Εννέα φανταστικές γλώσσες που θα θέλαμε να ξέρουμε.



























1. Na’vi: Η γλώσσα Na’vi δημιουργήθηκε για τις ανάγκες της ταινίας Avatar από τον σκηνοθέτη James Cameron. Ο ίδιος είχε καταγράψει περίπου μόνο τριάντα λέξεις προτού τις δώσει για επεξεργασία στον Paul Frommer, καθηγητή επικοινωνιολόγο στο παν/νιο της Ν. Καλιφόρνιας. Από εκεί και μετά ο καθηγητής πρόσθεσε και άλλες λέξεις, φθάνοντας σχεδόν τις χίλιες για τις ανάγκες της ταινίας.

Χαρακτηριστική Φράση: Oel ngati kame= Σε βλέπω.

2. Dothraki: Η γλώσσα των Dothraki που ακούμε στη σειρά Game of Thrones δημιουργήθηκε από τον David J. Peterson, γλωσσολόγο και μέλος της Ακαδημίας Δημιουργίας Γλωσσών. Δημιούργησε αυτή τη γλώσσα για αυτή τη φανταστική φυλή βασιζόμενος σε φράσεις και περιγραφές από το έργο του συγγραφέα George R.R. Martin, A Song of Ice and Fire πάνω στο οποίο βασίζεται η σειρά, αλλά δανείστηκε και στοιχεία από την Εσθονική, τη Ρωσική, την Τουρκική γλώσσα, τα Σουαχίλι και τη γλώσσα Inukitut.

Χαρακτηριστική φράση: Yer chomoe anna= Μου αποδίδεις τιμές.

3. Castithan: Ο David J. Peterson δημίουργησε επίσης άλλες δύο νέες γλώσσες για το Syfy Defiance. Η γλώσσα Castithan ομιλείται πολύ γρήγορα πράγμα πολύ ταιριαστό για μία αυτάρεσκη φυλή.

Χαρακτηριστική φράση: Zarabaidang gogola goka!= Θα σε βιδώσω με το μαχαίρι μου!

4. The Divine Language (Η γλώσσα των θεών) Η γλώσσα των θεών που μιλάει η Leeloo Dallas Multipass στην ταινία το Πέμπτο Στοιχείο αποτελείται μόνο από 400 λέξεις και δημιουργήθηκε από τον σκηνοθέτη Luc Besson και την ηθοποίο Milla Jovovich.

Χαρακτηριστική φράση: Senno ekto gamat= Ποτέ χωρίς την άδειά μου.

5. Huttese: Η γλώσσα που μιλάει ο Jabba the Hutt και η υπόλοιπη παρέα του αρχικά δημιουργήθηκε από τον Ben Burtt, ειδικό στα ηχητικά εφφέ για την ταινία Star Wars και είναι εμπνευσμένη από τα Quechua, μία γλώσσα που μιλιέται στη Ν. Αμερική.

Χαρακτηριστική φράση: Goopta mo bossa!= Ας εξατμιστεί το μυαλό σου!

6. Sindarin: Πρόκειτα ίσως για την πιο δημοφιλή γλώσσα που έπλασε ο J. R. R. Tolkien. Το ενδιαφέρον του να δημιουργεί γλώσσες ξεκίνησε από πολύ μικρή ηλικία και συνεχίστηκε μέσα στο έργο του, Ο Αρχοντας των Δαχτυλιδιών. Εκεί παρουσίασε πλήρεις σε συνταντικό και γραμματική γλώσσες, όπως τη Sindarin, η οποία βασίζεται στα Ουαλικά και τη μιλούν τα ξωτικά.

Χαρακτηριστική φράση: Mellonín! – Φίλε μου!

7. Klingon: Ο βασικός ήχος για αυτή τη γλώσσα δημιουργήθηκε πρώτα από τον ηθοποιό James Doohan, («Scotty») και αναπτύχθηκε περισσότερο από τον γλωσσολόγο Marc Okrand.

Χαρακτηριστική φράση: Jiqeh= Είμαι θυμωμένος!

8. Irathient: Η Irathient είναι μία άλλη γλώσσα που δημιουργήθηκε από τον Ρeterson για το Syfy’s Defiance. Σχεδιάστηκε σαν η αντίθετη γλώσσα της γρήγορης Castithan και μετράει περίπου 1900 λέξεις στο λεξιλόγιό της.

Χαρακτηριστική φράση: Tikwithe wazaze?= Πού είναι το μπάνιο;

9. Shyriiwook: Οπως θα σας έλεγε ο C3P0 might, τα wookiees όπως και ο Chewbacca δεν γρυλίζουν έτσι απλά. Μιλούν μία γλώσσα που λέγεται Shyriiwook.

Χαρακτηριστική φράση: Raaaawr!= Φταίει ο Han.




Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

ShareThis