H Πιο Έντονη Ηλιακή Έκλαμψη Του 2014 !

Η ηλιακή κηλίδα AR 1967 εξαπόλυσε μία πανίσχυρη, της τάξης X4.9-class, ηλιακή έκλαμψη, στις 00:49 UTC.

Αυτή είναι η πιο έντονη έξαρση του 2014 μέχρι σήμερα, και μία από τις πιο έντονες του τρέχοντος ηλιακού κύκλου. Το Solar Dynamics Observatory της NASA κατέγραψε την ακραία υπεριώδη λάμψη.

Αν και αυτή η έκλαμψη είναι εντυπωσιακή, οι επιπτώσεις της μετριάζονται από την τοποθεσία της θέσης που έλαβε μέρος η έκρηξη - κοντά στο νοτιοανατολικό άκρο του ήλιου, και το οποίο δεν βλέπει τη Γη. Πράγματι, μία φωτεινή εκπομπή στεμματικού υλικού (CME), η οποία εκτοξεύτηκε μακριά από τον ήλιο λίγο μετά την έκλαμψη, φαίνεται ότι δεν κατευθύνεται προς τον πλανήτη μας:


Ραδιο-εκπομπές από τα κρουστικά κύματα, στην αιχμή της CME, δείχνουν μια ταχύτητα διαστολής κοντά στα 2000 km / s ή 4.400.000 μίλια/ώρα. Αν ένα τέτοιο ταχέως κινούμενο νέφος είχε χτυπήσει τη Γη, θα είχε ως αποτέλεσμα πολύ έντονες γεωμαγνητικές καταιγίδες.

Ωστόσο, επειδή η τροχιά του βρίσκεται πολύ μακριά από τη γραμμή ήλιου - Γη, η CME θα παραδώσει μία ισχυρή κρούση, στην καλύτερη περίπτωση, και κατά πάσα πιθανότητα κανένα χτύπημα.

Η πηγή της έκρηξης είναι η ηλιακή κηλίδα AR1967, που τώρα αρχίζει το τρίτο ταξίδι της σε όλη την πλευρά του Ήλιου που βλέπει προς την Γη. Αυτή η περιοχή ήταν ένας ενεργός παραγωγός εκλάμψεων κατά τις προηγούμενες διελεύσεις της, και φαίνεται ότι η τρίτη φορά θα είναι λίγο διαφορετική.

Κατά παράδοση, οι ηλιακές κηλίδες λαμβάνουν διαφορετική αρίθμηση κάθε φορά που επιστρέφουν, έτσι και η AR1967 θα έχει σύντομα μια νέα ονομασία. (Ενημέρωση: Το νέο όνομα της ηλιακής κηλίδας είναι AR1990.)

spaceweather

Απόδοση Κειμένου dorieas

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

ShareThis