Τι καιρό έκανε στην Μέση Γη του Άρχοντα των Δαχτυλιδιών ?

Κλιματολόγοι του πανεπιστημίου του Μπρίστολ, που εργάζονται πάνω στη εικονική κλιματική επιστήμη, εργάστηκαν για να χαρτογραφήσουν το κλίμα της Μέσης Γης, σύμφωνα με τις περιγραφές του συγγραφέα Ρόναλντ Τόλκιν στο βιβλίο «Άρχοντας των Δαχτυλιδιών». Στόχος ήταν να δείξουν πόσο ευέλικτες είναι οι τεχνικές προσομοίωσης του κλίματος. 





Για την προσομοίωση του κλίματος της Μέσης Γης, ο δρ. Νταν Λαντ, ειδικός σε παρελθοντικά κλίματα, μελέτησε τους χάρτες του Τόλκιν εντοπίζοντας σημαντικές λεπτομέρειες.

«Για τη λειτουργία του μοντέλου το μόνο που είναι αναγκαίο είναι ένας χάρτης με τις ηπείρους και το ύψος των βουνών», δηλώνει στο Guardian ο δρ. Λαντ.

Σύμφωνα με την ανάλυση του, το κλίμα γύρω από το Βουνό του Χαμού είναι ίδιο με αυτό του Λος Άντζελες, δηλαδή ζεστό και με την ηφαιστειακή τέφρα του βουνού να παρομοιάζεται με την επίδραση του νέφους της πόλεις των ΗΠΑ. Από την άλλη, το Σάιρ είναι παρόμοιο με το Λίνκολνσαϊρ και το Λεϊσεστερσαϊρ του Ηνωμένου Βασιλείου.

«Ήταν λάθος να κάνουν τα γυρίσματα στο βόρειο μέρος του νησιού. Έπρεπε να τα είχαν κάνει στο νότιο», σχολιάζει ο Λαντ.

Τα κλιματικά μοντέλα προβλέπουν τη μεταβολή των θερμοκρασιών λόγω της απελευθέρωσης διοξειδίου του άνθρακα αλλά και άλλων αερίων του θερμοκηπίου από ανθρωπογενείς δραστηριότητες. O επιστήμονας εκτιμά πως αν το σκηνικό δεν μεταβαλλόταν από δράκους, μάγους και ορκ, το μεγαλύτερο μέρος της Μέσης Γης κανονικά θα ήταν καλυμμένο από πυκνό δάσος.

«Συγκρίνοντας τα αποτελέσματα μας με τις ενδείξεις κλιματικής αλλαγής του παρελθόντος, για παράδειγμα από δακτυλίους δέντρων, πυρήνες πάγου και αρχαία απολιθώματα φυτών και ζώων, μπορούμε να ενισχύσουμε το κύρος των κλιματικών μοντέλων και να αποκτήσουμε μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στην ακρίβεια των προβλέψεων τους για το κλίμα στο μέλλον», δηλώνει ο Νταν Λαντ.






Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

ShareThis