Η Βιβλιοθήκη Του Κέλσου Στην Έφεσο !!

Έφεσος, η γενέτειρα του μεγάλου Έλληνα υλιστή φιλοσόφου και «παππού της διαλεκτικής» Ηρακλείτου («τα πάντα ρει»), του ποιητή Καλλίνου και των μεγάλων ζωγράφων της αρχαιότητας Απελλή και Παράσσου. 

Η πόλη όπου βρίσκονταν ο Ναός της Εφεσίας Αρτέμιδος, που θεωρούνταν ως ένα τα επτά θαύματα του αρχαίου κόσμου.Η πόλη όπου αποθεώθηκε η ελληνορωμαϊκή αρχιτεκτονική. Μία από τις σημαντικότερες πόλεις του αρχαίου κόσμου. Παντού εκτεταμένα ερείπια από διάφορες εποχές. Ορισμένα από αυτά είναι καλά διατηρημένα και έχουν αναστυλωθεί προσεκτικά, όπως π.χ. η λεγόμενη Βιβλιοθήκη του Κέλσου, που είναι ένα από τα πιο γνωστά αξιοθέατα της πόλης.

Η βιβλιοθήκη έχει μήκος 23 μέτρα και βάθος 17 μέτρα. Στο εσωτερικό της σε πολλές κατάλληλα διαμορφωμένες και προστατευόμενες εσοχές φυλάσσονταν σε κυλίνδρους δώδεκα χιλιάδες πάπυροι. Η πρόσοψη της βιβλιοθήκης, που είναι πλούσια διακοσμημένη, ήταν δυόροφη ενώ ο εσωτερικός χώρος όπου φυλάσσονταν οι πάπυροι τριώροφος. 

Στην είσοδο υπάρχουν διπλοκίονες με κιονόκρανα κορινθιακού ρυθμού.Στις κόγχες του τοίχου του πρώτου ορόφου υπάρχουν τέσσερα γυναικεία αγάλματα που συμβολίζουν τα ανώτερα χαρίσματα του Κέλσου: η Σοφία, η Αρετή, η Επιστήμη και η Έννοια (αντίληψη).Τα αγάλματα είναι αντίγραφα και τα αυθεντικά βρίσκονται στη Βιέννη.(δεξιά οι Πύλες του Μαζαίου και Μιθριδάτη).

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

ShareThis