Με ποια ιστορικά πρόσωπα μοιάζουν οι ήρωες του Game of Thrones ?

Μπορεί οι δράκοι, οι Άλλοι και τα μαγικά της Μελισάντρας να μην βασίζονται στην πραγματικότητα, ωστόσο οι χαρακτήρες, οι διαμάχες για την εξουσία και οι αιματηροί πόλεμοι του Game of Thrones έχουν κάποια ιστορική βάση. Σύμφωνα με την Dailymail, το Τείχος, που χωρίζει το βασίλειο, από τον βορά και τους άγριους βασίζεται στο Τείχος του Αδριανού, ενώ ο διαχωρισμός του Westeros σε 7 βασίλεια, είναι μια αναφορά στους αγγλοσάξονες, που είχαν επίσης χωρίσει τη Μεγάλη Βρετανία. Ο πόλεμος μεταξύ των Σταρκς και των Λάννιστερς, έχει ομοιότητες με τον "Πόλεμο των Ρόδων" μεταξύ των οίκων Λάνκαστερ και Υόρκ μεταξύ 1455 και 1487. Όπως οι Σταρκς, ο οίκος των Υορκ ήταν βόρειοι, ενώ ο οίκος των Λάνκαστερ ήταν νότιοι και πολύ πλούσιοι. Ωστόσο οι παραλληλισμοί δεν σταματάνε εδώ, καθώς οι χαρακτήρες του George RR Martin, έχουν μεγάλη ομοιότητα με συγκεκριμένες ιστορικές προσωπικότητες. ΠΡΟΣΟΧΗ! ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ SPOILERS




Ρομπερτ Μπαράθηον και Εδουάρδος ο 4ος
Στα νιάτα του, ο Ρόμπερτ Μπαράθηον ήταν ένας τρομερός πολεμιστής. Σκότωσε τον Ραίγκαρ Ταργκάρυεν, έκανε επανάσταση και κατέκτησε με το σπαθί του τον σιδερένιο θρόνο.

Ο Εδουάρδος ο 4ος, έφερε τον οίκο του Υόρκ στο θρόνο το 1461, ωστόσο αργότερα παραδόθηκε στο αλκοόλ, όπως ο Ρόμπερτ.

Επίσης, ο Εδουάρδος, άλλαξε τη διαθήκη του στο νεκροκρέβατό του, ορίζοντας αντιβασιλέα (όπως ο Ρόμπερτ τον Νεντ Σταρκ) και προκαλώντας κρίση διαδοχής και ίντριγκες.

Ο Εδουάρδος πέθανε σε ατύχημα, την ώρα που ψάρευε και ο Ρόμπερτ στο κυνήγι από χτύπημα κάπρου (καλά αυτό δεν ήταν και τόσο ατύχημα, αλλά τέλος πάντων).



Πίτερ Μπέιλις και Κρόμγουελ
Ο Πίτερ Μπείλις, ο πανούργος Μικροδάχτυλος και χειριστής του ταμείου του Σιδερένιου Θρόνου, έχει αρκετές ομοιότητες με τον Τόμας Κρόμγουελ, που είχε παίξει κεντρικό ρόλο στην αυλή του Ερρίκου του 8ου.

Και οι δύο ήταν ταπεινής καταγωγής, πανούργοι και δολοπλόκοι. Ο Κρόμγουελ, ξεκίνησε ως γιος φούρναρη, υπηρέτησε ως στρατιώτης και αργότερα σπούδασε νομικά και οικονομικά, φτάνοντας μέχρι την αυλή του βασιλιά.

Όπως ο Μπέιλις πρόδωσε τον Ένταρντ Σταρκ και όπως δείχνουν τα πράγματα και τον Τζόφρι, έτσι και ο Κρόμγουελ πρόδωσε την Ανν Μπολέιν, τη στενότερη σύμμαχό του, την οποία την είδε να εκτελείται.



Νεντ Σταρκ και Ρίτσαρντ, ο Δούκας της Υόρκης
Σε έναν κόσμο προδοσίας και ψέματος, ο Νεντ Σταρκ αντιπροσώπευε το ήθος και την πίστη στις αρχές. Ήταν μεγάλος πολεμιστής, καλός άρχοντας και έντιμος, μέχρι... θανάτου.

Ίδιο χαρακτήρα, είχε και ο Δούκας της Υόρκης. Πολέμησε στον Εκατονταετή Πόλεμο με τους Γάλλους και για τις επιτυχίες του, ανέλαβε πολλές θέσεις και αξιώματα.

Όπως ο Νεντ Σταρκ και ο Ρίτσαρντ ανέλαβε προστάτης του Βασιλείου, κατά τη διάρκεια της ασθένειας του Ερρίκου του 6ου, ωστόσο είχε μεγάλες διαφωνίες και εντάσεις με την... γυναίκα του βασιλιά (Σέρσεϊ εσύ;), Μαίρη.

Ο Ρίτσαρντ, προσπάθησε να θέσει υπό τον έλεγχό του το θρόνο, ανεπιτυχώς, κάτι που αργοπορημένα έκανε ο Νεντ Σταρκ, με αποτέλεσμα να προδοθεί και συλληφθεί.

Και οι δύο αποκεφαλίστηκαν και τα κεφάλια τους τοποθετήθηκαν σε πασσάλους.



Σέρσεϊ Μπαράθηον και Μαργαρίτα του Ανζού
Η γυναίκα του Ερρίκου του 6ου, Μαργαρίτα του Ανζού ήταν γνωστή για το πάθος της για εξουσία και για τις μηχανορραφίες της. Είχε επίσης πολλές διαφωνίες με τον Ρίτσαρντ, τον Δούκα της Υόρκης και τελικά τον είδε να εκτελείται.

Η συμπεριφορά της θυμίζει φυσικά τη Σέρσεϊ, που ήθελε να εξουσιάζει, ουσιαστικά μισούσε τον Ρόμπερτ και συγκρούστηκε με τον Νεντ Σταρκ, αν και στο Game of Thrones, δεν επιθυμούσε την εκτέλεσή του.

Και οι δύο ήταν σκληρές γυναίκες και απεχθάνονταν τους φτωχούς και τον λαό, βάζοντας τις επιθυμίες τους πάνω απ' όλα.



Νταινέρυς Ταργκάρυεν και Ερρίκος Τυδώρ
Ο Ερρίκος Τυδώρ, αργότερα Ερρίκος ο 7ος, πήρε τον θρόνο από τον Ριχάρδο τον 3ο όταν διέσχισε τη Μάγχη, αφού πρώτα σχημάτισε στρατό και στρατολόγησε κατοίκους από τις περιοχές, απ' όπου περνούσε. Για πολλά χρόνια πριν είχε ζήσει στην εξορία στη Γαλλία, την ώρα που η Αγγλία, βυθιζόταν στο χάος. Περίμενε για την κατάλληλη ευκαιρία.

Η ιστορία του θυμίζει φυσικά την Νταινέρυς, η οποία αργά αλλά σταθερά φτιάχνει, τεράστιο στρατό για να διασχίσει τη "Στενή Θάλασσα" και να πάρει αυτό που πιστεύει ότι της ανήκει. Τον Σιδερένιο Θρόνο.



Στάνις Μπαράθηον και Ριχάρδος ο 3ος
Ο μεγάλος αδερφός του Ρόμπερτ, Στάνις Μπαράθηον, ήταν πιστός στον βασιλιά, ωστόσο μετά το θάνατό του αμφισβήτησε το δικαίωμα των παιδιών του στον θρόνο και προσπάθησε να τον κατακτήσει με κάθε μέσο (πόλεμο, μαύρη μαγεία, φωτιά, βδέλες).

Ο Ριχάρδος ο 3ος, αδερφός του βασιλιά Εδουάρδου του 4ου, ήταν επίσης πιστός στον αδερφό του, όταν όμως αυτός πέθανε, χαρακτήρισε τα ανίψια του "μπάσταρδα" και πήρε τον θρόνο μετά την.... "εξαφάνισή" τους.



Ο Ρομπ Σταρκ και ο Εδουάρδος ο 4ος
Την ώρα που η κλίση του Εδουάρδου προς το ποτό, μας θυμίζει τον Ρόμπερτ Μπαράθηον, ο γάμος του σίγουρα ενέπνευσε τον Martin για την ιστορία του Ρομπ Σταρκ, που έχασε το Βορά για την πως την λένε, που ερωτεύθηκε παράφορα και έσπασε τη συμμαχία με τους Φρέι.

Ο Εδουάρδος, προχώρησε σε έναν βιαστικό γάμο, που του κόστισε έναν από τους βασικούς του συμμάχους, τον Ερλ του Warwick, ο οποίος του προξένευε την νύφη του Γάλλου Μονάρχη, Λουδοβίκου του 11ου.

Ο Ερλ, όταν χάλασε το προξενιό, άλλαξε στρατόπεδο, στρεφόμενος εναντίον του Εδουάρδου, όπως ο Φρέι στράφηκε ενάντια στον Ρομπ Σταρκ, οργανώνοντας τον "Κόκκινο Γάμο".



Θήον Γκρέιτζοϊ και Γεώργιος Πλανταγενέτης
Η ιστορία του σιχαμένου, Θήον Γκρέιτζοϊ, μοιάζει πολύ με αυτή του Γεώργιου Πλανταγενέτη, Δούκα του Κλάρενς, ο οποίος πρόδωσε τον αδερφό του βασιλιά Εδουάρδο τον 4ο και συμμάχησε με πεθερό του, Ρίτσαρντ Νέβιλ.

Στη σειρά ο Θήον, προδίδει τον Ρομπ, ώστε να κερδίσει την εύνοια του πατέρα του Μπέιλον.

Και οι δύο είχαν αποχωριστεί από τους φυσικούς τους γονείς σε μικρή ηλικία. Τον Θήον τον πήραν οι Σταρκς ως κηδεμονευόμενό τους (δηλαδή όμηρο), όταν ο Νεντ Σταρκ και Ρόμπερτ Μπαράθηον, νίκησαν τον επαναστάτη Μπέιλον Γκρέιτζοϊ. Ωστόσο, ο πατέρας του Γεώργιο σκοτώθηκε στη μάχη του Wakefield.



Τζόφρι Μπαράθηον και Εδουάρδος του Λάνκαστερ
Ο χειρότερος βασιλιάς, που γνώρισε το Westeros, Τζόφρι Μπαράθηον μοιάζει αρκετά με τον Εδουάρδο Λάνκαστερ, ο οποίος περιγράφεται ως ένας σαδιστής, αιμοδιψής νεαρός βασιλιάς, ο οποίος φερόταν φρικτά στη γυναίκα του Αννα Νέβιλ (όπως ο Τζόφρι στη Σάνσα).

Ως γιος της Μαργαρίτας του Ανζού (Σέρσεϊ), κληρονόμησε τον θρόνο. Για καλή τύχη της Αγγλίας, ο Εδουάρδος έχασε τη ζωή του στα 17 στο πεδίο της μάχης. Τουλάχιστον αυτός πέθανε σαν βασιλιάς.



(Πηγή: Dailymail)


news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

ShareThis