Νέο σωματίδιο εντοπίστηκε στο CERN !

O επιταχυντής LHC ανακάλυψε ένα τύπο μποζονίου που ονομάστηκε Chi-b 3P. Όπως έγινε γνωστό οι επιστήμονες στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Πυρηνικών Ερευνών, το γνωστό CERN, για πρώτη φορά μετά την έναρξη της λειτουργίας του Μεγάλου Επιταχυντή Αδρονίων (LHC) το 2009 εντοπίζουν ένα άγνωστο μέχρι σήμερα σωματίδιο




Το σωματίδιο ονομάστηκε Chi-b 3P και ανήκει στα μποζόνια, τα σωματίδια που «κουβαλάνε» τις δυνάμεις που συγκρατούν την μάζα. Η ανακάλυψη περιγράφεται σε άρθρο που δημοσιεύεται στο δικτυακό τόπο Φυσικής Arxiv.

Θοδωρής Λαΐνας
tovima.gr




Την πρώτη του ξεκάθαρη παρατήρηση ενός άγνωστου μέχρι τώρα υποατομικού σωματιδίου πραγματοποίησε ο μεγάλος υπόγειος επιταχυντής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Πυρηνικών Ερευνών (CERN), στα γαλλο-ελβετικά σύνορα, για πρώτη φορά από τότε που τέθηκε σε λειτουργία το 2009. Το νέο σωματίδιο ονομάστηκε Chi_b (3P).

Η ανακάλυψη, που θα βοηθήσει τους επιστήμονες να κατανοήσουν καλύτερα τις δυνάμεις που συγκροτούν και συγκρατούν την ύλη, δεν έχει ακόμα δημοσιευτεί επισήμως, αλλά έχει ήδη γίνει η σχετική προδημοσίευση στον επιστημονικό διαδικτυακό τόπο Arxiv, σύμφωνα με το BBC.

Το νέο σωματίδιο αποτελεί μια περισσότερο διεγερμένη κατάσταση των σωματιδίων Chi που έχουν ήδη ανιχνευθεί σε προηγούμενες συγκρούσεις σωματιδίων, σύμφωνα με τον καθηγητή Ρότζερ Τζόουνς του πειράματος Atlas του CERN.

To νέο σωματίδιο αποτελείται από ένα «beauty» κουάρκ και ένα «beauty» αντι-κουάρκ, που είναι συνδεδεμένα. Η δύναμη που συνδέει αυτά τα δύο (το κουάρκ και το αντι-κουάρκ) είναι η ισχυρή πυρηνική δύναμη, συνεπώς η ανακάλυψη του νέου σωματιδίου ρίχνει περισσότερο φως σε αυτή τη θεμελιώδη δύναμη της φύσης, η οποία επίσης συγκρατεί τα πρωτόνια και τα νετρόνια στους πυρήνες.

Εδώ και χρόνια οι επιστήμονες πίστευαν ότι υπήρχε αυτή η πιο διεγερμένη κατάσταση των σωματιδίων Chi, αλλά έως τώρα δεν είχαν καταφέρει να τη δουν.

Τώρα, οι επιστήμονες προσδοκούν να «πιάσουν μεγαλύτερα ψάρια», επιβεβαιώνοντας οριστικά και πέραν κάθε αμφιβολίας την ύπαρξη του σωματιδίου-φαντομά του Χιγκς εντός του 2012.

tvxs.gr

2 σχόλια :

  1. Chi-b 3P.Aυτο το μποζονιο αν χρησιμοποιηθη σωστα θα γινουμε αορατοι,θα τηλεμεταφερομαστε.Αν χρησημοποιηθη για στρατιωτικους μονο σκοπους τοτε οπως λενε οι τουρκοι ...μποζ ονου...χαλασε το συμαινειελληνικα.Που σημαινει μιλαμε για καταστροφες....Αν πω οτι το μποζονιο ειναι μια γεφυρα και ενωνει δυο πολεις,τοτε οι οικονομιες των δυο πολεων θα υποστουν τις συνεπειες...η οι κολονες που συγκρατουν ενα κτιριο,που αν βαλω κι αλλες κολονες πανω σε ενα κτιριο φτιαχνω κι αλλον οροφο κι αλλον και παμε στην μεταλλαξη,τοτε αν το μποζονιο ειναι αυτο που συγκροτει και συγκρατει την υλη,
    φανταζομαι ενα μικρο λαθος στον μικροκοσμο,θα αρχισει ολη η υλη να αποσυντιθεται,η επανασυντιθεται αναλογα πως πρατεις.

    ΥΓ.ΜΠΟΖΟΝΙΟ ΙΣΟΝ, ΑΡΧΗ Η ΤΕΛΟΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ας ελπίσουμε οι επιστήμονες να είναι της ηθικής παρατάξεως και να χρησιμοποιήσουν τα επιτεύγματά τους για καλούς σκοπούς... :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ShareThis