Πού Βρίσκεται Ο Τάφος Του Διογένη Του Κυνικού ;

Λίγα λόγια για τη ζωή και τη δράση του μεγάλου αρχαίου κυνικού φιλοσόφου, Διογένη του Κυνικού, ο οποίος, σύμφωνα με τις πηγές, ζούσε συνεχώς μέσα στο πιθάρι του και όταν ο Αλέξανδρος προθυμοποιήθηκε να του δώσει ό,τι ήθελε, αυτός απάντησε: «μη μου κρύβεις τον ήλιο»! Πέθανε πολύ γέρος στην Κόρινθο. Οι Κορίνθιοι τον τίμησαν μετά το θάνατό του και έστησαν προς τιμήν του άγαλμα σκύλου, ενώ οι κάτοικοι της Σινώπης τον τίμησαν με χάλκινες εικόνες και με θαυμάσιο επίγραμμα, χαρακτηριστικό της γνώμης και της εκτίμησης που έτρεφαν γι' αυτόν!


ΣΥΜΦΩΝΑ με τις αρχαίες πηγές, ο Διογένης ο Κυνικός (404-323 π.Χ.) ήταν ο πιο φημισμένος από τους κυνικούς φιλοσόφους. Γεννήθηκε στη Σινώπη του Εύξεινου Πόντου, αλλά νέος ήρθε στην Αθήνα, γιατί διώχτηκε από την πατρίδα του ως παραχαράκτης, ενώ μερικοί υποστηρίζουν ότι ο πατέρας του Ικεσίας ήταν ο παραχαράκτης και αναγκάστηκε και ο γιος να εκπατριστεί. Ήταν μαθητής του ιδρυτή της Κυνικής σχολής Αντισθένη, τον οποίο όμως επισκίασε. Κάποτε πηγαίνοντας στην Αίγινα πιάστηκε από πειρατές, που τον πήγαν στην Κρήτη να τον πουλήσουν ως δούλο. Αυτή την ατυχία την αντιμετώπισε με γενναιότητα και, χωρίς να χάσει το θάρρος του, όταν ρωτήθηκε από τους πειρατές τι δουλειά μπορεί να κάνει, απάντησε: «ανθρώπων άρχειν». Και υπέδειξε σε ποιον ήθελε να πουληθεί δούλος. Τον αγόρασε ο Κορίνθιος άρχοντας Ξενιάδης και του ανέθεσε τη διαπαιδαγώγηση των παιδιών του. Έτσι ζούσε το χειμώνα στην Αθήνα και το καλοκαίρι στην Κόρινθο, όπου τον συνάντησε κάποτε και ο Μ. Αλέξανδρος. Σύμφωνα με τις πηγές, ο Διογένης βρισκόταν μέσα στο πιθάρι του και όταν ο Αλέξανδρος προθυμοποιήθηκε να το δώσει ό,τι ήθελε, αυτός απάντησε: «μη μου κρύβεις τον ήλιο». Πέθανε πολύ γέρος στην Κόρινθο. Οι Κορίνθιοι τον τίμησαν μετά το θάνατό του και έστησαν προς τιμή του άγαλμα σκύλου, ενώ οι κάτοικοι της Σινώπης τον τίμησαν με χάλκινες εικόνες και με θαυμάσιο επίγραμμα, χαρακτηριστικό της γνώμης και της εκτίμησης που έτρεφαν γι' αυτόν.


Ο Διογένης πίστευε ότι η ευτυχία βρίσκεται στη φυσιολογική ζωή και επιτυγχάνεται με την άσκηση και την αυτάρκεια. Ήταν παράξενος και ζούσε εκκεντρικά. Γυρνούσε ξυπόλυτος, κοιμόταν μέσα σ' ένα πιθάρι και τρεφόταν λιτότατα. Πίστευε ότι στάλθηκε στη γη για να αναθεωρήσει όλες τις αξίες και ότι ήταν ένας «Σωκράτης μαινόμενος», ένας Σωκράτης που τρελάθηκε. Είναι ήρωας πολλών ανεκδότων, με γνωστότερο, ίσως, το ότι κάποτε γύριζε με ένα φανάρι και όταν κάποιος τον ρώτησε τι έψαχνε, ο Διογένης του απάντησε ότι έψαχνε να βρει «άνθρωπο» . Αναφέρεται ότι έγραψε διαλόγους και τραγωδίες, όμως δε σώθηκε τίποτε από τα έργα του.

Πού βρίσκεται ο τάφος του Διογένη του Κυνικού;

Θα έχετε ακουστά για το Κράνειον. Πρόκειται για ένα ανατολικό προάστιο της Κορίνθου. Η ακριβής θέση του δεν είναι γνωστή, το βέβαιο όμως είναι ότι τα σπίτια του ήταν χτισμένα κάτω από τον δρόμο που οδηγούσε από την Κόρινθο στο επίνειο των Κεγχρεών. To Κράνειο ήταν η συνοικία των πλουσίων και αριστοκρατών της Κορίνθου, το διέσχιζε άλσος με κυπαρίσσια και υπήρχαν εκεί ο τάφος της εταίρας Λαίδος, ένα Γυμνάσιο και οι ναοί του Βελλερεφόντου και της Αφροδίτης της Μελανίδας.

Στο προάστιο αυτό, επίσης, ζούσε και μελετούσε ο γνωστός Διογένης ο Σινωπέας, που με τον φτωχό και λιτό τρόπο ζωής του αποτελούσε χτυπητή αντίθεση με την πολυτελή ζωή των πλουσίων γειτόνων του.

Ο τάφος του βρισκόταν στην ανατολική πύλη της Κορίνθου. Στο Κράνειο έμεινε μετά την εξορία του, δουλεύοντας ως γραμματέας, ο τύραννος των Συρακουσών Διονύσιος Β', και εκεί πέθανε. Επίσης, κατά τον Ξενοφώντα, εκεί κατέφυγε το 392 π.Χ. στη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου η λακωνίζουσα μερίδα και από εκεί απέδρασε και διέφυγε στην Ακροκόρινθο.

ΠΗΓΕΣ:
--Ιστορικό και Δημοσιογραφικό Αρχείο του γράφοντος
--Εγκυκλοπαίδεια «Μαλλιάρης-παιδεία»
--Εγκυκλοπαίδεια «Δομή»
--Βικιπαίδεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

ShareThis