Πώς Ο Μωυσής «Χώρισε» Την Ερυθρά Θάλασσα – Η Επιστημονική Άποψη !

Με αφορμή την ταινία «Έξοδος» που αναφέρεται στην ιστορία του Μωυσή από την Παλαιά Διαθήκη, επιστήμονες επιχειρούν να εξηγήσουν με βάση τα φυσικά φαινόμενα, ένα από τα «θαύματα» που περιγράφονται στο ιερό κείμενο.

Η ταινία διηγείται την βιβλική ιστορία του Μωυσή, που κυνηγημένος από τους Αιγύπτιους οδήγησε το λαό του Ισραήλ στους μετέπειτα Ιερούς Τόπους, διασχίζοντας και την Ερυθρά Θάλασσα, η οποία «άνοιξε για να περάσουν» οι Ισραηλίτες.

Η πρώτη κινηματογραφική μεταφορά έγινε το 1956, στην θρυλική πια ταινία «Οι Δέκα Εντολές» με πρωταγωνιστή τον Τσάλτον Ίστον, όπου ο σκηνοθέτης επέλεξε να παρουσιάσει τη σκηνή μεταφέροντας κατά γράμμα την διήγηση της Βιβλου. Όταν ο Μωυσής και ο λαός έφτασαν στις όχθες, ο Θεός επενέβη και ως διά θαύματος το νερό άνοιξε για να περάσουν. Κατόπιν και ενώ ακολουθούσε πανίσχυρος στρατός του Φαραώ, η θάλασσα «έκλεισε» πάλι με ορμή και έπνιξε τους πάντες. Έτσι το Ισραήλ σώθηκε και το περιστατικό έμεινε στην θρησκευτική ιστορία.

Ο Ρίνλτεϊ Σκοτ που σκηνοθετεί τη φετινή ταινία, όπου πρωταγωνιστεί ο Κρίστιαν Μπέιλ, φιλοδοξεί να κάνει τα πράγματα πιο «φυσικά». Έτσι, στην επίμαχη σκηνή δεν ακούγεται ο Θεός να παρεμβαίνει με κάποιο τρόπο, αλλά αντίθετα ο Μωυσής «εκμεταλλεύεται» ένα φυσικό φαινόμενο. Ένας μεγάλος σεισμός που σημειώνεται στις όχθες της Ερυθράς και το επερχόμενο τσουνάμι δίνουν αυτή τη φορά τη λύση. Το Ισραήλ διασχίζει την Ερυθρά αμέσως μετά το σεισμό, ενώ τα νερά έχουν τραβηχτεί πριν το τσουνάμι, κάτι που όντως συμβαίνει, όπως εξηγούν οι επιστήμονες.

Μόνο που και αυτή η εκδοχή δεν μπορεί να σταθεί, αν αποκλειστεί η θεϊκή παρέμβαση. Γιατί πώς ο Μωυσής ήξερε πότε θα γίνει ο σεισμός, και πώς πρόλαβε ολόκληρος ο λαός να περάσει τη θάλασσα, πριν χτυπήσει το τσουνάμι, δηλαδή το πολύ 20 λεπτά μετά τη δόνηση;

Τι μπορεί λοιπόν να συνέβη τότε, στην αρχαία Αίγυπτο, την εποχή του Μωυσή; Είναι εντελώς φανταστική η ιστορία αυτή της Βίβλου ή όντως συνέβη;

Όχι, απαντούν οι ειδικοί επιστήμονες, όντως τα νερά της Ερυθράς Θάλασσας αποτραβήχτηκαν κι έτσι σώθηκαν οι κυνηγημένοι Ισραηλίτες. Το σχετικά συνηθισμένο φαινόμενο της παλίρροιας εξηγεί τι ακριβώς συνέβη. Καθώς ο Μωυσής γνώριζε καλά την περιοχή, μπορούσε να προβλέψει πότε ακριβώς θα συμβεί και πότε τα νερά θα «ανοίξουν» το δρόμο για το λαό και τη σωτηρία του. Αντίθετα, ο αιγυπτιακός στρατός, υπό την ηγεσία των Φαραώ δεν γνώριζε πως η παλίρροια επιστρέφει. Μην μπορώντας να το προβλέψει κανείς τους, οι Αιγύπτιοι πνίγηκαν και οι Ισραηλίτες σώθηκαν!

Κάτι ανάλογο, λένε οι επιστήμονες συνέβη και το 1798, όταν ο Μέγας Ναπολέων με ένα μικρό αριθμό στρατιωτών επιχειρούσε να διασχίσει τον Κόλπο του Σουέζ, και πάλι στην Ερυθρά Θάλασσα. Ενώ διέσχιζαν την περιοχή όπου το νερό με το ζόρι τους έφτανε ως τους αστραγάλους, ξαφνικά η παλίρροια άρχισε να ανεβαίνει και μάλιστα παραλίγο να τους πνίξει.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, οι ειδικοί επισημαίνουν πως αν ήταν όντως η παλίρροια που βοήθησε τον Μωυσή και το λαό να περάσουν την Ερυθρά Θάλασσα, τότε θα πρέπει να θεωρείται ως η μεγαλύτερη στην ανθρώπινη ιστορία!

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

ShareThis