Ζωή στο διάστημα?! Βρέθηκε θαλάσσιο πλαγκτόν στην εξωτερική επιφάνεια του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού!

Ρώσοι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι έκαναν μια «μοναδική ανακάλυψη» ενώ ανέλυαν δείγματα από την εξωτερική επιφάνεια του διαστημικού σταθμού – βρήκαν ίχνη από μικροσκοπικά θαλάσσια πλάσματα στους τοίχους και στα παράθυρα του σταθμού. Ασαφές παραμένει πως το θαλάσσιο πλαγκτόν κατέληξε στο διάστημα.



Ο επικεφαλής του ρωσικού τμήματος του ISS και κοσμοναύτης, Βλαντιμίρ Σολοβιόβ, αποκάλυψε πως τα αποτελέσματα των τελευταίων πειραμάτων αποδεικνύουν ότι κάποιοι οργανισμοί είναι σε θέση να ζουν στην εξωτερική επιφάνεια του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού. Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι αυτοί οι οργανισμοί μπορούν ακόμη και να αναπτυχθούν στις εχθρικές συνθήκες της διαστημικής πτήσης, οι οποίες περιλαμβάνουν κενό, χαμηλές θερμοκρασίες, ακτινοβολία και άλλους παράγοντες, πρόσθεσε.

«Τα αποτελέσματα των πειραμάτων είναι μοναδικά και παρόλο που αυτά ολοκληρώθηκαν πέρυσι, εξακολουθεί να είναι ασαφές πως τα μικροσωματίδια βρέθηκαν στον ISS. Το πλαγκτόν, σε αυτές τις φάσεις της ανάπτυξης, βρίσκεται μόνο στην επιφάνεια του ωκεανού», είπε ο Σολοβιόβ. Ο πρώην κοσμοναύτης, ο οποίος πέρασε σχεδόν ένα χρόνο σε τροχιά στη δεκαετία του 1980, είπε ότι η εξωτερική επιφάνεια του σταθμού «είναι σημαντικά "μολυσμένη" με τα απόβλητα από τους κινητήρες και τις ατμοσφαιρικές απορρίψεις από τον σταθμό κατά τη διάρκεια των διαστημικών περιπάτων από το πλήρωμα».

Η συναρμολόγηση του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού άρχισε το 1998. Από τότε έχει περάσει σχεδόν 6.000 ημέρες στην τροχιά της Γης. Η Ρωσία από την πλευρά της, λέει ότι δεν πρόκειται να συνεχίσει την συνεργασία της με τον σταθμό μετά το 2020, ενώ το τμήμα των ΗΠΑ του σταθμού χρηματοδοτείται μέχρι το 2024.


tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

ShareThis