Απόκτηση «ανθρώπινης ηθικής» από ρομπότ

Eρευνητές από τα πανεπιστήμια Tufts και Brown, το Πολυτεχνικό Ινστιτούτο Rensselaer και το Αμερικανικό Ναυτικό συνεργάζονται στη διερεύνηση των τρόπων με τους οποίους θα μπορούσαν να δημιουργήσουν και να ενσωματώσουν την έννοια της ηθικής σε ρομπότ. Εάν επιτύχουν στο έργο τους θα δημιουργήσουν μία μορφή τεχνητής νοημοσύνης που θα είναι σε θέση να
επεξεργάζεται αυτόνομα δύσκολες καταστάσεις και να προχωράει σε πολύπλοκες αποφάσεις που υπερβαίνουν τις βασικές εντολές στις οποίες έχουν προγραμματιστεί.  

Ένα βασικό κομμάτι της έρευνας έγκειται στην προσπάθεια των επιστημόνων να «αποκωδικοποιήσουν» την ανθρώπινη ηθική και να καθορίσουν τα βασικά συστατικά της. Επιχειρούν δηλαδή να αναπτύξουν το περίγραμμα της αιτιολόγησης της ανθρώπινης ηθικής.

Σε επόμενο στάδιο, η ερευνητική ομάδα θα επιχειρήσει να προσαρμόσει αυτό το περίγραμμα σε έναν αλγόριθμο, ο οποίος με τη σειρά του θα μπορούσε να ενσωματωθεί σε ένα κατασκεύασμα με τεχνητή νοημοσύνη.

Με τον τρόπο αυτό τα ρομπότ του μέλλοντος θα είναι σε θέση να λειτουργούν αυτόνομα, να λαμβάνουν αποφάσεις, να κρίνουν καταστάσεις ανεξάρτητα από τις βασικές αρχές πάνω στις οποίες έχει προσανατολιστεί η τεχνητή τους νοημοσύνη. Παράλληλα, θα είναι σε θέση να αιτιολογήσουν τις πράξεις τους έναντι των ανθρώπων οι οποίοι θα τα ελέγχουν.

Για παράδειγμα, μελλοντικά ρομπότ που έχουν επιφορτιστεί με το ρόλο του νοσοκόμου θα μπορούν να ζητήσουν την άμεση μεταφορά ενός ασθενούς ή ακόμη και να υπολογίσουν αν η κατάσταση ενός ασθενούς κρίνεται κρίσιμη ή όχι. Η «ηθική πυξίδα» των ρομπότ θα επιτρέπει την αυτόνομη αξιολόγηση μίας κατάστασης και θα τα οδηγεί σε κρίσιμες αποφάσεις.

Όπως τονίζεται στο Gizmag, το εν λόγω πρόγραμμα αναπτύσσεται για λογαριασμό του Αμερικανικού Ναυτικού, το οποίο προορίζει τέτοιου είδους ρομπότ για το ρόλο του «νοσοκόμου» τα οποία θα συνοδεύουν τους πραγματικούς στρατιώτες στο πεδίο της μάχης.



naftemporiki.gr



Αστρική Προβολή:  "...το εν λόγω πρόγραμμα αναπτύσσεται για λογαριασμό του Αμερικανικού Ναυτικού, το οποίο προορίζει τέτοιου είδους ρομπότ για το ρόλο του «νοσοκόμου» τα οποία θα συνοδεύουν τους πραγματικούς στρατιώτες στο πεδίο της μάχης...
Νοσοκόμοι.. Εντάξει, μας πείσατε...

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

ShareThis