλιάδη, που κάνει πλέον το γύρο του διαδικτύου παγκοσμίως, χάρη στις μαγευτικούς εικόνες του. 



Ο 29χρονος Βασίλης Μεταλληνός, άρχισε να ασχολείται με την αστρονομία πριν από μια δεκαετία ενώ η αστροφωτογράφηση τον έχει κερδίσει τα τελευταία επτά χρόνια.

Το CNN ανέφερε: «Αν δεν έχετε εμπνευστεί να πάτε στην Ελλάδα μετά από αυτό, προφανώς δεν είδατε σε μεγάλη οθόνη (full screen) αυτό το αφιέρωμα στην ελληνική ομορφιά».

Πρόκειται για το πέμπτο time-lapse βίντεο που δημιούργησε ο Βασίλης Μεταλληνός.

Όπως ανέφερε ο ίδιος, εμπνεύστηκε από την αγάπη του για το νησί της Κέρκυρας που είναι ο τόπος που γεννήθηκε, τη μεγάλη και πλούσια ιστορία της, τα μαγευτικά τοπία και το πάθος του για το νυχτερινό ουρανό. «Είναι ονειρικό και μαγευτικό να κοιτάς τον ουρανό και να βλέπεις τα αστέρια, τους γείτονές μας να ταξιδεύουν σε μακρινά μέρη», είπε στο CNN.

Για να φτιάξει αυτό το πεντάλεπτο time-lapse, πέρασε ακόμη και 8-9 συνεχόμενες ώρες τραβώντας φωτογραφίες για να πετύχει το επιθυμητό αποτέλεσμα, μερικές φορές σκαρφαλωμένος σε βράχους. Στο βίντεο, μέσα σε πέντε λεπτά «περνούν» 60.000 φωτογραφίες του υπό τους ήχους της μουσικής του Γιάννη Μηλιάδη.

Εάν σε κάποια πλάνα βλέπετε την Σελήνη ή τον Ήλιο πιο μεγάλα, ενώ σε κάποια άλλα πλάνα πιο μικρά αυτό έχει να κάνει με την μεγέθυνση του τηλεσκοπίου ή του φακού. Στα πλάνα όπου η Σελήνη φαίνεται τεράστια , η απόσταση από το επίγειο στόχο είναι πολύ μεγάλη ~8+χλμ , ενώ οι φωτογραφίες είναι μέσα από το τηλεσκόπιο με εστιακή απόσταση 1000 mm. Όταν βλέπουμε τη Σελήνη να ανατέλλει πίσω από το Παλαιό Φρούριο , ενώ τα βουνά στο βάθος από πλάνο σε πλάνο αλλάζουν, είναι γιατί η Σελήνη κινείται πάνω στην εκλειπτική ±5°.

Στα πλάνα με τα αστρικά ίχνη , φαίνεται η κίνηση που κάνουν τα αστέρια, όπου ουσιαστικά είναι η Γη αυτή που κινείται γύρω από τον εαυτό της με ταχύτητα 1.674,4 χλμ./ώρα. Η περίοδος περιστροφής της γης γύρω από τον άξονα της είναι 23 ώρες, 56 λεπτά και 4,09 δευτερόλεπτα και ονομάζεται αστρική ημέρα. Έτσι παρατηρώντας από την Γη τα ουράνια σώματα, η κύρια φαινόμενη κίνησή τους είναι από τα ανατολικά προς τα δυτικά με μία ταχύτητα 15°/ώρα = 15′/λεπτό ή για παράδειγμα μία ηλιακή ή σεληνιακή διάμετρο ανά δύο λεπτά.



Συντελεστές:
Βίντεο: Βασίλης Μεταλληνός
Φωτογράφος: Βασίλης Μεταλληνός
Μουσικής: Γιάννης Μηλιάδης
Ομάδα Παρατήρησης Αστρονομικής Εταιρείας Κέρκυρας
Ιόνιο Πανεπιστήμιο τμήμα Μουσικών σπουδών


tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

ShareThis