H μυστηριώδης δίνη γύρω από τον Κρόνο σε βίντεο της NASA (VIDEO)

Εκπληκτικές εικόνες της τεράστιας δίνης του μυστηριώδους«εξαγώνου» που περιστρέφεται γύρω από τον βόρειο πόλο του Κρόνου, συνέλαβε σε βίντεο ανιχνευτής του διαστημικού σκάφους Cassini της NASA, συνθέτοντας στη συνέχεια ένα συναρπαστικό βίντεο.



Οι επιστήμονες δημιούργησαν ένα νέο βίντεο της δίνης του Κρόνου, χρησιμοποιώντας 128 φωτογραφίες από το διαστημικό σκάφος Cassini της NASA τον Δεκέμβριο του 2012.


Πρόκειται για το βίντεο με την υψηλότερη ανάλυση που έχει απεικονίσει ποτέ το γιγαντιαίο εξάγωτο, το οποίο έχει περίπου 32.000 χιλιόμετρα πλάτος και βρίσκεται σε κατάσταση περιδίνησης εδώ και 30 χρόνια.



Το εξάγωνο του Κρόνου είναι απλώς ένα ρεύμα αέρα, που μοιάζει με καιρικό φαινόμενο εξαιρετικά ταραγμένο και ασταθές, σύμφωνα με τον Andrew Ingersoll, μέλος της ομάδας απεικόνισης του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Καλιφόρνια. «Ένας τυφώνας στη Γη διαρκεί τυπικά μία εβδομάδα, όμως το «εξάγωνο» είναι εκεί για δεκαετίας, και ίσως –ποιος ξέρει- για αιώνες».

Η «εξάγωνη» δίνη του Κρόνου ανακαλύφθηκε από την αποστολή Voyager της NASA, στις αρχές της δεκαετίας του 1980. Το διαστημικό όχημα «Cassini» έχει καταφέρει να το απαθανατίσει με αρκετές καλές λήψεις ήδη από τον Αύγουστο του 2009.




www.tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

ShareThis