Το Εξάγωνο Του Κρόνου !

Όλοι ξέρουν τα δαχτυλίδια του Κρόνου, αλλά τι γίνεται με εξάγωνο του πλανήτη;

Σε μια νέα εικόνα από το διαστημικό σκάφος Cassini της NASA εμφανίζεται ένας εξάπλευρος
σχήματισμός που περικυκλώνει τον βόρειο πόλο του Κρόνου. Τον 15.000 μιλίων (25.000 χιλιομέτρων) σχηματισμό νεφών αρχικά ανακάλυψε κατά τη διάρκεια των αποστολών του το Voyager τη δεκαετία του 1980, αλλά οι επιστήμονες εξακολουθούν ακόμα και σήμερα να νιώθουν αμηχανία με τις ατμοσφαιρικές δυνάμεις που δημιουργούν το ασυνήθιστο αυτό φαινόμενο.

"Κανείς δεν καταλαβαίνει τι είναι αυτό", δήλωσε ο Kevin Baines, μέλος της "οπτικής και υπέρυθρης ομάδας χαρτογράφησης" του Cassini στο Jet Propulsion Laboratory της NASA. "Μέχρι την ανακάλυψη του Cassini κανείς δεν είχε δει ποτέ κάποιο άλλο φαινόμενο σαν αυτό να διαρκεί περισσότερο από ένα χρόνο στον Κρόνο", πρόσθεσε. "Αλλά αυτό το πράγμα ήταν εκεί, για πάνω από ένα τέταρτο του αιώνα."

Οι εικόνες του Voyager, οι οποίες ελήφθησαν από θέση κοντά στον ισημερινό, όταν το φώς του ηλίου φώτιζε τον πόλο, μπορούσαν να αποκαλύψουν μόνο τα ανώτερα στρώματα του εξαγώνου, και φάνηκε οτι το σχήμα ήταν ανάγλυφο (είχε γωνίες), και όχι επίπεδο. Έτσι, αυτή τη φορά οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν την υπέρυθρη κάμερα του Cassini για να δούν τι υπάρχει κάτω από τα σύννεφα του πόλου διάρκεια της νύχτας.

«Χρησιμοποιήσαμε την θερμότητα του Κρόνου ως πηγή φωτός», είπε ο Baines. «Αυτό που καταφέραμε να δούμε στις φωτογραφίες, είναι τα σύννεφα σαν σιλουέτα και σαν φωτεινές περιοχές όπου ο ουρανός είναι καθαρός».

Η εικόνα δείχνει ότι ο σχηματισμός των νεφών εκτείνεται βαθιά στην ατμόσφαιρα του πλανήτη, τουλάχιστον 60 μίλια (100 χιλιόμετρα) κάτω από τα στρώματα που είχε δει  το Voyager. Φαίνεται, επίσης, να έχουν παραμείνει στην ίδια θέση για περισσότερο από 25 χρόνια.

«Είναι κλειδωμένο με την περιστροφή του πλανήτη, αλλά τα σύννεφα κινούνται μέσα στο εξάγωνο όπως τα αυτοκίνητα κατά μήκος μιας πίστας», είπε ο Baines. Αυτό σημαίνει ότι το φαινόμενο αυτό θα μπορούσε να είναι ένα πλανητικό κύμα παρόμοιο με τις δίνες των πόλων της Γης.  Επίσης υπάρχει η θεωρία ότι το εξάγωνο μπορεί να αποτελεί το βασικό εργαλείο για τον ορισμό της ταχύτητας της περιστροφής του πλανήτη.

«Οι αέριοι γίγαντες όπως ο Κρόνος είναι κυρίως υγρά», εξηγεί ο Baines, αλλά «50.000 χιλιόμετρα [31.000 μίλια] βαθύτερα θα χτυπήσετε τελικά κάτι στερεό». Τα υγρά περιστρέφονται με  διαφορετικό ρυθμό από ότι ο πυρήνας, και χωρίς τη δυνατότητα να στείλουν ένα σκάφος στην επιφάνεια του, οι επιστήμονες έχουν στηριχθεί σε μαγνητικά πεδία για να εκτιμήσουν την περιστροφή του πλανήτη.

Επειδή ο εξάγωνικός αυτός σχηματισμός επεκτείνεται τόσο βαθιά στην ατμόσφαιρα, η δυναμική του θα μπορούσε να είναι «μια εκδήλωση της πραγματικής περιστροφής του Κρόνου», προσθέτει ο Baines.«Είναι μια υπόθεση, αλλά υπάρχει ελπίδα εδώ».

 Μετάφραση: astrikiprovoli.blogspot.com

news.nationalgeographic.com





 



 



















Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

ShareThis