Ένα βήμα πριν τον «Terminator» ??

Τα ρομπότ που μπορούν να πυροβολήσουν χωρίς την έγκριση ή την σχετική εντολή του ανθρώπου που τα χειρίζεται είναι πολύ κοντά στο να χρησιμοποιηθούν στα πεδία της μάχης και οι κυβερνήσεις θα πρέπει να τα απαγορεύσουν, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.



«Κάθε όπλο πολέμου είναι τραγικό και το να μπορεί να χρησιμοποιηθεί χωρίς την ανθρώπινη παρέμβαση είναι ακόμη χειρότερο. Διογκώνει το πρόβλημα και με κάποιο τρόπο αφαιρεί και την ευθύνη του ανθρώπου», δήλωσε η Ύπατη Αρμοστής για θέματα αφοπλισμού, Άνγκελα Κέιν και συμπλήρωσε πως «έτσι έχουμε έναν απρόσωπο πόλεμο. Αυτό θεωρώ ότι είναι απαίσιο και πρέπει να απαγορευτεί. Όμως οι αποφάσεις είναι στα χέρια εκείνων των κυβερνήσεων που μπορούν να αναπτύξουν τα σχετικά όπλα».

Όμως οι κυβερνήσεις δεν δείχνουν ιδιαίτερο σθένος στο να εμποδίσουν την ανάπτυξη της τεχνολογίας που θα μπορεί να πραγματοποιήσει εγκλήματα πολέμου. Πέρυσι, η Βρετανία ανακοίνωσε ότι όντως η τεχνολογία μπορεί να έχει θανατηφόρα αποτελέσματα, όμως «είναι δικαίωμα της χώρας να την αναπτύξει ώστε να προστατεύσει τους στρατιώτες της».

Το φθινόπωρο θα πραγματοποιηθεί μια σύνοδος του ΟΗΕ υπό την σκιά της ανάπτυξης τέτοιων όπλων, όπως τα αυτοματοποιημένα οχήματα που ήδη δοκιμάζονται στους δρόμους ή τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη που χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο τελευταία.

Το Ισραήλ ήδη χρησιμοποιεί ρομπότ-συνοριοφύλακες που οι Αμερικάνοι δοκίμασαν στο Ιράκ και το Αφγανιστάν. Αλλά όπως αναφέρει στην Telegraph ένας ειδικός σε αυτή την τεχνολογία, όλα τα όπλα-μηχανές μέχρι στιγμής απαιτούν άνθρωπο χειριστή. Μάλιστα σημείωσε ότι έχουν πολύ μικρό περιθώριο αυτονομίας στην δράση και ότι η απώλεια του χειριστή ακόμη και με την περισσότερη ανάπτυξη της τεχνολογίας θα ήταν αρνητική για τους στρατιωτικούς αφενός γιατί θα χάσουν την επαφή με το πεδίο της μάχης και αφετέρου στην περίπτωση τεχνικού λάθους οι απώλειες θα ήταν τεράστιες.


tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

ShareThis