Νέα Για Το Μυστηριώδες Φως Στον Άρη !!! (Βίντεο)

Στη φωτογραφία Sol 589 (3 Απριλίου), φαίνεται να υπάρχει μια πηγή φωτός στον ορίζοντα του Κρατήρα Gale, όπως τραβήχτηκε από την Navcam του Curiosity.

Όπως σας είπαμε τις προηγούμενες μέρες η υπόθεση αυτή προβληματίζει ιδιαίτερα τους επιστήμονες.

Ο Alan Boyle έχει γράψει ένα συναρπαστικό άρθρο για μια άλλη θεωρία ως προς τι είναι το μυστηριώδες φως Άρη. Για άλλη μια φορά το Curiosity μας έχει ρίξει μια καυτή πατάτα.


Ένας επιστήμονας της NASA αποκάλυψε μια εξήγηση, ότι το φως μπορεί να προκλήθηκε από την γυαλιστερή επιφάνεια ενός βράχου καθώς τις δύο εικόνες η Navcam τις έλαβε σε διαφορετικές χρονικές στιγμές και φαίνεται να διαθέτουν το ίδιο φως.


«Μια πιθανότητα είναι ότι το φως είναι η λάμψη που προκαλείται από μια επιφάνεια βράχου που αντανακλά τον ήλιο», αναφέρει ο Justin Maki, επιστήμονας απεικόνισης στο Jet Propulsion Laboratory της NASA, δήλωσε ο Boyle. «Όταν οι εικόνες αυτές λήφθηκαν κάθε ημέρα, ο ήλιος ήταν στην ίδια κατεύθυνση με το φωτεινό σημείο, δυτικά-βορειοδυτικά από το rover και σχετικά χαμηλά στον ουρανό».



Μια άλλη εξήγηση θα μπορούσε να είναι διαρροή ενός φωτεινού σημείου μέσα στο περίβλημα της κάμερας μέσω μιας οπής εξαερισμού. «Πιστεύουμε ότι είναι είτε μια διαρροή φωτός της τρύπας ή γυαλιστερός βράχος», είπε ο Maki.

Αυτός δεν αποκλείει την εξήγηση κοσμικών ακτίνων, αλλά είναι πολύ περίεργο το γεγονός ότι ένα παρόμοιο σημείο του φωτός πρέπει να είναι παρών σε δύο διαφορετικές εικόνες, που λαμβάνονται σε δύο διαφορετικές ημέρες από το ίδιο μέσο. Αλλά, όχι , δεν είναι ακόμα εξωγήινοι. Μείνετε συντονισμένοι για ενημερώσεις...


Η προσοχή, αρχικά στράφηκε σε αυτή την φωτογραφία (που λήφθηκε τη φωτογραφική μηχανή πλοήγησης -Navcam- του Curiosity κατά την Sol 589 μέρα της αποστολής του 3 Απριλίου) από ένα δικτυακό φόρουμ UFO, η οποία φωτογραφία, ίσως, να μην μπορεί να θεωρηθεί ως έκπληξη. Στη συνέχεια, όμως στην ιστορία δόθηκε μεγάλη κάλυψη από ένα συναρπαστικό άρθρο του Houston Chronicle με τίτλο: "Φωτογραφία της NASA συλλαμβάνει παράξενο έντονο φως που προέρχεται από τον Άρη".


Το άρθρο στις 7 Απριλίου γράφει για ένα "τεχνητό φως που προέρχεται εκτός της επιφάνειας του πλανήτη" και παραθέτει την άποψη του Scott C. Waring φανατικού των UFO , ο οποίος λέει: «Αυτό θα μπορούσε να δείξει ότι εκεί υπάρχει νοήμων ζωή κάτω από το έδαφος και χρησιμοποιεί το φως, όπως και εμείς. Αυτή δεν είναι μια αντανάκλαση από τον ήλιο , ούτε είναι κάποια δυσλειτουργία της διαδικασίας φωτογράφισης». (Η υπογράμμιση με τα έντονα γράμματα, δική μου για την κωμική επίδραση)
.

Υπάρχει μια ολόκληρη σειρά υποθέσεων εδώ, αν μη τι άλλο ότι το φως προέρχεται από κάποιο νοήμον ον στην επιφάνεια του Άρη και χρησιμοποιεί το φως "όπως και εμείς". «Είναι προβολέας αυτοκινήτου ενός εξωγήινου καθώς το όχημα κινήθηκε προς το rover; Είναι το φλας της φωτογραφικής μηχανής ενός smartphone Αρειανού, καθώς ο μικρός μας φίλος ήθελε να τραβήξει μια selfie;» Οι πιθανότητες είναι ατελείωτες.


Ωστόσο, το βασικό πρόβλημα με όλη αυτή τη λογική είναι ότι το φως είναι κατά κάποιο τρόπο «τεχνητό». Δεν είναι.


Διάστημα Διάτρητο από Κοσμική Ακτινοβολία
 

Το διάστημα είναι γεμάτο με ακτινοβολία και η λεπτή ατμόσφαιρα του Άρη σημαίνει ότι τα σωματίδια υψηλής ενέργειας -μια μορφή ακτινοβολίας που είναι γνωστή ως κοσμικές ακτίνες που μπορεί να προέρχεται από τον ήλιο ή φαινόμενα από το βαθύ διάστημα- δεν αποκλείεται τόσο αποτελεσματικά όσο άνετα γίνεται στην παχιά ατμόσφαιρα της Γης και στο γεωμαγνητικό πεδίο. Ως εκ τούτου, ορισμένες κοσμικές ακτίνες χτυπούν την επιφάνεια του Άρη.

Τι υπάρχει πάνω στην επιφάνεια του Άρη, εκτός από πέτρες και χώμα; Ναι, οι φωτογραφικές μηχανές του ρόβερ του Άρη είναι πολύ ευαίσθητες.


Το λαμπρό φως που ύποπτα φαίνεται πάνω από τον ορίζοντα μέσα στο κρατήρα του Gale, δεν είναι ένα φως σαν όλα τα άλλα, είναι πολύ πιθανό μια κοσμική ακτίνα που έπληξε τη Navcam του Curiosity ακριβώς όπως έκανε τη λήψη μιας φωτογραφίας.


Ο Phil Plait του Bad Astronomy και η Emily Lakdawalla του Planetary Society έκαναν μεγάλη προσπάθεια σε αυτή την έρευνα και κατέληξαν στο ίδιο συμπέρασμα ότι το "φως" είναι στην πραγματικότητα το χτύπημα μιας κοσμικής ακτίνας. Να διαβάσετε σίγουρα την λεπτομερή ανάλυση τους.


Το αποτέλεσμα είναι ότι μια κοσμική ακτίνα χτύπησε τη Navcam του Curiosity. Η κάμερα έχει μια φορτισμένη -συνδυασμένη συσκευή (CCD) πίνακα που μετατρέπει το οπτικό φως σε ηλεκτρικό σήμα (λίγο πολύ με τον ίδιο τρόπο που δουλεύει η ψηφιακή κάμερα στο πίσω μέρος των smartphone σας). Σε περίπτωση που ένα υψηλής ενέργειας σωματίδιο όπως μια κοσμική ακτίνα χτυπήσει το CCD, μπορεί να προκαλέσει μια προσωρινή υπερφόρτωση ενέργειας, αφήνοντας μια τελεία ή ένα μονοπάτι. (Αυτό πρέπει να χρησιμεύσει ως μια προειδοποίηση για τους κατασκευαστές ψηφιακών φωτογραφικών μηχανών, όταν αρχίσουν να στέλνουν τα εμπορεύματά τους στους μελλοντικούς αποίκους Άρη. Οι selfies στον Άρη θα περιλαμβάνουν συχνά άσχημες φωτεινές ραβδώσεις να χαλούν το τέλειο πλάνο).

Αυτό είναι ένα πολύ κοινό φαινόμενο που έχουμε δει στις πρώτες εικόνες του διαστήματος. Στο παρελθόν, έρευνα με τη χρήση ηλιακών εικόνων από διαστημικά παρατηρητήρια (ιδίως το Solar and Heliospheric Observatory, ή αλλιώς SOHO), έδειξαν ότι αυτά τα χτυπήματα των σωματιδίων υψηλής ενέργειας είναι ένα πολύ συχνό φαινόμενο. Λίγο να μην προστατεύσεις αυτές τις κάμερες παρατήρησης από την ηλιακή ακτινοβολία, οι εικόνες του ήλιου συχνά γεμίζουν με κουκίδες και ραβδώσεις. Μετά από την ανάλυση της εικόνας και την επεξεργασία της, αυτά τα ψευδή σήματα μπορούν να αφαιρούνται εύκολα.

Τις περισσότερες φορές αυτά τα χτυπήματα των κοσμικών ακτίνων μοιάζουν ακριβώς σαν τα χτυπήματα των κοσμικών ακτίνων και ακόμη και οι λάτρεις των UFO μπορούν να πουν τη διαφορά. Αλλά στην περίπτωση αυτή, το χτύπημα των κοσμικών ακτίνων βρίσκεται ακριβώς στο φρύδι του κυματιστού Αρειανού τοπίου, παρέχοντας μια γόνιμη σκηνή για το μυαλό μας, να σκεφτεί ότι υπάρχουν εξωγήινοι και χρησιμοποιούν φακούς στον Άρη.


Με κάθε ειλικρίνεια, όταν είδα για πρώτη φορά αυτή τη φωτογραφία, φαντάστηκα το φως μιας δέσμης τηλεμεταφοράς (όπως στο Star Treck, Mr Spock Beam us Up)




Μετάφραση-Επιμέλεια-Απόδοση στα Ελληνικά ΑΟΡΑΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ
 
Πηγές:
  • http://www.nbcnews.com/science/space/nasa-explains-martian-flash-its-not-what-you-think-n74931
  • http://mars.jpl.nasa.gov/msl/multimedia/raw/?rawid=NRB_449790582EDR_F0310000NCAM00262M_&s=589
  • http://www.chron.com/news/strange-weird/article/NASA-offers-3-explanations-for-strange-bright-5382677.php

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

ShareThis